Desi soarele aduce o schimbare binevenita de la lunile cenusii de iarna, poate sa va afecteze pielea si sa creasca riscul de cancer al pielii. Simptomele arsurilor datorate radiatiilor solare apar de obicei in interval de cateva ore de la expunere, reprezentate de durere, roseata, edem si cateodata vezicule. Pentru ca frecvent este vorba de o arie mare a pielii expuse, o astfel de arsura poate produce dureri de cap, febra, agitatie, oboseala.
Din dorinta de a se bronza cat mai repede, unii oameni stau, inca din primele zile, prea mult pe plaja, in bataia radiatiilor solare. Primul simtom care capare imediat dupa o expunere indelungata la soare este ridicarea locala a temperaturii pielii. Dupa 3-12 ore se produce inrosirea pielii, adica eritemul solar.
Aparitia lui este insotita si de unele senzatii neplacute si anume: caldura locala, prurit usor. Aceste fenomene, prin intensitatea lor, pot produce o stare de agitatie, de nervozitate, insotita in timpul noptii si de insomnie. Primele fenomene ale eritemului (gradul 1) pot disparea dupa 24-48 ore, daca se intrerupe expunerea la soare.
Atunci cand se produce un eritem de gradul 1 se recomanda urmatorul tratament: se unge pielea inrosita cu alcool (sau alcool tonat). Acest tratament se aplica timp de 2-3 zile, dupa care se unge pielea cu alifie simpla.
Eritemul solar de gradul al II-lea si al III-lea sunt insotite insa de o stare generala mai grava. Roseata este mai vie, pruritul devine mai intens, apar pe suprafata pielii inrosite vezicule de diferite marimi (flictene sau basicute cu un lichid serocitrin). Apar semnele arsurii de gradul al III-lea cu ulceratii, adevarate rani. Pielea se jupoaie in lambouri.
Cei care au un eritem de gradul al II-lea, nu vor sparge singuri flictenele, pentru ca risca sa le infecteze. Este bine sa se solicite asistenta medicala de urgenta. In timpul tratamentului ertemului solar se intrerup baile de soare.
Insolatia
Alt accident care poate surveni in urma expunerii abusive la soare este insolatia. Ea apare datorita actiunii directe a radiatiilor solare, in special a radiatiei infrarosii, care abunda in orele pranzului.
La inceput, insolatia se manifesta prin dureri de cap. In cazul cand insolatia progreseaza apar noi simptome si anume: ameteli, stare de excitatie, dupa care poate urma perioada a II-a, caracterizata prin pierderea cunostintei sau prin alte tulburari, mai grave, care afecteaza functionarea inimii si a sistemului nervos central. In asfel de cazuri, accidentatul trebuie sa fie scos de sub actiunea radiatiei solare si dus la postul de prim ajutor.
Cel mai frecvent, insolatia apare la copii si la barbati, de aceea ei vor avea in permanenta capul acoperit. Pentru evitarea fenomenelor de insolatie este bine sa avem un cort sau o umbrela, pentru a sta, din timp in timp, cate 15 minute la umbra. Pentru prevenirea accidentelor solare expunerea trebuie sa se faca progresiv, cu pauze la umbre.
Insolatia la copii se poate manifesta sub diferite forme: nervoasa, digestiva, respiratorie.
In forma nervoasa, copilul este agitat, nu poate dormi si uneori aiureaza. In formele mai grave isi pierde cunostinta. La cei mai multi, cefaleea este suferinta cea mai des intalnita si, in acelasi timp, semnul aproape constant al insolatiei. In alte cazuri apar si varsaturi alimentare, care pot tine cateva zile. Ochii sunt rosii, injectati, copilul nu suporta lumina. Aceste forme seamana cu o meningita.
In formele digestive, semnele principale sunt: diareea cu scaune frecvente apoase, uneori chiar cu sange, crampe si dureri abdominale, varsaturi. In unele cazuri, bolnavul are sete, bea apa, dar o varsa imediat.
In forma respiratorie, insolatia se manifesta ca orice congestie pulmonara.
Prevenire generala
Daca planuiti sa va expuneti la soare, evitati intervalul 10 a.m. – 3 p.m., cand radiatiile ultraviolete solare au intensitate maxima.
Acoperiti-va regiunile mai expuse, purtati o palarie cu boruri largi si utilizati o crema antisolara care are inclus un factor de protectie solara cel putin numarul 15.
Protejati-va ochii. Ochelarii care filtreaza 95 % din ultarviolete sunt indicati.
Daca pe arsura apar vezicule sau incepeti sa va simtiti rau, apelati la medicul. de urgenta.