Anchete

Decanul Anca Buzoianu, confruntată cu problema rezidențiatului de neurologie pediatrică, ne pasează la rectorul Anca Buzoianu. Documentele contrazic decanul. Așteptăm răspunsul rectorului UMF

Ziar de Cluj a fost sesizat de mai mulți părinți ai micilor pacienți ai conf. dr. Alexandru Cristea, medic primar Neurologie pediatrică și medic specialist Neuropsihiatrie infantilă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Părinții erau îngrijorați de o posibilă demitere a medicului din cadrul spitalui (norma fiindu-i deja înjumătățită), caz în care s-ar vedea în imposibilitatea de a mai beneficia de serviciile medicale ale doctorului de care aparținătorii sunt foarte mulțumiți. Problema este însă mult mai complexă. Prin tragerea pe linie moartă a conferențiarului Alexandru Cristea, sursele Ziar de Cluj ne-au informat că, cursul pe care acesta îl ținea la UMF a rămas fără un cadru didactic cu drept de predare și medicii rezidenți au rămas în aer, la fel ca programul de rezidențiat de neurologie pediatrică, ce practic la Cluj nu mai există. 

Citiți mai multe detalii aici: Tragerea pe linie moartă a conf. dr. Alexandru Cristea îi revoltă pe părinți și desființează rezidențiatul de neurologie pediatrică de la Cluj. UMF neagă această situație

Decanul Facultății de Medicină, Anca Buzoianu, ne trimite la rectorul UMF Anca Buzoianu pentru un punct de vedere

Anca Buzoianu a fost decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj din 2008 până în prezent. În 28 noiembrie 2019, Anca Buzoianu a fost aleasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Pe site-ul oficial al UMF Cluj găsim anunțul postat în data de 3 decembrie 2019, privind validarea alegerii prof. univ. dr. Anca Buzoianu în funcția de rector:

„În şedinţa de astăzi, 3 decembrie 2019, Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a validat rezultatele alegerilor pentru membrii Consiliilor facultăţilor şi Senat, precum şi alegerea dnei Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu în funcţia de rector pentru mandatul 2020-2024.

«Este o adevărată onoare pentru mine să ocup această funcție pentru următorii patru ani și de ce nu, să scriu istorie la Cluj-Napoca. Îmi doresc ca toate proiectele pe care le vom dezvolta împreună în cei patru ani de mandat să respecte valori fundamentale precum: profesionalismul, onestitatea, responsabilitatea, transparența și meritocrația. Îmi doresc să devenim o universitate caracterizată de creativitate și inovare și să ne consolidăm poziția de lider în ceea ce privește strategiile educaționale în rândul universităților românești de medicină” a declarat  Prof. Dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.»”, citim pe site-ul oficial al UMF Cluj.

În 9 ianuarie 2020, Ziar de Cluj a sunat-o pe doamna Anca Buzoianu, rugând-o să ne ofere un punct de vedere asupra situației conferențiarului dr. Alexandru Cristea și să ne informeze și asupra soluțiilor identificate pentru rezolvarea problemelor sesizate (cursul de anul V rămas fără un cadru didactic cu drept de predare, am întrebat dacă există cadre didactice care îl pot ține în continuare, am solicitat un răspuns și în problema rezidențiatului, dacă există un coordonator care să poată duce mai departe acest program și ce se va întâmpla cu rezidenții deja existenți și cu cei înscriși la finalul anului trecut).

Telefonic, doamna Anca Buzoianu a negat problemele semnalate și ne-a promis un răspuns scris mai detaliat:

„Avem cadre didactice cu drept de predare, deci nici vorbă de așa ceva! Este rezolvată și problema rezidențiatului, Ministerul a rezolvat foarte favorabil. Ministerul a rezolvat problema înainte de sărbători și nu i-a trimis la București pe rezidenți, își pot desfășura în continuare pregătirea. Dar, o să vă dau un comunicat oficial cu un răspuns mai clar.”

