Din oras

Terasele din centru persiflează normele. Umbrele branduite, mobilier din plastic, scaune pe trotuar

Odată cu înclălzirea vremii și finalizarea licitațiilor, terasele din Cluj-Napoca au început să apară ca ciupercile după ploaie, însă nu multe sunt cele ce respectă normele mobilierului stradal.

Amenajarea teraselor sezoniere pe domeniul public are niște norme care „ar trebui” respectate. Aceste norme au fost adoptate de consilierii locali și sunt stipulate în Hotărârea Consiliului Local 383/2007 care urmărește ca aspectul terasei să fie în armonie cu spațiul în care va fi amplasată.

La o superficială lectură a aceleiași HCL mai aflăm și că amplasarea teraselor se face spre bordură, rezervând 2,5 – 3 m (după caz), pentru circulația pietonilor. Un alt aspect care este puncat în HCL este că umbrelele parasolare, copertinele și elementele de mobilier să fie monocrome și fără insemne publicitare.

Echipa Cluj 100% a mers într-o plimbare prin centru Clujului, ca să vedem cum stă treaba mai exact, căci pe foaie Clujul arată foarte bine. Ajunși la fața locului, mai exact pe strada Eroilor, am constatat că o pare parte din terase respectau normele, însă există și unii care merg împotriva curentului și a reglementărilor consilierilor locali. Problema era mai exact la umbrelele parasolare care aveau imprimată denumirea unei băuturi carbogazoase.

terase

Am încercat să vorbim cu unul dintre angajați însă am fost tratați cu indiferența specifică și nimeni din conducere nu ne-a putut da detalii.

Aceeași situație am întâlnit-o și în zona Piața Muzeului, unde găsim umbrele pe care tronează nume de beri românești.

Astfel de situații te duc cu gândul numai la terasele din Vama Veche, unde umbrelele parasolare inscripționate cu nume de băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare erau puncte de reper pentru turiști. Cu siguranță, și orașul Cluj-Napoca este unul cu un flux mare de turiști, însă considerăm că există în oraș puncte de reper mult mai însemnate din toate punctele de vedere.

terase

Centrul orașului Cluj are o arhitectură deosebită, eclectică, ce imbină clădirile moderne cu străzi pavate, biserici din sec XIV și orice terasă din jur și nu numai ar trebui să respecte normele pentru mobilierul stradal, ca să fie în armonie cu spațiul în care sunt amplast.

De aceea în cea mai mare parte a teraselor sunt din mobiler de culori neutre cum ar fi gri, maro, negru sau alb. Un alt aspect sunt mesele și scaunele, care ar trebui sa fie din lemn sau fier forjat. Desigur că proprietarii teraselor și le pot personaliza si sunt obligati sa le marcheze.

Hotărârea Consiliului Local 383/2007 urmărește să se respecte următoarele cerințe, privind activitarea la punctul de lucru autorizat:

1. să inscripționeze mobilierul stradal cu: denumirea firmei, sediul social, numărul autorizației de construire, numărul abonamentului de comerț stradal pentru terenul ocupat.

2. să intrețină mod corespunzător mobilierul stradal, curat atât în interior cât și exterior, fără să fie îndoit sau distrus, modificat (prelungit cu improvizații de tip aripi rabatabile, suporți acoperit cu prelate sau folii de plastic, etc.)

3. să nu depoziteze ambalaje și alte obiecte comercializării direct pe caldarâm.

4. delimitarea teraselor fata de zona de circulatie pietonala se va face cu jardiniere de mici dimensiuni sau mobilier specific, usor;

5. umbrelele parasolare, copertinele si elementele de mobilier vor fi monocrome si nu vor purta insemne publicitare;

6. elementele de mobilier vor fi realizate din lemn, fier forjat sau alte elemente specifice.
 

Asta spune HCL, iar ochiul liber, de turist sau clujean, chiar nu mai conteaza, alta vede.

Turiștii au părerile împărțite. Adina, o turistă ajunsă recent în Cluj, vede partea frumoasă a teraselor clujene. Aceasta laudă latura romantică a teraselor fiecare fiind diferite în felul lor.

„Em ajuns de o săptămână în Cluj și recunosc că îmi place foarte mult cum arată toate terasele. Toate sunt asortate, personalizate, cu ghivece sau jardiniere cu flori viu colorate. Imi place mult cum arată cele cu scaune și mese din metal, căci oferă un aer mai medieval precum este și orașul” ne spune Adina.

Clujenii s-au obisnuit cu kitsch-ul, pe turisti nu pare sa-i deranjeze. Cu toate acestea, orasul de 5 stele merita mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *