Reportaj

Gloria, decăderea și moartea unei clădiri emblemă din Piața 1 Mai. Din sală de nunți a ajuns spălătorie auto

Fosta hală agroalimentară din Piața 1 Mai este acum doar o ruină care găzduiește o spălătorie auto. Firma veselă și colorată a spălătoriei contrastează cu starea groaznică în care se află imobilul. Pe vremea comunismului, în hală se vindeau legume și fructe, era locul de unde se aprovizionau cei care locuiesc în zonă. Tot acolo se făceau și nunți și petreceri. Acum, clujenii mai pot doar să își ducă mașina la spălat.

Clădirea urâțește și mai mult zona care mai păstrează amintirile vremurilor comuniste. Cu tencuiala picată până la cărămidă, zugrăveala roasă de vreme și geamurile sparte, hala este doar o relicvă a perioadei de dinainte de 1989.

Cei bătrâni își amintesc cu nostalgie despre perioada de glorie a clădirii. Era locul cu de toate. Se făceau nunți, petreceri, se vindeau legume, fructe, brânzeturi, carne. De toate pentru toți. De vreo 15 ani nu mai e decât o spălătorie auto tristă, care cel puțin are o firmă veselă.

„Îmi amintesc că în 1967 am făcut nunta acolo. În restul vieții, de aici am cumpărat marfă, legume, fructe împreună cu nevasta și acum să o văd că e în paragină. Să tot fie închisă de vreo patru-cinci ani. M-aș bucura să o văd iar deschisă pentru că aici e fluxul mare de locuitori și muncitori și lume multă de la spital. Altă piață nu este prin apropiere. Numai la Kaufland sau în Piața Mărăști”, spune Ion Iancu, un pensionar care locuiește în zonă.

Un alt bărbat, care lucrează în apropiere își aduce și el aminte de fosta hală. I-ar plăcea ca imobilul să arate iar frumos, ca pe vremuri, dar știe că nu se mai poate așa ceva.

„Să tot fie vreo 10-15 ani de când nu mai e hală agroalimentară. Acolo era o piață cu de toate. Acum nu știu în ce mod se mai poate reorganiza clădirea aceea ca să fie ca și mai demult. Ar prinde bine să fie o piață pentru că oamenii în Piața Mare se înghesuie și nu prea le-ar conveni să meargă până acolo. Mai vin oameni și la spital, mai cumpără un corn, dar chioșcurile astea deschid târziu”, afirmă clujeanul.

Lângă spălătorie funcționează o terasă, în fața căreia au mai rămas câteva mese din beton, care amintesc de perioada când acolo se comercializau legume. Câteva fete și un băiat stau cocoțați pe mesele pe care în urmă cu câțiva ani se vindeau produse proaspete. La terasă, lume puțină. Oamenii nu sunt tentați să își savureze cafeaua, sucul sau berea lângă o clădire care abia se mai ține pe picioare.
Fix în fața fostei hale agroalimentare este un chioșc din tablă, unde domnul Marcel vinde țigări, sucuri, dulciuri și alte nimicuri. Nu prea vrea să vorbească despre fosta hală.

„A fost mai demult. S-a închis pentru că nu mergea, acum e spălătorie auto”, spune Marcel, proprietarul chioșcului.

Pe o ușă din tablă, situată în spatele chioșcului cu țigări și dulciuri scrie cu litere mari de tipar „magazin alimentar”. Magazinul nu mai există demult, a mai rămas doar firma și câteva afișe care anunță că se pot face plăți prin paypal.

Peste drum de fosta hală agroalimentară este stația de autobuz, unde sunt de toate. Oamenii pot să cumpere și bilete de autobuz, dar și flori, haine, plăcinte, covrigi, carne, chiar și legume și fructe. Dacă vă era dor de chioșcurile din tablă care au apărut după Revoluție, în Piața 1 Mai este locul în care le mai găsiți. Vopsite în albastru sau în alb, în respectivele chioșcuri se mai vând diverse nimicuri la fel ca  în anii ‘90. La magazinul Mercom Minimarket se vând dulciuri, sucuri, alimente. Magazinul Roxana, vecina lui Mercom și-a dat obștescul sfârșit. Rugina a început să îi mănânce vopseaua, iar geamul de la ușă a fost spart.

Câțiva metri mai încolo, un alt chioșc din tablă. Îi merge bine patronului, are clienți care se uită, intră și cumpără. Are marfă multă care îți fură ochiul – găletuțe din plastic, stropitoare, cutii din plastic, flori din plastic. Aici este patria plasticului și a amintirilor din perioada comunistă.

Suntem curioși cât va mai rezista clădirea fostei hale agroalimentare dacă nu se va face nicio lucrare de modernizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *