Din oras

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, il scoate pe Boc vinovat in dosarul Gala Bute: "Emil Boc mi-a cerut intr-o discutie informala sa sponsorizam legal Gala Bute"

Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, s-a declarat nevinovat in ciuda acuzatiei conform careia ca a determinat 10 companii din subordine sa sponsorizeze ilegal Gala Bute. In apararea sa argumentul major pe care il aduce este acela ca a facut ceea ce i-a cerut Emil Boc la acel moment, in calitate de premier. Jurnalistul Calin Tolontan relateaza pe blogul sau personal modul in care s-a desfasurat procesul de azi de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a dosarului Gala Bute. 

Suma platita de companiile din subordinea Ion Ariton pentru Gala Bute catre FRB este de 1.742.830 lei, suma care a ajuns la firma Europlus Computers SRL, detinuta de Rudel Obreja. Fostul ministru, care, in prezent, ocupa functia de senator a marturisit ca nici macar nu il cunoaste pe Rudel Obreja, vazandu-l pentru prima data in cadrul procesului. Procurorul de sedinta al DNA, Ana Dobre, a ripostat considerand argumentul ireevant. Ulterior a atacat spunand ca Ion Ariton a strans bani de la companiile din subordine fara a verifica daca FRB (Federatia Romana de Box profesionist) este cu adevart organizatorul galei de box profesionist.

In timpul celor doua ore cat a tinut procesul, au fost mai multe momente cheie surprinse de jurnalistii Catalin Tolontan si Razvan Lutac. Redam mai jos un fragment din discutiile purtate in timpul acestuia dintre Ion Ariton si Judecator, discutie care a reprezentat un moment de enervare a lui Ariton, dupa cum e prezentata si pe blogul personal al lui Calin Tolontan.

Procuror DNA: Care este elementul obiectiv care v-a facut sa credeti ca FRB e organizatorul Galei?
Ion Ariton: Faptul ca asa s-a spus in sedinta de Guvern din ianuarie 2011.
Judecatoarea: La urmarirea penala ati spus si altceva.
Ion Ariton: Da. Mai apoi, in aprilie, la o intalnire informala, intr-o pauza a unei sedinte de Guvern, domnul premier Emil Boc ne-a spus tuturor sa vorbim cu niste companii din subordine si sa sponsorizam legal Gala Bute.
Judecatoarea: si ati cerut ca acele companii sa sponsorizeze cu anumite sume?
Ion Ariton: Nu. Eu nu am cerut bani pentru mine. (Se enerveaza si vrea sa dea un exemplu prin reducere la absurd). Daca as fi vrut foloase pentru mine, nu ceream jumatate, ceream tot! (Pe un ton mai ridicat) De la toate companiile!”, a declarat acesta

Imediat dupa aceea, a urmat un alt moment in care Ion Ariton a parut incurcat, in opinia celor doi jurnalisti. Redam dialogul dintre Angela Dragne, presedinta completului de trei, si Ion Ariton, precum si momentele imediat urmatoare ale procesului dupa cum au fost prezentate de Calin Tolontan si Razvan Lutac:

Judecatoare: La urmarirea penala ati spus ca e posibil sa fi fost informat de sume la momentul respectiv.
Ariton: Nu se putea vorbi de sume. Cred ca asta era intrebarea procurorilor. Nu a fost asa raspunsul meu.
Judecatoare: Va citesc din ce ati declarat la urmarirea penala.
Ariton (dupa o pauza de aproape 10 secunde, parind incurcat): Nu cred. Oricum, nu se putea vorbi de sume fixe.

Foto: mediafax.ro

„Am aflat numele companiilor si sumele de la DNA”

Doi dintre oamenii lui Ion Ariton, directorul Romeo Medan si Ionica Raicu, au facut declaratii ca ministrul le-a indicat sa stranga bani pentru Gala. El recunoaste momentul, dar adauga ca „Nu am mai urmarit subiectul, pentru ca erau probleme mai importante. Am aflat numele companiilor si sumele de la DNA”

Ministrul sustine, asadar, ca a aflat numele firmelor in 2015, cand el a fost audiat la DNA. Presa dezvaluise numele si sumele inca vara lui 2011, chiar si inainte de meciul Bute – Mendy.

Cele 10 companii sint Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. si Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.

