Unul dintre obiectivele turistice din Cluj-Napoca, de care se bucură atât clujenii, cât și turiștii, este Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Potrivit site-ului instituției, Grădina Botanică a fost înfiinţată în anul 1920 şi deschisă oficial pentru public în anul 1925, fiind o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, ale cărei baze au fost puse în actualul amplasament de către Alexandru Borza, personalitate marcantă a biologiei româneşti.
Grădina Botanică este împărțită în mai multe sectoare (ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere şi sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere), fiecare dintre acestea oferind o paletă largă de specii de plante.
Anual, Grădina Botanică este vizitată de peste 160.000 de persoane, iar numărul vizitatorilor crește de la an la an. În ciuda numărului mare de vizitatori, distrugerile sunt nesemnificative, asta demonstrând faptul că oamenii știu să aprecieze darurile naturii. Nici de curățenia generală nu ne putem plânge, deoarece Grădina se păstrează, în general, curată, pe tot parcursul anului.
Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 14 ha, ceea ce înseamnă un volumul de lucru semnificativ, mai ales vara, când crește numărul de vizitatori. Acest lucru îl obligă pe directorul Grădinii, dr. Cosmin Sicora, să suplimenteze personalul, prin angajarea unor sezonieri, pentru a face față cerințelor.
Chiar dacă numărul vizitatorilor este într-o continuă creștere, sumele strânse din taxa de vizitare nu acoperă integral cheltuielile instituției aflate în subordinea UBB. Asta nu l-a oprit pe dr. Cosmin Sicora să reabiliteze Grădina Botanică. Până în prezent, au avut loc câteva schimbări, printre care și restaurarea amenajărilor din Gradina japoneză, repararea rețelelor de apa și gaz, achiziționarea unui aparat care asigură etichetajul și reabilitarea porții vechi din lemn, existente în cadrul Grădinii Botanice până în anii `60.