In vizor

Gelu Oltean, fost șef de la Doi și un sfert, considerat pericol social. Motivarea prelungirii arestării. Iubita sa a susținut că s-a vindecat de scleroză în Peru și că pușcăria ar putea duce la reapariția bolii

Scris de 537

Gelu Oltean, fost şef al şerviciului secret al MAI, “Doi și un sfert”, iubita acestuia Vanessa Youness și a un cetățean  englez Thomas Lishmann, care avea rol de șaman în această afacere sunt acuzați că au organizat contra cost pretreceri cu  Ayahuasca, un drog interzis în România.

 Sesizări cu privire la activitățile celo trei inculpați au început să apară din noiembrie anul trecut, când a părut primul denunțători. Ulterior în 4 decembrie 2019, alți doi denunțători au sesizat DIICOT Brașov.

„Din cuprinsul actului de sesizare rezultă că la datele de 27.10.2019, 4.11.2019, 20.11.2019 şi 27.11.2019  DMV (inculpat trimis în judecată în stare de arest preventiv în dosarul penal nr.91D/P/2019), a sesizat autoritățile competente cu privire la faptul că „IMI” şi „Y”, două companii globale internaționale, organizează pe teritoriul României retreaturi, care au ca scop oficial declarat terapia integrativă dinamică de grup pentru evoluţia interioară în cadrul unor ceremonii spirituale sub coordonarea unui/unor shamani, unde se prepară și se consumă Ayahuasca, un amestec din Chacruna (conține DMT – drog de mare risc). La data de 4.12.2019 DMA şi SM (inculpaţi cercetaţi în stare de arest preventiv în dosarul penal 202D/P/2019) au formulat un denunţ cu aspect identice cu privire la activitatea desfăşurată de compania „IMI”. Cei doi denunţători indicaţi anterior, au mai arătat că cele două organizaţii „IMI” şi „Y” organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise“, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Brașov care judecat prelungirea mandatelor de arestare ale celor trei inculpați.

Deși au intrat în vizorul procurorilor, pe site-ul http://www.thehiddendoorway.com/ se promovează o nouă întâlnire șamanică în martie la Amsterdam.

Argumentele apărării combătute de procurori

Avocații inculpaților au încercat să convingă judecătorii că Ayahuasca nu este considerată drog în mai multe țări. În replică procurorii au susținut că, în România, DMT, substanță care se găsește în Ayahuasca este considerată drog de mare risc. „Cu privire  la  înscrisurile  depuse  de  către  avocaţi în  apărare, apreciază că din  acestea  rezultă cu  claritate că în România  deţinerea sau operarea  cu  substanţa  DMT  este  interzisă.  Faptul că în  alte  ţări,  această plantă  ar putea  fi consumată, nu îi  exonerează de  răspunderea  penală pe  inculpaţi. Politica  penală a  fiecărei  ţări este  realizată de  către  legiuitor, prin  raportare la  anumite  criterii“, a fost replica procurorilor.

Avocații apărării au mai susținut că inculpații nu sunt pericol social și au cerut înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu. Au mai susținut că extinderea cercetărilor și probele ce vor mai urma la dosar nu schimbă starea de fapt și nici nu vor duce la acuzații mai grave.

Procurorul de caz a fost de altă părere. „Se apreciază că cercetarea în stare de libertate a inculpaților ar putea fi atât o încurajare pentru aceștia care, sub pretextul unor activități medicale ar putea continua activităţile infracţionale în vederea obţinerii unor resurse financiare importante, cât şi un exemplu negativ pentru alte persoane, care ar putea concluziona că desfăşurarea unor astfel de activităţi ilicite este tratată cu indulgenţă de autorităţi. În continuare se arată că, deşi inculpații nu sunt cunoscuți cu antecedente penale, modul de săvârşire a infracţiunilor conceput de inculpați este unul de un pericol social concret ridicat“, a susținut procurorul de caz.       

Iubita fostului șef de la Doi și un Sfert,  Vanessa Youness a încercat să scape de pușcărie invocând că s-ar putea îmbolnăvi după gratii. A susținut că a fost diagnosticată cu scleroză în plăci de care afirmativ s-ar fi vindecat în urma terapiei urmată inițial în Peru și că regimul de detenție  este unul favorizant recidivei bolii. Nu a depus însă nici un înscris medical ( în accepțiunea jurisprudenței înscris eliberat de medic specialist) care să-i susțină afirmațiile.  Nu a reușit însă să îi convingă pe judecători.

Magistrații Tribunalului Brașov au analizat toate probele și au decis: „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Braşov şi în consecinţă dispune prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 ianuarie 2020 şi până la data de 12 februarie 2020, a inculpaților“, se mai arată în încheierea de ședință de Tribunalul Brașov. 

Cei trei sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu a unui local pentru consumul ilicit de droguri şi deţinerea şi desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc.

Percheziții și droguri confiscate

Arestările au venit după ce, în 14 decembrie, procurorii au organizat percheziții în localitatea Răcari din Dâmbovița unde augăsit 42 de persoane și trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe.

„La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T. I. M. L., cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.-V., prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine – drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor“, se arată în comunicatul procuroriilor DIICOT.

Droguri promovate prin agenție de turism. Prețul 550 sau 1100 de euro de persoană

Mai mult, evenimentele „halucinogene“ erau promovate pe internet fiind folosită ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

„Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator. Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior“, se mai arată în referatul procurorilor. 

În ciuda dezbaterilor din cadrul ședinței, judecătorul a considerat că suspiciunile DIICOT Brașov sunt întemeiate, motiv pentru care cei trei inculpați rămân în arest preventiv încă 30 de zile. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în următoare perioadă la Curtea de Apel Brașov. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 15 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 17 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 17 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 17 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 18 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 19 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 19 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 20 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 21 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 21 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 24 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 24 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE