Editorial

Furăm umanitar

Scris de 250

Furăm. Furăm pe ploaie, pe soare, pe ninsoare sau pe uragan. Furăm cum respirăm. Furăm dimineața, la prânz și seara. Furăm și în somn. Mulți s-au plâns că le-a apărut un român în vis și le-a furat noaptea.

Furăm ace de gămălie, furăm lemn, furăm mobila care s-a făcut din lemn, furăm fabrici întregi, furăm de la stat sau de la privat. Furăm săruturi, furăm timp, furăm viitor. Ne furăm între noi.

Furăm pentru țară, furăm pentru familie, furăm de plictiseală. Furăm ca datorie. Furăm datorii. Furăm cu onoare sau cu sălbăticie. Furăm ca și cum ziua de mâine nu ar exista. Furăm apocaliptic.

Furăm în țară, furăm în străinătate. „Patru români, prinși la furat în zone afectate de inundații în Germania”, scrie libertatea.ro.

Furăm din compasiune. Acești patru români au făcut o misiune umanitară. Când au văzut ce rău au lovit inundațiile Germania, s-au gândit să-i ajute pe săracii nemți să-și strângă lucrurile. Că le-au păstrat pentru ei e altă discuție. S-au implicat, n-au stat pe margine și au comentat, ca românii care se uită la jandarmi cum le curăță satul după inundații.

„În seara de vineri, în Nette a fost văzută o dubă încărcată cu mobilă deteriorată de furtună. Sâmbătă dimineaţă, pe Rahmedestrasse a fost observată o altă dubă. Un bărbat a scotocit nişte mormane de bunuri luate de viituri și, potrivit martorilor, ar fi încărcat în autoutilitară fier vechi. Șoferul era un român de 47 de ani, cu domiciliul în Dortmund, care a fost prins de o patrulă de poliție.

Sâmbătă, la prânz, au fost furate o mașină de spălat și diverse aparate electrice, care erau depozitate într-o furgonetă, parcată pe marginea drumului în Nette. Înainte de furt, polițiștii au verificat o mașină care era însă goală. Doi bărbați, de origine română, de 20 și, respectiv, 34 de ani, din Recklinghausen au fost denunțați.”, scrie libertatea.ro.

Ce-au furat, mă? Mobilă deteriorată? Fier vechi? Electrocasnice? Păi ce-s astea? Eu v-am zis că oamenii erau acolo să dea o mână de ajutor. Ce neamț își mai pune în casă mobilă stricată de apă? Sau o mașină de spălat defectă? Să zică mersi că s-au nimerit niște români prin zonă!

Pentru că furăm ca ajutor. Oricând ai nevoie, te poți baza că va fi un român acolo, să fure chestii de care nu mai ai nevoie. Ideea e că tu nici măcar nu știi că nu mai ai nevoie de ele, dar românul știe.

Românul știe că te-ai săturat de mașină și vrei să scapi de ea. Românul știe că îți dorești o bicicletă nouă și nu mai ai ce face cu aia veche.

Românul știe că te poți lipsi de o grămadă de lucruri din casă, pe care le-ai adunat compulsiv. Cum ar fi, de exemplu, televizorul. Românul pur și simplu știe.

Angela Merkel a vizitat zona afectată de inundații și a transmis mesaje de însuflețire pentru poporul german.

„Suntem alături de voi, ca stat și ca regiune”, a transmis cancelarul comunității. Și românii sunt alături de voi, doamnă Merkel.

„Avem nevoie de o politică ce va lua în considerare natura și clima, mai mult decât am făcut-o în ultimii ani. Vedem cât de violent poate acționa natura. Vom contracara această violență a naturii, pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung”, a mai declarat temuta Angela.

Doamnă Merkel, orice strategie pe termen scurt, mediu sau lung trebuie să ia în considerare și românii. Indiferent de violența naturii, românii vor fi acolo să ajute.

„Slavă Domnului că țara noastră poate face față celor întâmplate din punct de vedere financiar și vom acționa”, a mai spus cancelarul german.

Doamnă Merkel, când spuneți că Germania poate face față din punct de vedere financiar, ați luat în considerare și românii?ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 22 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 24 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Recomandările redacției
TOP CITITE