In vizor

Guvernantii vor sa reincrimineze insulta si calomnia. Presa tace

Scris de 261

Un proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din 10 decembrie si introduce insulta si calomnia pe lista infractiunilor. Daca in urma cu cativa ani ziarele, blogurile si site-urile de stiri ar fi vuit pe tema asta, acum e liniste totala. S-au sesizat, insa, cinci organizatii civice care au remis presedintelui Basescu o scrisoare in care ii cer sa nu promulge o lege descrisa ca “o grava agresiune la adresa libertatii presei si a libertatii de exprimare in general”.

Reincriminarea insultei si calomniei s-a facut la pachet cu tentativa de a-i feri pe politicieni de condamnari pentru coruptie si pe infractori de pedepse cu executare, iar Ponta si Antonescu au incercat sa puna si cruce presei libere, sustin oficialii asociatiilor de media. Scrisoarea catre presedintele Romaniei a fost semnata de reprezentantii a cinci organizatii civice APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet, Federatia Cultura si Mass-Media FAIR-MEDIASIND.

“Daca aceasta legea nu e schimbata rapid, lucrurile se pot schimba foarte tare in presa. Nu e vorba doar de noile amenzi care pot fi impuse jurnalistilor, desi am vazut ca pot ajunge si la 13.000 de lei, ci mai ales de faptul ca sunt amenzi penale, ca ramai cu cazier si asta e grav. La asta se adauga tracasarea cu procurorii. Dincolo de asta, nici un om nu ar trebui sa fie pedepsit penal pentru lucrurile pe care le spune. E absolut inadmisibil”, a declarat pentru Ziar de Cluj Cristina Lupu, coordonator programe si trainer in cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Despre tacerea presei in legatura cu acest subiect, aceasta spune ca este, intr-adevar, un lucru de mirare, insa ar putea fi pusa pe seama avalansei de subiecte din ultima perioada.

“S-au intamplat foarte multe lucruri in ultimele zile, si super-imunitatile, si amnistia, si Legea Minelor, si Legea Lobby-ului, a fost un noian de legi importante care au trecut prin Parlament. E posibil ca, fiind prinsi de restul, sa nu fi vazut pericolul. E foarte mare, insa si e grav daca ne gandim la semnalul dat in exterior. Cu cat se vorbeste mai mult despre asta si vedem o reactie publica, cu atat sunt mai mari sansele sa condamnam aceste decizii. Altfel, ajungem sa ne decredibilizam, sa ni se spuna ca pe cine reprezentam, daca nu va dati seama ce vi se face!”, a atras atentia Cristina Lupu.

Mai exact, cele cinci organizatii semnatare cer ca articolele 205 si 207, cele in care se reincrimineaza insulta si calomnia, sa fie scoase din Codul Penal, iar actuala forma a acesteia este calificata drept “o grava agresiune la adresa libertatii presei si a libertatii de exprimare in general”.

Se vorbeste in scrisoare de “practicile antidemocratice adoptate si exersate de actuala majoritate parlamentara” si i se aminteste presedintelui Basescu de momentele in care insulta si calomnia au fost abrogate si scoase succesiv de sub aceasta titulatura.

“Dezincriminarea insultei si calomniei a adus statului roman felicitari din partea OSCE si a condus la cresterea rating-ului de tara in clasamente internationale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fara Frontiere”, justifica acestia.

“Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. In conditii cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe langa alte prevederi, a infractiunilor de insulta si calomnie. Aceasta decizie, luata fara consultare publica, arunca la cos zece ani de eforturi facute de societate pentru dezincriminarea insultei si calomniei. Ea elimina Romania din randul democratiilor care nu accepta ideea ca un om poate sa fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune”, atrag atentia organizatiile media.

Scrisoarea ii avertizeaza pe politicieni ca “deciziile Curtii Constituționale, invocate drept pretext pentru introducerea in Codul penal a infractiunilor de insulta și calomnie, trebuie sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta CEDO – care au putere de lege in Romania”.

“Impunerea obligatiei ca defaimarea sa fie sanctionata penal nu este sustinuta de niciun articol din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si de nicio hotarare pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, este adus un nou argument.

Este semnalata si reintroducerea unui “text desuet, in vadita contradictie cu jurisprudenta CEDO”, acesta fiind proba veritatii.

“Prin acest articol i se impune celui care face o afirmatie sa probeze adevarul absolut al faptelor relatate, dovada imposibila in multe situatii, in special cand e vorba de investigatii jurnalistice in cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudentei CEDO (a se vedea cazul Dalban contra Romania, spre exemplu), cel care face o afirmatie, chiar eronata/exagerata, nu poate fi sanctionat sub nicio forma daca probeaza existenta unei baze factuale rezonabile pentru afirmatia sa”, explica semnatarii scrisorii.

Nici la Cluj abuzul inca nu a avut ecouri. Oficialii Asociatiei Profesionistilor din Presa spun ca e posibil sa formuleze o pozitie publica in care sa condamne acest atac la libertatea presei.

„Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat recent intr-un proces dintre un ziarist si o persoana publica din Cehia. Ziaristul era acuzat ca a adus atingere demnitatii persoanei respective. CEDO a dat castig de cauza ziaristului, invocand faptul ca nimic nu poate sta in calea libertatii de exprimare. Recomand ca aceasta decizie sa fie o sursa de inspiratie si pentru clasa politica din Romania. Onoarea unui om nu depinde de felul in care scrie presa despre el”, a declarat Cosmin Puris, vicepresedinte al APPC.



ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 2 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 3 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 4 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 4 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 5 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 6 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 6 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 7 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 8 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 18 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 20 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE