Justitie

Percheziții ale Parchetului European în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt într-o speță de fraudare a 30 de milioane de euro

Patruzeci de percheziții domiciliare au loc astăzi, 16 mai 2023, în mai multe localități din România și Franța, în cadrul unei anchete în curs de desfășurare conduse de Parchetul European (EPPO) din București privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al instituției.

  • Este vorba despre o presupusă schemă infracțională de furnizare de scrisori de garanție false către beneficiarii de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.
  • În România, perchezițiile se desfășoară în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, se efectuează percheziții și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

Se crede că autorii suspectați au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanție, se presupune că suspecții au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

În cazul în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Perchezițiile, care sunt încă în curs de desfășurare, sunt efectuate cu sprijinul polițiștilor de la mai multe agenții de aplicare a legii din România și Franța:

CITEȘTE: CAPIDAVA – cetatea țeparilor care emit scrisori false de garanție. Românul Sebastian Celea, creierul Rochester Bank, e un infractor condamnat la închisoare în Franța

CITEȘTE: BNR închide taraba țeparilor cu IFN-uri de tip Capidava. Victoria enormă a site-ului Strict Secret

Structura de sprijin a EPPO în România

  • Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și structurile teritoriale subordonate (Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate)
  • Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale (The Romanian Police – Special Operations Directorate)
  • DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice (Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice), România
    Institutul Național de Criminalistică din România (Institutul Național de Criminalistică)
  • Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române)
    Serviciul de Anchete Judiciare Financiare de la Nisa (Service d’Enquêtes Judiciares des Finances – unitate locală de Nisa), Franța