Unul dintre oamenii din minister sustine ca ministrul i-a cerut, explicit, sa adune 1 milion de euro. „Nu e adevarat, dovada ca s-a adunat doar 1,7 milioane de lei”, a sunat raspunsul lui Ion Ariton, dupa ce s-a sfatuit cu avocatul sau.
El a mai insistat pe ideea ca „zilnic primeam 20-30 de cereri de sponsorizare” si ca „anumite companii au finantat si competitii de sah sau altele”.

Udrea a cerut sa vorbeasca ultima

La incheierea declaratiei lui Ariton, Curtea ar fi vrut sa continue si sa asculte declaratia Elenei Udrea, care a cerut sa fie ultima care sa vorbeasca. Dar ii lipsea avocatul titular. La termenul de azi, Udrea a fost reprezentata de avocatul lui Obreja.

„Intelegem insa ca aparatorul dumneavoastra, domnul Chiciu, nu e aici, are o problema de sanatate”. „Da, asa e si as dori sa fie prezent. Mai doresc, de asemenea, sa pot pune atunci intrebari si celor care au facut declaratii impotriva mea”, a spus Elena Udrea.

Completul i-a intrebat pe cei patru care si-au recunoscut vinovatia daca mai au declaratii de facut si daca, la termenul in care Elena Udrea va da declaratii, ei accepta intrebari de la ea.

Nastasia: „Sint de acord cu propria mea declaratie”

Stefan Lungu a fost singurul care a raspuns „Da, bineinteles!”. Ceilalti trei, Topoliceanu, Botoroaga si Nastasia au spus ca isi pastreaza dreptul de a merge pe procedura simplificata si de a nu mai raspunde la intrebari.

A fost momentul in care, foindu-se, Nastasia a produs o bula pentru „Catavencii”: „Sint de acord cu propria mea declaratie”.
Gheorghe Nastasia a fost cel adus cu pompa in minister de Elena Udrea „din mediul privat” si prezentat drept un transfer de lux. Ani de zile, Elena Udrea i-a delegat semnatura si l-a numit secretar general. Acum, Nastasia o acuza ca i-a predat geanta cu 900.000 de euro, bani de spaga.

Pledoaria avocatului Topa

Pe tema tacerii celor trei, a intervenit Octavian topa, avocatul lui Tudor Breazu.

Aparatorul a pledat in fata instantei pentru faptul ca „cei trei au dreptul de a nu vorbi, dar acest drept este prevazut de lege ca sa nu te autoincriminezi. Aceasta este esenta, in opinia mea. Gasesc ca nu e normal ca niste inculpati care practic si-au recunoscut faptele, deci nu mai au cum sa se autoincrimineze, sa continue sa se prevaleze de acest drept”. Instanta nu s-a pronuntat in aceasta chestiune, dar a ramas in pronuntare in cererea facuta de Udrea, Obreja, Ariton si Breazu de a iesi de sub control judiciar.

Rudel a acuzat asezarea procurorului in sala!

Venit la bara, Rudel Obreja a cerut dreptul „de a circula liber” si a acuzat conditiile in care se deruleaza procesul ”in care sistemul vizeaza, de fapt, o singura persoana”. El a protestat inclusiv pentru ca „nu mi se pare normal ca procurorul sa stea acolo, spre instanta, si noi, acuzatii, aici, in spate”. 
Obreja a mai produs o premiera, cand un tribunal i-a dat dreptate, obligand penitenciarul unde era arestat sa organizeze o sala de mese, astfel incat detinutii sa nu mai manance in celule. In cazul amplasarii meselor in sala, judecatoarea l-a rugat sa revina la cererea de incetare a controlului judiciar.

Chiar cand era in sala pentru ”Gala Bute”, Rudel Obreja a aflat ca a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare pentru ca i-ar fi cerut bani lui Sorin Ovidiu Vantu ca sa-i aranjeze un verdict favorabil. La iesirea din cladirea inaltei Curti, fostul sef al FRB a acuzat dur sistemul si justitia din Romania”, informeaza cei doi jurnalisti.

Elena Udrea a fost ultima care a luat cuvantul spunand judecatorilor ca nu exista proble impotriva ei si ca sunt sanse mari sa nu fie condamndata deoarece este nevinovata. Declaratia sa de inculpat va fi data la urmatorul termen al procesului din data de 26 aprilie, cand se va implini exact un an de la momentul in care DNA i-a trimis in judecata pe ea si pe ceilalti sapte inculpati.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *