In vizor

Organizațiile patronale consideră că măririle salariale din sectorul bugetar vor provoca migrația masivă a angajaților din mediul privat spre cel de stat

Patronatul Investitorilor Autohtoni, o organizație patronală cu sediul la București, apreciază că măririle salariale din proiectul legii salarizării unitare ar fi „arbitrare”, sfidând realitățile economice. 

„Niveluri de salarizare deja aflate în plată în sectorul bugetar generează în această perioadă o  migrație masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificării individuale dobândite de aceștia în ani de activitate”, arată Patronatul Investitorilor Autohtoni. (hotnews.ro)

Conform reprezentanților acestei structuri patronale, reducerea activității sau chiar încetarea acesteia în companiile private, care nu vor putea concura cu salariile preconizate a fi plătite în sectorul bugetar, vor reduce încasările la Bugetul de Stat.

În timp ce salariile în sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsă, de complexitatea muncii și de competiția pe piața de profil, creșterile salariale în sectorul bugetar sunt realizate birocratic și generalizat. Patronatul Investitorilor Autohtoni consideră a fi de neînțeles ignorarea consecințelor grave ce vor fi suportate de companiile private în urma creșterilor salariale arbitrare din mediul bugetar. Politicile publice de favorizare excesivă și fără corespondent economic a unor categorii sociale vor  produce daune majore companiilor private, îndeosebi celor având capital autohton, mai declară reprezentanții acestei organizații patronale.

Migrarea angajaților de la privat la stat a început, dar încă nu e un fenomen de masă

Adrian Coroian, președintele Ligii Întreprinzătorului Român, a explicat cum ar afecta mediul investițional clujean măririle salariale preconizate în sectorul bugetar, dacă în urma acestora angajații din mediul privat vor migra masiv spre sectorul bugetar:

„Atâta vreme cât salariile bugetarilor vor fi mult mai mari decât cele din domeniul privat, unde se plătesc cu adevărat taxe și impozite, sigur că se va întâmpla acest fenomen. Dar deocamdată e marketing, deocamdată numai promit (creșteri salariale – n.r.), să vedem dacă și reușesc să plătească aceste salarii. S-a anunțat, se tot spune despre asta, dar încă nu se întâmplă. Când se va întâmpla, acest fenomen (de migrare a angajaților – n.r.) se va produce. Din sectorul privat se vor muta angajații în sectorul bugetar și nu va mai plăti nimeni impozite, pentru că ei nu plătesc impozite, numai transferă dintr-un buzunar al statului în altul. Cu adevărat, nu plătesc impozite și taxe! Au început (să migreze angajații – n.r.), dar încă nu e un fenomen de masă.”

Foto: lir.com.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *