Sanatate

Functia de reproducere la barbat

Ansamblul functiilor fiziologice (cresterea, nutritia, asimilatia, excretia, adaptarea etc.) asigura supravietuirea individului. Functia de reproducere asigura supravietuirea speciei umane; ea depinde de capacitatea barbatului de a produce spermatozoizi si de a ii pune in contact cu gametul feminin (ovulul).

 

 

Spermatogeneza

Testiculele (sau gonadele masculine) sunt glande ovoidale de 4-5 cm lungime, situate in interiorul scrotului. La inceputul vietii embrionare sexul este nediferentiat; dupa cateva saptamani testiculele isi afirma masculinitatea. Plecand din cavitatea abdominala, ele coboara prin canalul inghinal in interiorul cordoanelor spermatice pentru a ajunge in scrot putin dupa nastere.

 

 

Una din functiile sale importante este spermatogeneza sau productia de spermatozoizi, gameti masculini numiti si celule reproducatoare. Fiecare testicul contine aproximativ 250 de lobuli formati din 1-4 tuburi sau canale seminifere rulate care fabrica in permanenta spermatozoizii. Aceste canale fine corectoare ii conduc pe tinerii spermatozoizi spre epidium unde isi vor incheia procesul de maturatie.

 

 

Transmiterea cromozomilor

Provenit din termenii grecesti “sperma” (samanta), “zoo” (animal) si “eidos” (aspect), spermatozoidul poseda o forma alungita. Este constituit dintr-un cap cu aspect ovoidal, un guler, corp si coada mobila, numita si flagel. Spermatozoizii se formeaza in permanenta in canalele seminifere situate in testicule (printr-un proces numit spermatogeneza). Sunt programati sa plece pentru a fecunda gametul feminine (ovulul) in trompa, dupa un drum mai mult sau mai putin dificil de mai multe ore.

 

 

Zincul este elementul esential care intervine in spermatogeneza si in secretiile prostatei, explicand astfel interesul major al cercetarilor pentru el in tratarea sterilitatii masculine si feminine. Poluarea chimica, in special cu cadmiu, diminueaza cantitatea de zinc; in acest caz, va trebui sa punem in practica un adevarat tratament de dezintoxicare pe baza de vitamina C (acerola), de vitamina B6 (drojdie, polen), de vitamina E (germeni de grau), de selenium etc. Mobilitatea spermatozoizilor este tributara cheratinei din coada, ea insasi fiind direct legata de continutul de zinc si sulf. Un aport de zinc poate fi indicat pentru a imbunatati aceasta mobilitate.

 

 

Un maraton presarat cu obstacole

Spermatozoidul se naste in interiorul corpului, in testicol. De abia nascut, el este sortit, cu exceptia unei sanse extraordinare, unei morti sigure. Singura sansa de supravietuire este sa fecundeze un ovul produs de ovar, care, in fiecare luna, asteapta fecundarea cateva ore, iar apoi, inevitabil, moare. Contraceptia are ca scop evitarea acestei intalniri. Daca se vrea fecundarea sau absenta precautiilor elementare, spermatozoizii parcurg o traiectorie complexa.

 

 

La nivelul vaginului, dupa ejaculare, aproape 300 de milioane de spermatozoizi pleaca pentru cucerirea ovulului, aspirati de miscarile uterului. Inainte de col, primul obstacol major intalnit este o padure de fibre dense, neospitaliere si otravitoare care, in momentul dorit (ziua ovulatiei), se departeaza si devin primitoare si nutritive, servind drept fir conducator pentru spermatozoizi, in ascensiunea lor pe peretii verticali ce duc spre celalalt versant al muntelui.

 

 

Ajunsi in uter, ei trebuie sa parcurga o distanta considerabila pe care doar cei mai buni si mai rezistenti reusesc sa o parcurga. La intrarea in trompa se mai ridica o ultima poarta ce le bareaza drumul prin acest tunnel stramt, in care spermatozoizii supravietuitori intalnesc ovulul; o adevarata frenezie ii cuprinde pe primii ajunsi, deoarece doar unul dintre ei va supravietui: cel care va strapunge carapacea ovulului. Fuzionandu-si proprii cromozomi cu cei ai ovulului, spermatozoidul da atunci nastere unui ou viabil. Din acest moment demareaza procesul de diviziune celulara care, din oul initial, va da nastere, noua luni mai tarziu unei finite umane.

 

 

Sperma: un uimitor cocteil vital

Sperma este un lichid opalescent, usor vascos, a carui miros specific, acru, este legat de prezenta sperminei (baza azotata). Volumul de emisie produs in timpul ejacularii variaza de la 1 la 5 ml (in medie 3 ml), cu pH-ul usor alcalin (de la 7 la 7,5). Fiecare mililitru de sperma contine de la 80 la 120 de milioane de spermatozoizi, in medie cam 300 de milioane de spermatozoizi la fiecare ejacuale. O sperma care nu contine mai mult de 20 de milioane de spermatozoizi este in general considerate ca fiind sterile.

 

 

Sperma contine substante nutritive ce servesc drept rezerva energetica pentru gametul masculin in lunga sa calatorie, presarata cu ambuscade, pana la ovul (in caz de fecundare). El contine in special:

 

 

–    elemente nutritive: fructoza (a carei cantitate conditioneaza mobilitatea spermatozoizilor), acid citric, colesterol, glutation;
–    vitamine: C (acid ascorbic), I (inositol), B7 (colina) si B12 (cobalamina);
–    minerale si oligoelemente: sulf, fosfor, magneziu, potasiu, sodium si mai ales zinc, care constituie elemental mineral major al fecunditatii (1 mg pe ejaculare) si al dezvoltarii sexuale a adolescentului (tulburari de erectie, penis mic).

 

 

Retineti ca prostata si zona creierului numita hipocamp sunt cele doua zone in care se gaseste cea mai mare concentratie de zinc din organism. Acest element este adesea deficitar, si este necesar atunci un aport complementar, timp de mai multe luni.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *