Politica

HEI-RUP, BUM! Începe şcoal de luni. Totul după ureche, cu declaraţii care se bat cap în cap

Sorin Cîmpeanu: „În mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online. Ordinul este pregătit să plece la Monitorul Oficial (…) Ședința CNSU care ia decizia formală a început”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seara, că se conturează un prag de 60% al ratei de vaccinare a personalului din școli pentru ca acestea să funcționeze în format fizic începând de luni. Ministrul Cîmpeanu a mai declarat că 54% dintre școlile și grădinițele din România se încadrează în acest prag, conform raportărilor de vinerea trecută. Sorin Cîmpeanu a explicat că acest prag de 60% s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor. Cîmpeanu a precizat că rămân în continuare și celelalte reguli – la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online. De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online, a precizat ministrul.

Comitetul Național pentru Situații de urgență s-a întrunit, vineri, cu puțin timp înainte de ora 10.00, pentru a decide condițiile în care se deschid luni școlile. Hotărârea CNSU va fi urmată de un ordin de ministru. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat deja că, în mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online.

1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală. În București, aproape 70% din școli pot să înceapă cursurile fizic.

Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Ministrul Educației, declarații despre deschiderea școlilor:

  • Elevii de clasa a opta vor avea o teză mai puțin, iar cei de liceu la fel.
  • Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română.
  • Ordinele de ministru au fost semnat și transmise la Monitorul Oficial.
  • Al treilea ordin este pregătit pentru începerea școlii în 8 noeimbrie.
  • E în derulare ședința CNSU și în scurt timp va fi validată hotărârea.
  • Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe, care se va actualiza astăzi. E posibil ca în unele școli să fi trecut peste 60%.
  • Ziua de vineri va fi considerată zi de referință pentru rata de vaccinare. Când se depășește pragul de 60%, acea școală va intra în regim de prezență fizică.
  • Celelalte reguli când apar cazuri rămân în vigoare.
  • În București aproape 70% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Astăzi se va actualiza lista.
  • Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădinițele și pe ultimul loc sunt școlile gimnaziale.
  • Rămâne posibilitatea de a rămâne în online chiar dacă școala are o rată de vaccinare de peste 60%.
  • 1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală.
  • Școlile și grădinițele care au rată de vaccinare mai mică de 60% vor începe online. Acest lucru este sigur.
  • Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Personalul din școli trebuie să știe de săptămâna viitoare cum se folosesc testele neinvazive – ministrul Cîmpeanu. Joi seară, el spunea, la Antena 3, că testele de salivă pentru elevi vor fi disponibile peste două săptămâni, iar la Digi 24 – după încă o săptămână

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare, pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste”, a declarat vineri, în conferința de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a oferit detalii în acest sens după ce, joi seară, el a abordat subiectul în interviuri acordate posturilor Digi 24 și Antena 3, interviuri în care a oferit date diferite privind momentul în care testele pe bază de salivă vor fi disponibile în școli.

El a precizat, vineri, că “administrarea unor teste noninvazive pe bază de salivă excede competențele la Ministerul Educației, dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste”.

Tot în conferință, el a declarat că vineri seară vor fi anunțați câștigătorii licitațiilor pentru următoarele loturi de teste de salivă pentru școli.

Când vor fi disponibile testele?

“Nu săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă am fost asigurat că vor ajunge aceste teste pe bază de salivă în școli”, a declarat joi seară, la Antena 3, ministrul Cîmpeanu. În prealabil, în cursul aceleiași seri, el a spus la Digi 24 că aceste teste vor fi disponibile începând cu 21-25 noiembrie, adică după încă o săptămână. Potrivit acestuia, după finalizarea licitației pentru achiziționarea acestor teste, mai trebuie semnate contracte și cinci zile trebuie acordate pentru depunerea scrisorilor de garanție.

Până la sosirea testelor în școli, va fi făcută cunoscută și procedura de utilizare a acestora, iar pentru instructaj se va apela la autoritățile sanitare, chiar dacă nu este nevoie de personal medical pentru folosirea lor, a spus el.

La Digi 24, ministrul a declarat că testele “vor fi disponibile începând cu săptămâna 21-25 noiembrie”. 21 noiembrie este duminică și precede a treia săptămână de acum încolo.

Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli, reprezentând 9 milioane de teste în valoare totală de peste 80 de milioane de lei, a fost câștigat de trei firme, după cum Edupedu.ro a scris aici. Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei. Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Ministrul Cîmpeanu, vineri, despre următoarele faze din licitația pentru teste de salivă:

“Nu ministerul organizează licitație pentru teste. Cerințele tehnice și cerințele de reglementare au fost elaborate de către Agenția Națională a Medicamentului, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate organizează licitația, care este în curs de finalizare. Este deja publică informația, sunt 9 milioane din cele 70 milioane de teste deja achiziționate. 

În această seară vor fi anunțați câștigătorii și pentru loturile doi și trei. Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marți se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. Urmează perioada legală pentru depunerea scrisorilor de garanție (pe o perioadă intre 1 și 5 zile). După care lotul 1 are un termen de livrare între unu și cinci zile. Am avut o discuție cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență care m-a asigurat că, în momentul în care Departamentul pentru Situații de Urgență va primi testele, acestea vor fi distribuite în școli.”

Ministrul Sorin Cîmpeanu la Antena 3:

“Am discutat în fiecare zi, inclusiv astăzi, cu cei care au organizat licitația. Sunt în curs de finalizare a achiziției. Luni înțeleg că vor semna contractele subsecvente cu IGSU. Au la dispoziție – din păcate, asta este procedura – 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție. Iar primul lot are un termen de livrare între 1 și 5 zile. Ca să vă răspund, nu săptămâna viitoare, săptămâna cealaltă am fost asigurat că vor ajunge aceste teste pe bază de salivă în școli. Sunt convins că în scurt timp, înainte de a ajunge aceste teste în școli, vom avea și o procedură de administrare, de utilizare a acestor teste, care de data aceasta sunt cunoscute, pentru că licitația tocmai s-a încheiat și se cunoaște exact tipul de test care va fi utilizat.”

CONCLUZIE: Guvernul interimar Cîţu pedepseseşte copiii pentru indolenta lor și a angajaților lor (adică ai statului) din sistemul de învățământ. Ce vina au copiii (și implicit părinții lor) pentru faptul că în jumătate din școli rata de vaccinare a personalului didactic nu depaseste 60%? Când se va mai stabili și cum vor mai afla părinții și copiii care școli se deschid dacă abia azi se emite ordinul? Când se vor mai face evaluările și documentele necesare? Ca de fiecare dată incapacitatea de a guverna eficient este pusă în cârca altora și de data asta, din păcate, pentru această brambureală, cel mai mult vor suferi copiii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *