Editorial

Furăm umanitar

Scris de 250

Furăm. Furăm pe ploaie, pe soare, pe ninsoare sau pe uragan. Furăm cum respirăm. Furăm dimineața, la prânz și seara. Furăm și în somn. Mulți s-au plâns că le-a apărut un român în vis și le-a furat noaptea.

Furăm ace de gămălie, furăm lemn, furăm mobila care s-a făcut din lemn, furăm fabrici întregi, furăm de la stat sau de la privat. Furăm săruturi, furăm timp, furăm viitor. Ne furăm între noi.

Furăm pentru țară, furăm pentru familie, furăm de plictiseală. Furăm ca datorie. Furăm datorii. Furăm cu onoare sau cu sălbăticie. Furăm ca și cum ziua de mâine nu ar exista. Furăm apocaliptic.

Furăm în țară, furăm în străinătate. „Patru români, prinși la furat în zone afectate de inundații în Germania”, scrie libertatea.ro.

Furăm din compasiune. Acești patru români au făcut o misiune umanitară. Când au văzut ce rău au lovit inundațiile Germania, s-au gândit să-i ajute pe săracii nemți să-și strângă lucrurile. Că le-au păstrat pentru ei e altă discuție. S-au implicat, n-au stat pe margine și au comentat, ca românii care se uită la jandarmi cum le curăță satul după inundații.

„În seara de vineri, în Nette a fost văzută o dubă încărcată cu mobilă deteriorată de furtună. Sâmbătă dimineaţă, pe Rahmedestrasse a fost observată o altă dubă. Un bărbat a scotocit nişte mormane de bunuri luate de viituri și, potrivit martorilor, ar fi încărcat în autoutilitară fier vechi. Șoferul era un român de 47 de ani, cu domiciliul în Dortmund, care a fost prins de o patrulă de poliție.

Sâmbătă, la prânz, au fost furate o mașină de spălat și diverse aparate electrice, care erau depozitate într-o furgonetă, parcată pe marginea drumului în Nette. Înainte de furt, polițiștii au verificat o mașină care era însă goală. Doi bărbați, de origine română, de 20 și, respectiv, 34 de ani, din Recklinghausen au fost denunțați.”, scrie libertatea.ro.

Ce-au furat, mă? Mobilă deteriorată? Fier vechi? Electrocasnice? Păi ce-s astea? Eu v-am zis că oamenii erau acolo să dea o mână de ajutor. Ce neamț își mai pune în casă mobilă stricată de apă? Sau o mașină de spălat defectă? Să zică mersi că s-au nimerit niște români prin zonă!

Pentru că furăm ca ajutor. Oricând ai nevoie, te poți baza că va fi un român acolo, să fure chestii de care nu mai ai nevoie. Ideea e că tu nici măcar nu știi că nu mai ai nevoie de ele, dar românul știe.

Românul știe că te-ai săturat de mașină și vrei să scapi de ea. Românul știe că îți dorești o bicicletă nouă și nu mai ai ce face cu aia veche.

Românul știe că te poți lipsi de o grămadă de lucruri din casă, pe care le-ai adunat compulsiv. Cum ar fi, de exemplu, televizorul. Românul pur și simplu știe.

Angela Merkel a vizitat zona afectată de inundații și a transmis mesaje de însuflețire pentru poporul german.

„Suntem alături de voi, ca stat și ca regiune”, a transmis cancelarul comunității. Și românii sunt alături de voi, doamnă Merkel.

„Avem nevoie de o politică ce va lua în considerare natura și clima, mai mult decât am făcut-o în ultimii ani. Vedem cât de violent poate acționa natura. Vom contracara această violență a naturii, pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung”, a mai declarat temuta Angela.

Doamnă Merkel, orice strategie pe termen scurt, mediu sau lung trebuie să ia în considerare și românii. Indiferent de violența naturii, românii vor fi acolo să ajute.

„Slavă Domnului că țara noastră poate face față celor întâmplate din punct de vedere financiar și vom acționa”, a mai spus cancelarul german.

Doamnă Merkel, când spuneți că Germania poate face față din punct de vedere financiar, ați luat în considerare și românii?ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 22 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE