Editorial

FUGA DIN ȚARĂ, GARANTATĂ DE STAT

Nu era suficient că se tirează din țară condamnații români, dar fug de pe aici și condamnații străini!

Îl mai țineți minte pe italianul Matteo Politi, cel care a practicat chirurgia estetică fără să aibă studii? Ei bine, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, după un proces care a durat patru ani.

De ce a durat atâta procesul și de ce a luat atât de puțin, după ce a pus în pericol viețile unor oameni, intră la misterele justiției. Dacă atât au considerat judecătorii că merită, cine suntem noi, niște muritori, să ne îndoim de deciziile magistraților?

Bine că l-au condamnat, doar că au făcut-o degeaba. Urmând exemplul marilor fugari români, Matteo Politi nu prea mai e de găsit prin țară.

Citez din „Libertatea”: „Politi a ieșit din țară în luna decembrie 2022, este informația obținută de la autorități, pe surse, de redacție. Nu există informații despre o eventuală reîntoarcere a sa în țară. Politi încercase să fugă și imediat după dezvăluirile Libertatea, în 2019, însă a fost prins în vama Curtici în timp ce încerca să fugă cu trenul. În luna decembrie, Matteo Politi și-a expus ultima locație pe rețelele sociale, aceasta fiind Hong Kong, Asia.”

Pe bune că statul ăsta merită luat la mișto. Adică, ăla încearcă să fugă încă din 2019, și tu nu-l ții sub observație? Primește sentința și nu-i de găsit? Bravo, băieți!

Italianul ăsta a intrat, nestingerit, în săli de operații din țara asta și s-a pus pe meșterit la oameni, fără să fi văzut cum arată o facultate de medicină la interior. Cam atât despre sistemul medical românesc. Este condamnat și fuge din țară. Cam atât despre ministerul de Interne, condus de Lucian Bode.

Chiar, ce se mai știe de plagiatorul Bode? Nu vi se pare că „s-a dat la fund”? Scandalul a trecut, românii au alte preocupări, cum ar fi casele de la un supermarket, nu-i mai pasă nimănui că avem doi plagiatori în guvern.

Fuga din țară a condamnaților a devenit, astfel, un model de business: furi, omori, ești condamnat, iar statul român îți asigură ieșirea facilă din țară.

Statul e atât de bun la scăpat condamnați, încât băieții deștepți cred că bagă fuga din țară în planul de afaceri: putem face orice șmenuri, că oricum fugim din țară!

Cum a făcut și Ionel Arsene, care și-a înființat firma din Italia încă de acum 5 ani, iar asta i-a facilitat fuga. Citez de pe romania.europalibera.org: „În prezent, judecătorii din Italia pot să refuze extrădarea sau punerea în aplicare a unui mandat european de arestare doar dacă cei condamnați au rezidență de cel puțin cinci ani în Peninsulă.

În noile condiii, inculpați celebri din România, care se judecă în procese care durează ani de zile, își pregătesc „evadarea” și se stabilesc în Italia, unde devin oameni de afaceri model. Deschid firme și plătesc taxe, angajează avocați scumpi și reușesc să evite extrădarea, invocând fel de fel de pretexte, cel mai frecvent fiind condițiile improprii din închisorile din țara natală.”

În prezent, în Italia se mai află și alți condamnați, cum ar fi Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. Acești oameni sunt modele pentru infractorii României: dacă ei au reușit să fraierească autoritățile atât de ușor, de ce n-ar putea s-o facă și alții?

Astfel, România devine singura țară din lumea în care fuga condamnaților e garantată de stat. Vă doresc o la revedere frumoasă!