Editorial

Gunoaiele Clujului aruncă la gunoi banii clujenilor

Gunoaiele Clujului, de ani de zile, aruncă la gunoi banii clujenilor. Un proiect pe fonduri europene, intitulat pompos „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj”, printr-un prost sistem de management, în loc să rezolve problema gunoaielor Clujului, a rezolvat doar milioane de euro din banii publici – Consiliul Județean trebuie să returneze 11,5 milioane de euro, reprezentând cheltuieli neeligibile la proiectul centrului de deșeuri, după 6 ani de „lucrări malefice”. CJ a primit nota de plată de la Uniunea Europeană pentru dezastrul gestionat, plătind până acum 4 400 000 de euro. 

Pe scurt, în cuvinte cât mai simple, Consiliul Județean s-a angajat să facă o nouă groapă de gunoi unde să fie depozitate deșeurile județului. De la bun început, lucrările nu au respectat niciun fel de norme, dar, cu toate acestea, consorțiul de firme care a construit dezastrul a primit decontarea „nefăcutelor” făcute. Cu toate că eșecul și lipsa de finalitate erau evidente, conducerea Consiliului Județean s-a ambiționat să persiste în această ratare, tenacitatea și îndârjirea „terminării” acestei ruine, care de fapt nu va fi realizată niciodată, ducând la costuri de peste 100 de milioane de euro, bani aruncați efectiv la gunoi! 

În anul 2015, Curtea de Conturi a denunțat fapte de natură penală, managementul defectuos al echipei de implementare, cu „consecințe în plan financiar care afectează interesele Uniunii Europene şi cofinanţarea naţională”. Cine a luat, cine ia însă, vreodată, în seamă, ce spune Curtea de Conturi, o instituție care pare a nu face audit, ci literatură de specialitate? Literatură facultativă pentru celelalte instituții ale statului. Nimeni. Așa că suntem buni de plată.

Județul, din banii locuitorilor județului, plătește acum sume importante pentru un centru de gestionare a deșeurilor care nu există. Plătește pentru incompetența și, posibil, pentru corupția celor care ar fi trebuit să gestioneze acest proiect în așa fel încât, cu ajutorul banilor europeni, Clujul să nu aibă acum o problemă a gunoaielor.

Clujenii au rămas și cu gunoaiele și cu banii dați. Dar cine sunt vinovații? Bineînțeles că tot clujenii. „Prost nu e cine cere, prost e cine dă”, spune o vorbă românească, iar în cazul de față proștii care dau banii sunt clujenii. Aceiași clujeni care votează mereu aceleași partide și aceiași oameni, să le gestioneze banii, deșeurile și să le gunoizeze viitorul. Prezentul și viitorul pentru că, nefiind totuși un sac fără fund, bugetul județului, văduvit de sume importante, nu mai poate susține alte investiții, cu adevărat importante. Și așa ne trezim că trăim într-un județ cu mult subdezvoltat față de municipiu, că circulăm pe drumuri județene distruse, că avem munți de gunoaie pe marginea drumurilor comunelor de munte, unde, în loc să admirăm natura, privim scârbiți spectacolul grotesc al mizeriilor de tot felul, care stau claie peste grămadă, în așteptarea unei conduceri județene curate.

Gunoaiele Clujului aruncă la gunoi banii clujenilor pe investiții bune, la modul teoretic, dar prost puse în practică, pentru că clujenii le votează și le dau astfel banii pe mână. Lanțul vinovăției pleacă mereu de la cei care își aleg reprezentanții, apoi se extinde spre cei aleși, iar de la aleși la împuterniciții lor, mai apoi spre firmele care nu își fac treaba ș.a.m.d. 

Așa că, în momentul în care vor mai vedea munții de gunoaie din județ, clujenii trebuie să se gândească la propria vinovăție, la modul în care au votat, dacă au ales un politician pentru a le rezolva problemele sau doar pentru că le-a zâmbit și promis frumos. Iar dacă au ales zâmbetul plăcut și mâna strânsă cu charismă, atunci pot fi mulțumiți. Au ce au votat. Gunoaie care le consumă inutil banii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *