Sanatate

Glucoza scazuta din sange

O cantitate prea mica de glucoza in sange este numita hipoglicemie sau glucoza scazuta in sange. Aceasta poate aparea daca folositi insulina sau anumite pastille pentru diabet (sulfonilureice, meglitinide). Daca nu este tratata, hipoglicemia poate cauza convulsii, coma si chiar deces.

 

Cauze:
– ati mancat prea putin;
– ati mancat prea putini carbohidrati;
– ati intarziat o masa sau o gustare;
– ati sarit o masa sau o gustare;
– ati facut exercitii mai multe sau mai grele decat de obicei;
– ati fost mai activ decat de obicei;
– ati luat prea multe pastille de diabet sau prea multa insulina;
– ati baut alcool pe stomacul gol.

 

Semne si simtome. Sunt multe semen ale hipoglicemiei. Un individ poate simti stari diferite fata de altul. Este foarte important ca fiecare sa le stie foarte bine pe ale sale. Impartasiti aceste simptome cu cineva care va poate ajuta sa le depistati. Este posibil ca simtomele dvs. sa nu se regaseasca in aceasta insiruire: nervozitate, anxietate, transpiratie, stangacie, confuzie, foame, impacientare, iritabilitate, ameteli, irascibilitate, amorteala, palire, tristete, tremurat, senzatia de rau la stomac, somnolenta, incapatanare, incordare, oboseala, slabiciune. Puteti avea, de asemenea, probleme de vedere, gura uscata sau batai  puternice de inima. Cand apare vreunul dintre aceste simptome, trebuie sa luati masuri imediat.

 

Cum sa va tratati in caz de hipoglicemie?
1.Verificati nivelul glucozei din sange cu ajutorul unui aparat de testare. Daca nivelul glucozei este mai mic de 70 mg / dl , vezi pct. 2 si 3. Daca nu puteti verifica, urmati pasii 2 si 4.
2.Mancati sau beti ceva care sa contina 15 g de carbohidrati.
3.Asteptati 15-20 de minute, apoi verificati din nou. Daca nivelul glucozei a ramas sub 70 mg / dl , repetati pasii 2 si 3. Daca ati repetat pasii 2 si 3, iar nivelul glucozei a ramas neschimbat, sub 70 mg / dl , contactati un doctor sau pe cineva care sa va duca la spital. Este posibil sa aveti nevoie de ajutor. Sau altceva cauzeaza aceasta stare. Daca nivelul glucozei este peste 70 mg / dl , nu mai beti si / sau mancati alimente. Puteti simti simptomele glucozei scazute din sange si dupa ce aceasta a revenit la normal. Mergeti la pasul 4.
4.Daca urmatoarea masa este la o distanta mai mare de o ora, luati o mica gustare care sa contina carbohidrati si proteine. Incercati o felie de paine cu unt de alune sau 6 biscuiti cu branza saraca in lipide.
Alimente de urgenta pentru tratarea hipoglicemiei: tablete de glucoza (doza este tiparita pe ambalaj); 120 ml de suc natural de fructe; 120 ml bautura racoritoare; 240 ml lapte degresat; 2 linguri de stafide (40-50); biscuiti cu graham; 1 lingurita de zahar granbulat; 6 biscuiti cu sare; 1 lingurita de miere sau sirop.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *