Eveniment

HAOS ÎN ”ROMÂNIA EDUCATĂ”: Și universitățile intră în grevă generală: Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate

Și universitățile se alătură grevei naționale din educație din 22 mai și “este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater, citat de Edupedu.

  • “Chiar dacă Federația noastră are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% în cadrul referendumului, procent care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar.

“Începe sesiunea în 2 săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate ne cerem scuze studenților și părinților”, spune Anton Hadăr.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală. Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală.

Cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă. “Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au spus sindicatele. Miercuri, 17 mai, profesorii vor face grevă de avertisment de 2 ore. Elevii vor veni la ore dar nu se va preda, a explicat Marius Nistor.

Revendicările sindicatelor din educație, potrivit Edupedu:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.