Sex

Fertilitatea masculina

In strafundurile preistoriei umane, sexul si sarcina erau fenomene separate. Nimeni nu lega zbenguiala din pestera, noua luni mai tarziu, de cea a lui Bebe Neanderthal. Pe masura ce ne-am civilizat, am inceput sa realizam consecintele profunde ale acestui act.

 

In ultimele decenii am inteles mai bine conceptia, desi studiile arata declinul fertilitatii atat la barbat cat si la femeie. Daca e adevarat, este alarmant.

Biologia multiplicarii. La o ejaculare, barbatul elimina mai multi spermatozoizi decat numarul de locuitori al Americii de Nord – pana la 400 de milioane. 40-50 de milioane pe un mililitru de lichid ejaculat (de obicei la o ejaculare se elimina 2-3 mm de lichid) e un numar considerat normal; sub acest nivel se considera ca avem de-a face cu un numar scazut de spermatozoizi. Cantitatea nu este singurul factor al eficientei spermatozoizilor; ei trebuie sa se si poata misca bine.

Fiecare spermatozoid contine 23 cromozomi, jumatate din amprenta genetica necesara pentru a crea o fiinta umana. Singura misiune a unui spermatozoid este sa livreze acel pachet genetic ori sa moara. Numai unul isi va indeplini cu succes misiunea.

 

Spermatozoizii sunt produsi de testicule, glandele sexuale masculine sau gonadele, care atarna in saculetii numiti scrot. Testiculele sunt uzine care lucreaza non-stop si fabrica mari cantitati de spermatozoizi in fiecare zi. Spermatozoizii sunt produsi in niste tuburi mici, spiralate, numite canale ejaculatoare; ei trec prin aceste canale si sunt depozitate in afara testiculelor intr-un canal numit epididim.

Cand barbatul este stimulat sexual, epididimul incepe sa pulseze, trimitand spermatozoizii intr-un alt tub, numit canal deferent, si apoi in uretra, un canal care duce spre lumea de-afara. In acelasi timp, spermatozoizii sunt inconjurati de fluide (lichid seminal) nutritive si protectoare secretate de o serie de glande: veziculele seminale, prostata si glandele lui Cowper.

Multumita acestei minuni a naturii pe care o numim ejaculare, spermatozoizii curajosi sunt trimisi acolo unde n-au mai fost niciodata: in vaginul femeii.

Femeia se naste cu un numar fix de ovule, circa 400.000. La aproximativ 28 de zile, incepand de la pubertate, un ovul se dezvolta, se deplaseaza catre peretele ovarului si este ejectat – procesul numindu-se ovulatie. Dupa ovulatie, ovulul este trimis catre deschizatura in forma de palnie a trompelor  uterine, unde se produce fertilizarea. Ovulul ferilizat trece apoi in uter.

Din multimea de spermatozoizi doar unul va reusi sa penetreze invelisul protector al ovulului, si pachetul sau de cromozomi se uneste cu cel al ovulului ca sa formeze setul complet. Cam la 30 de ore dupa fertilizare, ovulul, numit de acum zigot, se divide  – prima dintre multele divizari prin care se formeaza toate structurile complicate ale corpului uman.

Sansele de sarcina. Pentru a maximiza sansele de sarcina, planifica actul sexual in timpul perioadei de maxima fertilitate a partenerei, intervalul de 24 de ore in care ovulul este pozitionat corect in trompa uterina si este gata de penetrare. Asta se petrece de obicei la mijlocul ciclului ei menstrual. Pentru ca momentul ovulatiei variaza de la femeie la femeie si de la luna la luna, cea mai buna cale este sa faci sex la fiecare doua zile (pentru a maximiza numarul spermatozoizilor) in jurul celei de-a 14-a zi a ciclului ei lunar.

Unii doctori cred ca pozitia in care faci sex poate imbunatatii sansele de conceptie, in principal datorita trimiterii spermatozoizilor mai aproape de tompele uterine (stand in genunchi sau lungiti in pozitia lingura) ar fi cea mai adecvata. Poti miscsora cantitatea de spermatozoizi care ies din vagin daca scoti penisul imediat dupa ejaculare si daca partenera sta cateva minute pe spate, cu soldurile ridicate pe o perna.

Spermatozoizi multi si sanatosi. Urmeaza aceste sfaturi ca sa-ti pastrezi echipa de inot in forma maxima:
– Miscsoreaza cantitatea de alcool: consumul de alcool poate scadea tempora numarul spermatozoizilor.
– Renunta la fumat: atat nicotina, cat si marihuana – s-a demonstrat – scad cantitatea de spermatozoizi sanatosi.
– Fereste-te de baile fierbinti: prea multa caldura reduce productia de spermatozoizi. Sunt incluse aici si baile de aburi si saunele.
– Poarta haine largi: unii specialisti cred ca lenjeria sau pantalonii stramti incalzesc testiculele, afectand astfel productia de spermatozoizi.
– Relaxeaza-te: si stresul scade numarul spermatozoizilor. Relaxeaza-te si fa exercitii fizice.

 

   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *