De cartier

În ciuda promisiunilor Primăriei, cartierul Zorilor rămâne deocamdată fără parc

Scris de 498

Parcurile promise de administrația locală în vara anului trecut par să fi rămas doar proiecte creionate pe hârtie, iar asta întrucât Primăria Cluj-Napoca are deschise deja o serie de contestări în instanță în privința exproprierilor de teren. Până la soluționarea problemelor de natură juridică parcul din cartierul Zorilor rămâne doar o promisiune. 

CITEȘTE ȘIParcuri înecate în birocrație. Orașul se sufocă din lipsa spațiilor verzi

În iulie 2019, edilul clujean Emil Boc își anunța alegătorii că în municipiul Cluj-Napoca vor răsări 10 noi parcuri. Primele 4 proiecte în acest sens au trecut de decizia consilierilor locali: Parc Zorilor, în Bună Ziua, Canalul Morii și Parcul Est. 

Pentru Parcul Zorilor a fost aprobat studiul de oportunitate prin care s-a identificat terenul pe care se va amenaja parcul.

Dar aici administrația locală s-a confruntat cu propriile hățișuri și tovărășii pe care le-a cultivat de-a lungul anilor, iar asta în detrimentul clujenilor:

terenul din cartierul Zorilor, vizat de municipalitate pentru realizarea parcului, aparține patronului firmei Florisal, milionarul Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ucu Rus, fost ministru de Interne și tovarăș de drum cu Emil Boc. 

Astfel, proprietarul terenului nu s-a arătat dispus să cedeze terenul de 12.095 mp din Zorilor ca Primăria Cluj-Napoca să amenajeze parcul promis de Emil Boc. 

CITEȘTE ȘIPrimăria lui Emil Boc i-a luat lui Sile Pușcaș terenul pentru a face un parc. Ioan Rus și-a pregătit vendeta?

Terenul în cauză a fost cumpărat de patronul Florisal în 2015, iar de atunci a așteptat oportunitatea de a obține autorizația de construcție pentru un nou proiect imobiliar. 

Cazul parcului din cartierul Zorilor are și o componentă specifică: administrația locală poate oferi contravaloarea acestui teren conform prevederilor legale, ceea ce înseamnă un mizilic financiar comparativ cu potențialul câștig financiar pe care-l poate înregistra patronul Florisal printr-un nou ansamblu imobiliar. 

Ori, în acest caz Primăria Cluj-Napoca nu poate oferi nici un teren la schimb în zonă, situație care a dus la contestații a procedurilor initiate de administrația Boc în justiție. 

Primăria Cluj-Napoca susține că va investi 19 milioane de lei în parcul din Zorilor, de pe strada Observatorului, sumă din care 9 milioane de lei sunt pentru exproprierea terenului de 12.095 de mp.

Astfel, Florisal a acționat deja Primăria Cluj-Napoca în judecată, din cauza sumei de bani alocate pentru expropriere, precum și pentru că administrația localărefuză să supună dezbaterii Planul Urbanistic Zonal, realizat pentru proiectul imobiliar de pe strada Observatorului.

De altfel, proiectul imobiliar de pe Observatorului al fostului ginere al fostului ministru Ioan Rus nu reprezintă un caz singular. Dacă după realizarea complexului „Platinia”, municipalitatea s-a arătat dispusă să reamenajeze o întreagă stradă, precum este cazul străzii Mărginașă și de a reconfigura traficul din zonă, doar pentru a le face pe plac tovarășilor, în cazul parcului din cartierul Zorilor, Florisal și administrația Boc nu par să fi ajuns deocamdată la un consens. 

Prezent la un post de radio local, edilul clujean s-a ascuns după „binele public” și a apreciat că din cauza intereselor imobiliare, administrația este „hărțuită” de privați. 

„Am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor. Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”, a declarat edilul clujean Emil Boc, asumându-și motto-ul folosit de activiștii clujeni care luptă pentru drepturile persoanelor defavorizate la propria locuință. 

CITEȘTE ȘI„Oraș de locuit, nu pentru profit”. Criza locuirii: propuneri pentru Primăria Cluj-Napoca

În ceea ce privește cartierul Zorilor, terenul recomandat este situat în zona Observator. Parcul promis urma să fie realizat pe o suprafață de 1,2 ha care deservește peste 20.000 de locuitori și este situată la mai puțin de 50 de m față de cea mai apropiată stație de transport public. Pentru Parcul Zorilor valoarea estimată a investiției este de 10.428.690 lei și cuprinde costurile de achiziție și amenajare.  

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 8 hours Politica
    ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
  • Acum 9 hours Justitie
    ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
  • Acum 11 hours Politica
    SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
  • Acum 12 hours PubliNews
    Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
  • Acum 12 hours Eveniment
    Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
  • Acum 12 hours Politica
    Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
  • Acum 13 hours Rautacisme
    Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
  • Acum 13 hours In vizor
    Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
  • Acum 15 hours Eveniment
    A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
  • Acum 15 hours Eveniment
    Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
  • Acum 17 hours In vizor
    Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
  • Acum 17 hours Din oras
    DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE