Reportaj

Grădina de la bloc. Topul celor mai frumoase spații verzi din oraș

Scris de 1,396

Clujenii care stau la bloc au spirit gospodăresc și imaginație. În cartiere, spațiile verzi de lângă bloc au fost amenajate în felurite moduri: de la pitici de grădină și alei amenajate ca în parc, până la culturi de zarzavaturi. 

Gospodarii din cartiere dețin de la pitici de grădini până la zarzavaturi în grădinile dintre blocuri. Odată cu venirea primăverii, bunii clujeni se gospodăresc prin „grădinile” din fața blocului. Fiecare parcelă deținută de asociațiile de proprietari este decorată, îngrădită mai ceva ca în Grădină Botanică. De la pitici de grădină până la zarzavaturi, fiecare locatar își face un colț de rai printre blocurile gri și reci. Lalelele, narcisele și liliacul aduc culoare și o prospețime pentru locatarii din cartiere. 

În cartierul Zorilor pe strada Gheorghe Dima, găsim o gradină de zarzavaturi care pare a fi mândria proprietarului și sursa de legume pentru salata de la vară. Îngrijită și curățată, grădina are în plină floare un bostan ce pare că va avea roade anul acesta.
Tot în cartierul Zorilor în capătul străzii Lunii, se află un mic „colț de rai”. O gradină care mai mult pare a fi un părculeț cu cărări mici, cu magnolii îngrijite și flori de toate culorile. Cu două băncuțe și o masă arată ca un refugiu perfect pentru zilele de vară.

gradini

Pare că locatarii cartierului Zorilor sunt buni „gospodari” cu grădini aranjate îngrădite prin gard viu, pline de flori, aduc buna dispoziție de fiecare dată când te plimbi printre blocuri. E mai mare dragul să deschizi geamul de la apartament și să vezi în fața ta grădini viu colorate. 
Nu se lasă mai prejos nici mănășturenii. Aici găsim o gamă la fel de variată de grădini urbane. Pe străzile Grigore Alexandrescu, Bucim și Aleea Gârbău există câteva grădini foarte frumoase. 

Ploile, frigul și ninsoarea de aprilie nu au afectat creșterea și dezvoltarea micilor grădini de bloc, care sunt adevărate oaze colorate de relaxare pentru riverani. În cartierul Mănăștur există mai multe blocuri unde spiritul civic al riveranilor și hărnicia lor se vede în fiecare metru de pământ cultivat cu flori și verdeață.

gradini

Micile detalii – o ciupercă decorativă, o căsuță pentru păsări, o buturugă- dau un anumit farmec  grădinilor urbane. Pământul săpat, florile cultivate, bordurile vopsite cu var alb stau mărturie a faptului că locatarii își doresc  curățenie, ordine și frumusețe. Chiar dacă natura s-a dezlănțuit prea furios pentru o lună de primăvară , nu a distrus grădinile mănășturenilor. Liliacul a înflorit , la fel și florile din rondouri sau ghivece. Unii clujeni cultivă chiar și zarzavat în grădina de la bloc. 

Cum arată spațiul verde din cartierul dumneavoastră? ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 20 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 22 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 24 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]