Din oras

Grămada cere vârf în fața sediilor Electrica de la Cluj. La un an de la debutul pandemiei, încă nu a fost găsită o soluție pentru ca oamenii să nu se mai înghesuie la cozi în stradă

Peste 20 de persoane stăteau astăzi înghesuite, om în om, la intersecția străzii Memorandumului cu Samuil Micu, în fața sediului Electrica.

Situația nu este una nouă, ea datând de dinainte de pandemie, nou fiind numai coronavirusul care ar putea circula printre oamenii astfel adunați, contrar oricăror reguli epidemiologice.

Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri problema cozilor comuniste de la Electrica. Fără însă ca cei abilitați să ia măsuri pentru remediere. Cu toate că sediul din Centru este la doi pași de Primărie, picior de polițist local nu apare în zonă, pentru a-i mai distanța pe oamenii lipiți ca gemenii siamezi.

Citiți și:

În ciuda pandemiei și a gerului năprasnic, clujenii s-au înghesuit la o coadă comunistă în fața sediului Electrica din Centru

După ce un cititor ne-a semnalat că și sediul Electrica de pe Taberei a devenit loc de pelerinaj, clienții adunându-se ca la moaștele Sfintei Parascheva, Ziar de Cluj a solicitat companiei Electrica să ne informeze ce măsuri intenționează să ia pentru ca, în fața sediilor sale, să nu se mai formeze asemenea cozi.

Citiți și:

Sediile Electrica de la Cluj au devenit locuri de pelerinaj, clienții așteptând la coadă câte 3 zile, ca la moaștele Sfintei Parascheva

Una am întrebat, alta ni s-a răspuns

Am transmis către Electrica următorul mesaj, pe adresa oficială de mail:

„Ziar de Cluj a primit, pe adresa redacției, următoarea sesizare din partea unui cititor, precum și fotografia atașată:

«Vin din Năsăud. A treia zi în care nu ajung la ghișeu. Pentru instalare contor, avize și tot ce trebuie. Îi dezastru. Cred că ăștia de la Electrica de pe Taberei nu au aflat că a murit Ceaușescu. Se ceartă lumea ca la piață.»

În ciuda pandemiei și a gerului năprasnic, clujenii se înghesuie la cozi și în fața sediului Electrica din Centru, de pe strada Memorandumului.

Vă rugăm să ne informați ce măsuri intenționați să luați pentru ca, în fața sediilor Electrica de la Cluj, să nu se mai formeze asemenea cozi, în plină pandemie.”

Răspunsul oficial primit din partea Electrica este năucitor, abramburitor – în loc să ne răspundă la întrebare, reprezentanții companiei ne-au explicat cum să încheiem noi contracte pe piața concurențială de energie electrică:

„Având în vedere solicitarea de presă primită de către Electrica Furnizare din partea Ziar de Cluj, cu privire la aspecte care țin de liberalizarea pieței energiei și cozile formate pentru încheierea noilor contracte în piața concurențială, vă comunicăm următoarele:

Pentru a veni în întâmpinarea clienților, Electrica Furnizare pune la dispoziție multiple modalități de informare cu privire la oferte și de încheiere a contractelor în piața concurențială care nu necesită deplasarea la centrele de relații cu clienții.

Astfel, în contextul liberalizării pieței de energie electrică, un client Electrica Furnizare are la dispoziție următoarele opțiuni:

– Să încheie contractul fără să se deplaseze la Centrele de Relații cu Clienții:

– Fiecare client primește în plicul cu factura un scurt ghid cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică ce conține informații de interes privind continuitatea furnizării de energie electrică, modul de alegere a ofertei potrivite și procesul simplificat de contractare.

– Clientul completează și semnează Anexa 2 – intitulată „Formularul de selecție ofertă” – primită de clienții casnici începând cu luna februarie, odată cu factura de energie electrică.

– Depune Anexa 2, semnată și completată, la cel mai apropiat Oficiu Poștal folosind plicul, care nu necesită timbru, pe care îl primește odată cu factura.

– Primește din partea Electrica Furnizare contractul odată cu prima factură emisă după prelucrarea Anexei 2.

– Restituie un exemplar al contractului, după semnarea acestuia, utilizând plicul pe care îl primește odată cu factura.

Să utilizeze mediului online:

– Detalii cu privire la oferte, pașii de contractare și măsurile luate de Electrica Furnizare pentru a veni în întâmpinarea clienților sunt explicate în materialele video încărcate în pagina dedicată liberalizării [1]https://www.electricafurnizare.ro/liberalizarea-pietei-de-energie-electrica/.

– Clienții demarează procesul de contractare online și beneficiază de un proces mult simplificat în cadrul căruia este necesar să prezinte un singur act oficial – actul de identitate.

Să se informeze înainte de alegerea unui produs din piața concurențială, chiar dacă preferă încheierea contractului într-un Centru de Relații cu Clienții, în condițiile în care în perioada cuprinsă între 1.01.2021 și 31.08.2021 beneficiază de o reducere comercială, respectiv un discount, după cum urmează:

– Clienții Electrica Furnizare beneficiază de o reducere comercială pentru intervalul 01.01.2021-30.06.2021; cuantumul reducerii este egal cu diferența dintre tariful de serviciu universal și oferta cu prețul cel mai mic din piața concurențială, respectiv Stabil 30. Reducerea este evidențiată în toate facturile de energie electrică emise clienților după data de 28.01.2021;

– Electrica Furnizare va acorda un discount în intervalul 01.07.2021-31.08.2021 în cazul în care clienții optează pentru una dintre ofertele companiei de pe piața liberă oricând pe parcursul acestei perioade; cuantumul discountului este egal cu diferența dintre tariful de serviciu universal valabil începând cu data de 01.07.2021 și oferta cu prețul cel mai mic din piața concurențială de la acel moment. Discountul pentru lunile iulie și august se va acorda pe factură în termen de 120 de zile de la semnarea noului contract în piața concurențială.

Dacă un client casnic din portofoliul companiei nu încheie un nou contract pe piața liberă și nici nu optează pentru un alt furnizor, acesta va beneficia în continuare de furnizarea energiei electrice fără întrerupere, asigurată de Electrica Furnizare, în regim de serviciu universal.”

Așadar, Ziar de Cluj i-a întrebat pe reprezentanții Electrica ce măsuri intenționează compania să ia pentru ca în fața sediilor Electrica de la Cluj să nu se mai formeze cozi în plină pandemie, iar Electrica ne-a explicat pe larg cum să încheiem un nou contract pe piața concurențială, fără a ne mai prezenta la ghișeu.

Bine, bre, dar cozile se formau și înainte de liberalizarea pieței energiei electrice și se vor forma în continuare, în lipsă de măsuri, pentru că nu toți oamenii în vârstă au competențe digitale, ei toată viața completând la ghișee hârtii, plătind fizic facturi. În plus, sunt și oameni tineri, chiriași de exemplu, care nu au posibilitatea achitării facturilor prin contul online.

Pentru cei care au nevoie în continuare de ghișeu, în plină pandemie, cum se va reglementa problema cozilor și a grămezii din stradă, care cere vârf? Se pare că reprezentanții Electrica nu au un răspuns la această întrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *