Un factor foarte important care asigura o serioasa scadere in greutate este mentinerea unui nivel stabil al glucozei din sange. Cand alimentele sunt consumate, nivelul glicemiei creste. Pancreasul raspunde la acest lucru prin secretia unui hormon numit insulina. Insulina faciliteaza absorbtia glucozei in celulele corpului, iar acest proces este esential pentru reglarea nivelului glucozei din sange.
Cum cauzeaza hiperglicemia ingrasarea? Unele alimente fac nivelul glicemiei sa creasca brusc. Ca raspuns la prezenta subita a nivelului mare de glucoza in sange, se elibereaza insulina, care transforma glucoza de care nu este nevoie imediat ca energie, in rezerve de grasimi in tesuturi. Deci consumul de alimente care elibereaza rapid glucoza in sange va produce ingrasare pe termen lung.
Urcari si coborari. Corpul actioneaza rapid pentru a compensa cresterile rapide ale glicemiei. Procesele desemnate sa pastreze nivelul glucozei in sange in limite normale tind sa exagereze, ceea ce poate duce la un nivel prea scazut al glucozei din sange. Cand nivelul glicemiei este scazut, este stimulat in mod natural apetitul, cerand alimente care tind sa elibereze rapid glucoza in sange, cum ar fi ciocolata, biscuitii si prajiturile. Acest lucru initiaza un ciclu daunator, urcari si coborari ale nivelului glucozei din sange, impreuna cu consumul excesiv de dulciuri.
Oboseala. O parte negativa a nivelului scazut al glicemiei este oboseala, care face multi oameni sa evite exercitiile regulate. Acestea sunt vitale pentru mentinerea nivelelor de energie si functionarea optima a corpului. Lipsa de exercitii este, desigur, un factor important, care contribuie la ingrasare.
Indicele glicemic. Viteza cu care glucoza este eliberata in sange poate fi calculata folosind o masura numita indicele glicemic. Alimentele care sunt absorbite rapid au un indice glicemic scazut. In general, zaharurile au un indice mai ridicat decat alimentele pe baza de amidon, cum ar fi painea alba, orezul si pastele, au un indice glicemic ridicat si trebuie consumate moderat. Oricine doreste sa-si stabilizeze nivelul glucozei in sange ar trebui sa-si bazeze regimul pe alimente cu indice scazut, cum ar fi carnea, pestele, granele integrale (painea integrala, orezul maro, pastele integrale), fasolea, legumele cu pastai, fructele, legumele.
Slabirea prin controlarea glicemiei. Un regim alimentar corect poate stabiliza nivelul glicemiei si astfel sa favorizeze scaderea in greutate. Amintiti-va urmatoarele sugestii:
– nu sariti peste mese;
– mancati mese regulate mici, in locul celor rare si mari;
– bazati-va regimul pe alimente cu indice glicemic scazut, care elibereaza incet glucoza in sange;
– evitati alimentele care ridica nivelul glucozei din sange.