Răspunsul în scris a venit în aceeași zi:

„Am citit cele trimise de Dvs. Va rog sa va adresați pentru punct de vedere celor responsabili cu aspectele menționate, respectiv rectorului și prorectorului responsabil cu rezidenții. Aceștia sunt cei mai in măsura sa va dea răspunsurile dorite. Din punctul de vedere al decanului Facultății de Medicina pot sa va spun ca avem titulari de curs la disciplina Neurologie și neurologie pediatrică, cadre didactice cu doctorat, conform Legii educației naționale. Titularii de curs sunt profesori universitari de neurologie, iar orele de curs de neurologie pediatrică, incluse in cursul de neurologie, sunt ținute de cadre didactice cu experiența și cu titlul de doctor in medicina, așa încât aspectele de calitate și legalitate sunt respectate in totalitate.

Cu stima,
Prof. Dr. Anca Buzoianu
Decan Facultatea de Medicina”

Așadar, decanul Anca Buzoianu ne roagă să ne adresăm pentru un punct de vedere celor responsabili cu aspectele menționate, respectiv rectorului (…). Numai că rectorul este tot prof. dr. Anca Buzoianu pentru mandatul 2020-2024, după cum am citat mai sus, de pe site-ul oficial al UMF Cluj.

Noi am trimis oricum aceeași solicitare și pe adresa oficială de email rectoratumf@umfcluj.ro și așteptăm cu mult interes răspunsul rectorului, pentru a îl face cunoscut opiniei publice.

Documentele contrazic punctul de vedere exprimat de decanul Anca Buzoianu

Anca Buzoianu, validată în 3 decembrie 2019 ca rector UMF pentru 2020-2024, ne-a oferit punctul de vedere al decanului Anca Buzoianu – „avem titulari de curs”, pe de o parte, iar telefonic a declarat că „este rezolvată și problema rezidențiatului, Ministerul a rezolvat foarte favorabil. Ministerul a rezolvat problema înainte de sărbători și nu i-a trimis la București pe rezidenți, își pot desfășura în continuare pregătirea.”

Ziar de Cluj a intrat în posesia documentului oficial trimis de către Ministerul Sănătății către UMF Cluj-Napoca, UMF București și către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj.

Documentul este datat 5 decembrie 2019 și nu le este deloc favorabil rezidenților de la Cluj, care sunt trimiși la București, contrar afirmațiilor doamnei Anca Buzoianu, care a negat această realitate. Documentul dinspre Ministerul Sănătății confirmă și că situația a fost creată fiindcă „singurul coordonator acreditat s-a retras din activitatea didactică începând cu data de 1 octombrie 2019. Citiți aici pe larg de ce s-a retras conf. dr. Alexandru Cristea.

Ministerul rezolvă „favorabil” situația noilor rezidenți detașându-i din start la București, celor vechi permițându-le să își continue pregătirea la Cluj sub îndrumarea celor două cadre didactice deja existente în centrul universitar Cluj-Napoca, numai că, acestea nefiind acreditate, rezidenții trebuie să își susțină examenul de sfârșit de modul în centrul universitar București.

Situația este similară cazurilor din trecut în care studenții urmau cursuri la facultăți particulare neacreditate, fiind obligați mai apoi a-și da licența la stat. Decanul și rectorul UMF Anca Buzoianu consideră această rezolvare ca fiind una „foarte favorabilă”?

Să citim ce le-a transmis Ministerul Sănătății reprezentanților UMF Cluj:

„Urmare adresei Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca nr. 39109/2019 prin care ne-a fost adusă la cunoștință situația rezidenților confirmați în specialitatea neurologie pediatrică din centrul universitar Cluj-Napoca, având în vedere că singurul coordonator acreditat s-a retras din activitatea didactică începând cu data de 1 octombrie 2019, vă comunicăm că au fost identificate soluții pentru soluționarea situației create.

Astfel, prin referatul nr. VSC/1845/4 dec. 2019 s-a aprobat:

1. Detașarea din centrul universitar Cluj-Napoca în centrul universitar București a rezidenților care vor începe stagiul de neurologie pediatrică după data de 1 ianuarie 2020.

Detașarea se va face numai după primirea acceptului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, iar programarea seriilor de rezidenți ce se vor detașa se va face de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, pe baza opțiunii scrise a rezidenților în cauză.

2. Rezidenții aflați deja în stagiul de neurologie pediatrică până la data de 31 dec. 2019 să își continue pregătirea sub îndrumarea celor două cadre didactice deja existente în centrul universitar Cluj-Napoca, cu susținerea examenului de sfârșit de modul în centrul universitar București.”

Doamna Anca Buzoianu, în calitate de decan, a declarat pentru Ziar de Cluj că „Ministerul a rezolvat problema înainte de sărbători și nu i-a trimis la București pe rezidenți”. Ori, prin documentul prezentat mai sus, datat 5 decembrie 2019, adică înainte de sărbători, Ministerul rezolvă problema trimițându-i pe rezidenții noi direct la București, iar pe cei mai vechi la examene la București.

Dacă nu există un alt document, mai recent, primit de UMF Cluj de la Minister și mai aproape de sărbători, prin care să fie comunicată o altă rezolvare a problemei, atunci documentul de mai sus contrazice total afirmațiile decanului Anca Buzoianu, din partea căreia așteptăm un răspuns în calitate de rector.

Lucrurile sunt paradoxale în acest caz și când ne întoarcem privirea spre învățământul medical realizat în cadrul Spitalului de Copii.

Pe site-ul actualizat al Spitalului de Copii se prezintă o realitate falsă

Site-ul oficial al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca este actualizat cu recentele schimbări de funcții („Asist. Univ. Dr. Mager Monica; Funcţie: Șef Secție”, conf.dr. Alexandru Cristea fiind precedentul șef de secție), însă, dacă scrolăm puțin mai jos, pe aceeași pagină, regăsim informații false, neconforme cu realitatea:

„Învăţământ medical

Clinica Neurologie Pediatrică reprezintă o puternică bază de învăţămant, fiind unul din centrele care pregăteşte viitorii medici specialiști de Neurologie pediatrică.

De asemenea în clinică se efectuează activitate didactică: cursuri de Neurologie pediatrică cu studenții din anul V ai Facultății de Medicină generală, seriile romană, franceză și engleză din cadrul UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, (titular de curs fiind Conf. Dr. Alexandru Cristea) și stagii practice cu studenţii anului V (susținute de asistentele universitare Dr. Mihaela Vințan, Dr.Monica Mager și Dr. Cristina Pantelemon).”

Dr. Alexandru Cristea, având gradul didactic de conferențiar, este singurul care are drept de predare, însă nu mai predă la UMF pentru că i se refuză reîncadrarea pe postul didactic pe care l-a deținut până nu demult. Două dintre asistentele universitare menționate pe site-ul Spitalului de Copii susțin, conform surselor Ziar de Cluj, cursul de anul V și nu doar stagiile practice, cu toate că un asistent universitar nu poate fi titular de curs.

„În specialitatea sa, conf. dr. Cristea este singurul cadru didactic de predare, conferențiar. Sub dânsul nu sunt șefi de lucrări, sunt doar trei asistente. Asistentele sunt cadre didactice executive, de la șefi de lucrări sau lectori în sus sunt cadre didactice de predare. La neurologie pediatrică nu sunt cadre didactice de predare, nu au avut cu cine să îl înlocuiască”, au precizat sursele noastre.

Întrebări pentru rectorul UMF, indiferent cine este acesta

Ziar de Cluj i-a trimis rectorului UMF Cluj-Napoca, pe adresa oficială, rectoratumf@umfcluj.ro, documentul trimis de Minister către UMF  în data de 5 decembrie 2019, întrebând dacă există un alt document mai recent, cu o altă soluție pentru rezidenți, rugându-l pe rectorul UMF să ne pună la dispoziție eventualul document mai recent, dacă acesta există, pentru a îl publica, în scopul unei corecte prezentări a faptelor și pentru onesta informare a publicului.

Vom reveni asupra acestui subiect.

____________________________

UPDATE 21 ianuarie 2020

Ziar de Cluj a primit astăzi pe adresa redacției răspunsul semnat de către rectorul UMF Cluj-Napoca, Prof. Dr. Alexandru Irimie. Se pare, așadar, că la UMF Cluj nu s-a produs încă predarea de mandat de la vechiul rector, Prof. Dr. Alexandru Irimie, la noul rector ales, prof. dr. Anca Buzoianu.

Vă redăm mai jos răspunsul primit din partea rectorului UMF, Prof. Dr. Alexandru Irimie:

„Cu referire la adresa dumneavoastră cu nr. 1689/14.01.2020 menționăm faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca nu a primit din partea Ministerului Sănătății altă adresă, în ceea ce privește desfășurarea rezidențiatului de Neurologie Pediatrică, în afară de cea pe care ați atașat-o și dumneavoastră solicitării transmise.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *