De cartier

În ciuda promisiunilor Primăriei, cartierul Zorilor rămâne deocamdată fără parc

Parcurile promise de administrația locală în vara anului trecut par să fi rămas doar proiecte creionate pe hârtie, iar asta întrucât Primăria Cluj-Napoca are deschise deja o serie de contestări în instanță în privința exproprierilor de teren. Până la soluționarea problemelor de natură juridică parcul din cartierul Zorilor rămâne doar o promisiune. 

CITEȘTE ȘIParcuri înecate în birocrație. Orașul se sufocă din lipsa spațiilor verzi

În iulie 2019, edilul clujean Emil Boc își anunța alegătorii că în municipiul Cluj-Napoca vor răsări 10 noi parcuri. Primele 4 proiecte în acest sens au trecut de decizia consilierilor locali: Parc Zorilor, în Bună Ziua, Canalul Morii și Parcul Est. 

Pentru Parcul Zorilor a fost aprobat studiul de oportunitate prin care s-a identificat terenul pe care se va amenaja parcul.

Dar aici administrația locală s-a confruntat cu propriile hățișuri și tovărășii pe care le-a cultivat de-a lungul anilor, iar asta în detrimentul clujenilor:

terenul din cartierul Zorilor, vizat de municipalitate pentru realizarea parcului, aparține patronului firmei Florisal, milionarul Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ucu Rus, fost ministru de Interne și tovarăș de drum cu Emil Boc. 

Astfel, proprietarul terenului nu s-a arătat dispus să cedeze terenul de 12.095 mp din Zorilor ca Primăria Cluj-Napoca să amenajeze parcul promis de Emil Boc. 

CITEȘTE ȘIPrimăria lui Emil Boc i-a luat lui Sile Pușcaș terenul pentru a face un parc. Ioan Rus și-a pregătit vendeta?

Terenul în cauză a fost cumpărat de patronul Florisal în 2015, iar de atunci a așteptat oportunitatea de a obține autorizația de construcție pentru un nou proiect imobiliar. 

Cazul parcului din cartierul Zorilor are și o componentă specifică: administrația locală poate oferi contravaloarea acestui teren conform prevederilor legale, ceea ce înseamnă un mizilic financiar comparativ cu potențialul câștig financiar pe care-l poate înregistra patronul Florisal printr-un nou ansamblu imobiliar. 

Ori, în acest caz Primăria Cluj-Napoca nu poate oferi nici un teren la schimb în zonă, situație care a dus la contestații a procedurilor initiate de administrația Boc în justiție. 

Primăria Cluj-Napoca susține că va investi 19 milioane de lei în parcul din Zorilor, de pe strada Observatorului, sumă din care 9 milioane de lei sunt pentru exproprierea terenului de 12.095 de mp.

Astfel, Florisal a acționat deja Primăria Cluj-Napoca în judecată, din cauza sumei de bani alocate pentru expropriere, precum și pentru că administrația localărefuză să supună dezbaterii Planul Urbanistic Zonal, realizat pentru proiectul imobiliar de pe strada Observatorului.

De altfel, proiectul imobiliar de pe Observatorului al fostului ginere al fostului ministru Ioan Rus nu reprezintă un caz singular. Dacă după realizarea complexului „Platinia”, municipalitatea s-a arătat dispusă să reamenajeze o întreagă stradă, precum este cazul străzii Mărginașă și de a reconfigura traficul din zonă, doar pentru a le face pe plac tovarășilor, în cazul parcului din cartierul Zorilor, Florisal și administrația Boc nu par să fi ajuns deocamdată la un consens. 

Prezent la un post de radio local, edilul clujean s-a ascuns după „binele public” și a apreciat că din cauza intereselor imobiliare, administrația este „hărțuită” de privați. 

„Am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor. Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”, a declarat edilul clujean Emil Boc, asumându-și motto-ul folosit de activiștii clujeni care luptă pentru drepturile persoanelor defavorizate la propria locuință. 

CITEȘTE ȘI„Oraș de locuit, nu pentru profit”. Criza locuirii: propuneri pentru Primăria Cluj-Napoca

În ceea ce privește cartierul Zorilor, terenul recomandat este situat în zona Observator. Parcul promis urma să fie realizat pe o suprafață de 1,2 ha care deservește peste 20.000 de locuitori și este situată la mai puțin de 50 de m față de cea mai apropiată stație de transport public. Pentru Parcul Zorilor valoarea estimată a investiției este de 10.428.690 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *