Din oras

Primăria intră cu modernizările în Dâmbul Rotund: 1,4 milioane euro în 6 luni, pentru reabilitarea unei singure străzi, prin controversatul program Anghel Saligny

Scris de 515

Autoritățile își propun să modernizeze o serie de străzi din municipiul Cluj-Napoca, din cartierul Dâmbul Rotund, prin intermediul controversatului program Anghel Saligny. Doar pentru reabilitarea unei singure străzi sunt estimate costuri de cca 7 milioane de lei/1.400.000 euro. 

Consilierii locali vor aproba, în ședința extraordinară de vineri, o serie de proiecte de hotărâre privind modernizarea unor străzi din cartierul Dâmbul Rotund.

Este vorba de strada Ionel Teodoreanu (costuri de 6,9 milioane lei), strada Cucului (costuri de 1,8 milioane lei), strada Privighetorii (1,1 milioane lei).


După aprobarea proiectelor de modernizare, administrația va depune cereri de finațare prin intermediul programului Anghel Saligny. 

Așa-numitul program național de investiții ”Anghel Saligny” prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei, pentru următorii 6 ani, pentru mici proiecte cu caracter local gestionate de primari. Alocarea fondurilor se realizează fără prea multe condiționalități, iar verificarea proiectelor finale este sumară. Programul a fost cerut insistent de primarii PNL și promovat prin OUG de Guvernul Cîțu.

Modernizare strada Ionel Teodoreanu din municipiul Cluj-Napoca 

Consilierii locali vor aproba scenariul 1 pentru modernizarea acestei străzi din cartierul Dâmbul Rotund.

Valoarea totală a investiției este de aproape 7 milioane de lei: 6.936.181,62 Lei cu TVA. 

Autoritățile își propun să înregistreze o cerere pentru finanțarea lucrărilor de modernizare prin intermediul programului „Anghel Saligny”, iar potrivit proceduriii birocratice, inițial se impune aprobarea în Consiliu local a cererii de finanțare și a devizului estimativ pentru modernizarea străzii Ionel Teodoreanu.

Durata de implementare a investiției este 7 luni: 1 lună pentru proiectare și 6 luni pentru execuție. 

Finanțarea investiției: Buget local (și alte surse constituite conform legii).

Beneficiar: Municipiul Cluj-Napoca prin RADP Cluj

Str Ionel Teodoreanu este situată în zona nordică a municipiului, cartierul Dâmbul Rotund, situat în partea de nord-vest a Clujului.

În prezent, strada Ionel Teodoreanu, pe tronsonul care face obiectul investiției, este nemodernizată, iar partea carosabilă prezintă un compus de balast și pământ.

Nu există trotuare, iar pietonii sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă.

Astfel sistemul rutier din zonă nu oferă în prezent o circulație fluentă, potrivit datelor cuprinse în documentația aferentă proiectului de hotătâre. 

Din cele două scenarii de lucru – 1 Soluție flexibilă suplă și 2 Soluție semi-rigidă – a fost aprobată realizarea investiției potrivit scenariului 1. 

Principalele lucrări de intervenție presupun:

Relocarea stâlpilor de electricitate
Execuția sistemului de scurgere a apleor pluviale
Borduri pentru delimitarea carosabilului și trotuarelor
Lucrări de sprijin – zid de sprijin/fundații adâncite de parapet
Lucrări semnalizare rutieră
Amenajări de spații verzi

Rezultatele lucrării de modernizare preconizează o accesibilitate sporită pentru persoane cu dizabilități, creșterea siguranței pentru utilizatori, îmbunătățirea sistemului de iluminat public, creșterea calității spațiului public urban, precum și asigurarea unei garanții pentru durata de exploatare de 15 ani. 

CITEȘTE ȘI: După mai bine de 6 luni de la începerea modernizării străzii Gheorghe Sion din Dâmbul Rotund, execuția lucrărilor s-a blocat în delăsarea șantieristică

Una dintre contribuțiile realizării acestui obiectiv de investiții, amintit de autorități, constă în generarea de noi locuri de muncă. De asemenea, vor fi generate, indirect, activități economice, creșterea bunăstării și coeziunii sociale. Pe durtata lucrărilor, se estimează că vor fi susținute direct/indirect un număr de 30 de locuri de muncă. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 17 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 18 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE