Gelozia necontrolata este un venin pentru starea psihica a persoanei care o traieste, efectul ei fiind nociv pentru sanatatea organismului: lipsa optimismului, lipsa poftei de viata, a energiei creatoare si a increderii in sine. Aici sta forata nocivitatii ei: in faptul ca este asemenea unui virus care ataca sistemul imunitar al psihicului si anume increderea in sine. Fara increderea in sine nu putem face nimic cu adevarat in viata.
Gelozia face parte din trairile care, paradoxal, par a se naste si a alimenta acelasi sentiment daunator: lipsa increderii in fortele proprii. Cu alte cuvinte, gelozia este un sentiment care pleaca dintr-un deficit de incredere in calitatile proprii si sfarsesc prin a potenta si mai mult acest deficit. Atunci cand nu ai incredere in ceea ce poti esti mereu tentat sa te compari defavorabil cu majoritatea celor din jurul tau, sa-i consideri pe acestia mai pregatiti, mai frumosi, mai priceputi, mai faimosi, pe scurt, mai capabili sa obtina ceva decat tine! Este atitudinea cea mai paguboasa pe care o poti dezvolta fata de tine si, alimentand-o, devii propriul si periculosul tau inamic.
Teama de a nu fi parasit si tendinta de a-l banui mereu pe celalalt ca te poate trada pentru o alta persoana sunt expresii nedorite ale faptului ca nu esti suficient de convins ca ceea ce obtine partenerul de la tine il multumeste indeajuns pentru a nu mai cauta altceva in alte relatii.
Este un zbucium permanent, care atrage dupa sine o stare generala negativa, obstructioneaza resursele de optimism si de incredere si te fac sa vezi lucrurile, daca nu numai in negru, in mod sigur, intr-o gama de culori sumbre.
Ce poti face pentru a lupta cu acest tip de gelozie?
Raspunsul in sine e simplu, dar aplicarea nu tocmai usoara: ar trebui sa lupti, in primul rand, cu felul in care te privesti pe tine, cu temerile tale, cu lipsa de incredere cu care te confrunti atunci cand pui la cale o noua actiune, cu proiectiile negative legate de rezultatele finale ale acesteia.
Psihologii vorbesc in acest sens de asa-numita profetie implinita. Mai exact, este vorba de faptul ca mintea omeneasca functioneaza ca un computer sofisticat, care raspunde comenzilor pe care le primeste si urmeaza programul pe care a fost setata. De exemplu, daca atunci cand ne place o persoana si inca nu exista premisele clare ale unei relatii intre noi, ne gandim ca vom fi respinsi si nu avem mai mult de 5 % sanse de succes in a o face sa ne raspunda cu acelasi interes. Daca noi insine nu reusim sa vedem relatia in culori optimiste si sa avem incredere ca ea este posibila, nu avem cum sa fim convingatori in ceea ce facem, iar sansele de a reusi sunt dramatic si drastic diminuate.
Revenind la gelozia alimentata de teama de esec in relatie, de teama de a nu vi parasiti pentru o alta persoana, o prima masura este aceea de a deveni mai activi, mai prezenti in relatie! Incercati sa nu va mai lasati prada banuielilor si sa va atrageti partenerul in mai multe activitati comune. Faceti o schimbare in programul clasic al intalnirilor dvs., incercati sa vedeti relatia dvs. cu alti ochi si sa va provocati partenerul sa faca acelasi lucru. Noul este intotdeuna benefic pentru ca forteaza o reasezare a elementelor unei relatii, pentru ca cere o readaptare a partenerilor in cadrul ei.
Ai putea incepe prin a face o lista a calitatilor tale si a lucrurilor si activitatilor care iti fac placere. Fii sincer cu tine si noteaza doar acele activitati pe care stii ca le faci bine si care te fac sa te simti bine, implinit si vesel. Incearca sa provoci si sa intreti cat mai multe din aceste activitati in timpul intalnirilor cu persoana iubita. Vei vedea ca te vei simti mai confortabil si vei avea surpriza sa constati ca celalalt este… surprins si vrea sa afle mai multe despre tine, cu alte cuvinte, se va preocupa mai mult de persoana ta.
Primele incercari sunt mai grele, dar, apoi, vei vedea ca se poate si ca esti capabil sa determini interesul celuilalt, iar asta te va ajuta sa te simti mai bine si sa ai mai multa incredere in ceea ce poti.
A te vedea pe tine intr-o lumina mai buna, a ajunge sa simti si sa crezi realmente intr-o imagine personala mai buna, nu este nici pe departe un demers simplu. De cele mai multe ori, acest imbold vine din afara, dar scanteia se produce in interior. Este nevoie sa se modifice sistemul de valori in care actionam, sa ne valorizam mai mult, sa constientzam ca suntem in stare sa facem o serie de lucruri la standarde la fel de bune, daca nu mai bune decat altii.
Este clar ca avand mai multa incredere in noi, vom avea mai multa incredere si in ceea ce putem oferi intr-o relatie, mai multa incredere in faptul ca partenerul ne priveste cu respect, iar aceasta nu poate decat sa consolideze relatia, sa o aseze ca pe un parteneriat de forte apropiate. Simtindu-ne mai valorosi, ne vom simti si mai puternici, mai stapani pe situatie, mai calmi. Vom sti sa gestionam mai usor eventualele momente de indoiala si nu vom fi atat de usor macinati de banuieli fara certitudini.