Din oras

Primăria intră cu modernizările în Dâmbul Rotund: 1,4 milioane euro în 6 luni, pentru reabilitarea unei singure străzi, prin controversatul program Anghel Saligny

Autoritățile își propun să modernizeze o serie de străzi din municipiul Cluj-Napoca, din cartierul Dâmbul Rotund, prin intermediul controversatului program Anghel Saligny. Doar pentru reabilitarea unei singure străzi sunt estimate costuri de cca 7 milioane de lei/1.400.000 euro. 

Consilierii locali vor aproba, în ședința extraordinară de vineri, o serie de proiecte de hotărâre privind modernizarea unor străzi din cartierul Dâmbul Rotund.

Este vorba de strada Ionel Teodoreanu (costuri de 6,9 milioane lei), strada Cucului (costuri de 1,8 milioane lei), strada Privighetorii (1,1 milioane lei).


După aprobarea proiectelor de modernizare, administrația va depune cereri de finațare prin intermediul programului Anghel Saligny. 

Așa-numitul program național de investiții ”Anghel Saligny” prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei, pentru următorii 6 ani, pentru mici proiecte cu caracter local gestionate de primari. Alocarea fondurilor se realizează fără prea multe condiționalități, iar verificarea proiectelor finale este sumară. Programul a fost cerut insistent de primarii PNL și promovat prin OUG de Guvernul Cîțu.

Modernizare strada Ionel Teodoreanu din municipiul Cluj-Napoca 

Consilierii locali vor aproba scenariul 1 pentru modernizarea acestei străzi din cartierul Dâmbul Rotund.

Valoarea totală a investiției este de aproape 7 milioane de lei: 6.936.181,62 Lei cu TVA. 

Autoritățile își propun să înregistreze o cerere pentru finanțarea lucrărilor de modernizare prin intermediul programului „Anghel Saligny”, iar potrivit proceduriii birocratice, inițial se impune aprobarea în Consiliu local a cererii de finanțare și a devizului estimativ pentru modernizarea străzii Ionel Teodoreanu.

Durata de implementare a investiției este 7 luni: 1 lună pentru proiectare și 6 luni pentru execuție. 

Finanțarea investiției: Buget local (și alte surse constituite conform legii).

Beneficiar: Municipiul Cluj-Napoca prin RADP Cluj

Str Ionel Teodoreanu este situată în zona nordică a municipiului, cartierul Dâmbul Rotund, situat în partea de nord-vest a Clujului.

În prezent, strada Ionel Teodoreanu, pe tronsonul care face obiectul investiției, este nemodernizată, iar partea carosabilă prezintă un compus de balast și pământ.

Nu există trotuare, iar pietonii sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă.

Astfel sistemul rutier din zonă nu oferă în prezent o circulație fluentă, potrivit datelor cuprinse în documentația aferentă proiectului de hotătâre. 

Din cele două scenarii de lucru – 1 Soluție flexibilă suplă și 2 Soluție semi-rigidă – a fost aprobată realizarea investiției potrivit scenariului 1. 

Principalele lucrări de intervenție presupun:

Relocarea stâlpilor de electricitate
Execuția sistemului de scurgere a apleor pluviale
Borduri pentru delimitarea carosabilului și trotuarelor
Lucrări de sprijin – zid de sprijin/fundații adâncite de parapet
Lucrări semnalizare rutieră
Amenajări de spații verzi

Rezultatele lucrării de modernizare preconizează o accesibilitate sporită pentru persoane cu dizabilități, creșterea siguranței pentru utilizatori, îmbunătățirea sistemului de iluminat public, creșterea calității spațiului public urban, precum și asigurarea unei garanții pentru durata de exploatare de 15 ani. 

CITEȘTE ȘI: După mai bine de 6 luni de la începerea modernizării străzii Gheorghe Sion din Dâmbul Rotund, execuția lucrărilor s-a blocat în delăsarea șantieristică

Una dintre contribuțiile realizării acestui obiectiv de investiții, amintit de autorități, constă în generarea de noi locuri de muncă. De asemenea, vor fi generate, indirect, activități economice, creșterea bunăstării și coeziunii sociale. Pe durtata lucrărilor, se estimează că vor fi susținute direct/indirect un număr de 30 de locuri de muncă. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *