Buget de 1 milion de lei pentru Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, organism aflat in subordinea directa a Consiliului Judetean Cluj, implicat recent in scandalul colindei antisemite, difuzata pe TVR 3. Mai bine de jumatate din suma alocata de CJ Cluj in 2013, pentru singurul centru reponsabil cu promovarea traditiei culturale din judet, constituie bani pentru plata salariilor celor 32 de angajati.
Potrivit bugetului, 577.872 lei reprezinta cheltuieli de personal, suma alocata fiind mai mare cu aproape 100 de mii de lei decat banii dati in 2013 pe promovarea culturii traditionale.
Pentru activitatile artistice derulate in judet, CJCPCT a alocat suma de 499.460 lei, reprezentand bunuri si servicii, adica bani pentru concerte, festivaluri si manifestari populare. Directorul CJCPCT, Tiberiu Groza sustine ca centrul este subfinantat si ca din banii pentru promovarea activitatilor culturale, centrul este nevoit sa-si plateasca utilitatile si chiria.
“Bugetul a scazut in ultimii 4 ani cu 400 de mii de lei. Din banii pentru activitatile culturale o parte sunt utilizati si pentru cheltuielile de intretinere, telefoane, chirii si transport”, a aratat directorul CJCPCT, Tiberiu Groza.
Centrul de conservare a traditiei populare din Cluj a organizat in acest an, peste 100 de evenimente si festivaluri populare in judet.
“Fiecare dintre evenimente a fost subfinantat”, adaugat Groza.
Centrul judetean pentru Conservarea Culturii are 32 de angajati, pe care i-a platit in 2013 cu 577.872 de lei, adica fiecare angajat a castigat pe an peste 18 mii de lei, aproape 1.500 de lei pe luna. Tiberiu Groza sustine ca CJCPCT se descurca eficient si cu o organigrama redusa, institutia reusind, in 2013, sa promoveze mestesugurile populare si peste hotare. Centrul a organizat peste 30 de concursuri in 2013.
“Avem 10 posturi blocate, insa nu asta conteaza. Conteaza ca avem duminica “Colind Iancului”. (…) In 2013 am avut o activitate intensa. Peste 100 de evenimente si festivaluri. Am organizat “Colind Iancului” si am avut chiar si doua deplasari la comunitatile romanesti din Serbia, una in vara si una in toamna cu Centrul Creatiei Populare, cu mesterii populari, precum si cu „Cununa Transilvana””, a adaugat Groza.
Tiberiu Groza este directorul CJCPCT, organism care are in subordine ansamblul “Cununa Transilvana” si se ocupa si de ansamblul “Dor Transilvan” al Regiei Autonome de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj, in calitate de director onorific.
“La “Dor Transilvan” sunt director onorific. Daca eram in incompatibilitate de cand se depun declaratile de avere se constata. (…) Eu muncesc toata ziua pentru “Cununa Transilvana”. Chiar acum avem in productie 2 cd-uri cu colinde si unul cu culegeri din folclor ale lui Virgil Medan. La ansamblul “Dor Transilvan” lucrez 4 ore pe saptamana, la repetitii cand il coordonez”, a spus Groza.
In contextul scandalului colindei antisemite culese de Centrul Creatiei Populare, Tiberiu Groza a tinut sa precizeze ca in cadrul emisiunii televizate “nu s-a facut vreo acuzatie si nimeni nu a instigat; colindatorii au colindat si atat”.
Conform legii 357 din 2007 si a statutului aprobat de Consiliul Judetean Cluj, CJCPCT Cluj se ocupa cu activitatea asezamintelor culturale, editeaza si difuzeaza publicatii in domeniul educatiei permanente pentru reteaua judeteana a asezamintelor culturale. Potrivit sursei citate, centrul de traditii, , realizeaza programe de educatie permanenta in parteneriat cu institutiile de specialitate din tara si din strainatate, initiaza si sprijina proiecte si programe de promovare a obiceiurilor si traditiilor populare, propune zone de obiceiuri si traditii populare protejate din cadrul judeţului si efectueaza studii si cercetari privind obiceiurile, traditiile populare si mestesugaresti traditionale.
Foto: ioncristoreanu.blogspot.com