O banala spargere data de niste hoti scoate la iveala incompetenta crasa a doua companii cu capital de stat, Transelectrica si Electrica. Stirea ar suna asa: “sediul Electrica, din Manastur, a fost spart in noaptea de 17 spre 18 iunie si s-au furat calculatoare, harduri, laptopuri si imprimante in valoare de 60.000 de lei”. In realitate, sediul in care au intrat hotii este o cladire noua, ce apartine Transelectrica. Ambele societati au contracte de paza si protectie pentru care platesc in jur 18.000 de euro lunar, dar cu toate acestea hotii au intrat nestingheriti in cladire.
In noaptea de 17 spre 18 iunie, intr-o cladire Transelectrica de pe strada Taberei nr. 20, hotii au intrat pe un geam si au furat aparatura in valoare de peste 60.000 de lei. In acest moment, politistii clujeni fac cercetari, fara a da detalii despre mersul anchetei.
La cateva zile dupa incident, insa, nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru paza cladirii sparta de hoti.
Daca, initial, presa locala a scris ca a fost spart sediul Electrica, s-a dovedit ca informatia a fost eronata, fiind vorba de o cladire ce apartine societatii Transelectrica.
Ambele societati cu capital de stat au contracte cu firme de paza si protectie cu valori mari, insa nici una nu isi asuma responsabilitatea pentru cele intamplate.
Initial, Ziar de Cluj a solicitat reprezentantului Electrica informatii despre contractul de paza si protectie. Am fost informati ca, de fapt, a fost spart sediul Transelectrica, iar responsabilitatea pazei le apartine.
Directoarea Transelectrica Cluj, Claudia Anastase, ne-a informat contrariul:
“La centrul Cluj unde s-a petrecut evenimentul, paza este asigurata pentru tot perimetrul prin contract al Electricii, nu al nostru. Noi avem doar un corp de cladire acolo, in incinta”, a transmis Anastase, aflata astazi la Bucuresti.
Reprezentantii Electrica sustin, in continuare, ca pe platforma de pe Taberei nr. 20 functioneaza patru institutii, Electrica, Transelectrica, Servicii Energetice si Smart, o sucursala a Transelectrica, iar fiecare este responsabila de paza si protectie pentru cladire.
“Electrica are un contract cu SC Paza si Protectie, dar fiecare isi plateste paza pentru obiectivele sale”, spune Andi Rusu, purtator de cuvant al Electrica Distributie Transilvania Nord.
Unul dintre directorii de la Paza si Protectie sustine, la randul sau, ca imobilul spart de hoti nu se afla in aria de patrulare a lor. Florentin Burs arata acea cladire apartine Smart Transelectrica, este una noua si nu a fost inclusa in niciun plan de paza.
“Spargerea a avut loc pe un geam dintr-o cladire nou construita, care nu este prevazuta in planul de paza si nu sunt gratii. Cladirea este o constructie noua, nu a fost terminata lucrarea – trebuia prevazuta cu gratii, deoarece nu se invecineaza cu nimeni. Agentul nostru de securitate nu avea acces in locul in care a avut loc spargerea. Agentul de paza patruleaza in interiorul societatii, are un perimetru definit in planul de paza, dar sa ajunga la cladirea respectiva nu putea, pentru ca trebuia sa faca o patrulare externa”, a explicat Burs, de la Paza si Protectie Cluj.
Paza de 18.000 de euro pe luna
Ambele companii au incheiate contracte de paza si protectie, pentru aceste servicii platindu-se in jur de 18 mii de euro pe luna!
Astfel, Transelectrica Cluj are incheiat contract cu SC Mike Security Group SRL, o firma din Resita. Valoarea contractului este de 427.960 de lei, fara TVA, pentru o perioada de sase luni, si a fost semnat in martie anul acesta.
Contractul cuprinde servicii de paza la 13 posturi si servicii de monitorizare si interventie la 12 obiective.
Mike Security Group SRL este firma „de casa” a Transelectrica, avand contracte pentru paza si protectie cu mai multe sucursale din intreaga tara. Contractul cu aceasta firma din Resita a fost semnat in 2011, pe vremea cand Transelectrica Cluj era condusa de PDL-istul Rares Rusu.
La nivel national contractul cu aceasta firma s-a ridicat la peste un milion de euro.
Pe de alta parte, Gazeta de Cluj arata ca administratorul firmei din Resita a fost trimisa la acea vreme in judecata pentru deturnare de fonduri.
Patroana firmei Mike Security Group a fost acuzata de fals in inscrisuri sub semnatura privata, intr-un dosar care-l vizeaza pe primarul comunei Firliug, judetul Caras Severin, pedelistul Ioan Borduz. Potrivit DNA, primarul a deturnat, in anul 2007, suma de 53.727,47 euro din fonduri PHARE si 75.343,82 lei, din bugetul de stat, bani alocati unui proiect romano-sarb, numit Reteaua transfrontaliera de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii, patroana firmei Mike Security fiind una din beneficiarele ilegale ale fondurilor europene. Potrivit presei banatene, primarul Ioan Borduz este finul lui Sorin Frunzaverde.
Electrica Translvania Nord are, de asemenea, un contract incheiat cu SC Paza si Protectie SA, subordonata Consiliului Judetean Cluj.
Contractul a fost atribuit firmei de paza la sfarsitul lunii mai, prin incredintare directa (negociere fara anunt de participare), iar valoarea contractului este de 500.000 de lei, fara TVA.
Foto: Eugen Olariu