In vizor

Foștii parlamentari își vor pensiile speciale înapoi. Mihai Goțiu: „Avem o clasă politică ce consideră că o funcție publică e un mod de căpătuială”

Scris de 151

Fostul senator clujean Mihai Goțiu a făcut publică o scrisoare pe care a primit-o din partea Asociației Foștilor Parlamentari prin care era invitat să se alăture demersului lor prin care vor să își recâștige pensiile speciale. Această Asociație a făcut o petiție către Avocatul Poporului în care îi solicită să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”de parlamentar”. 

Mihai Goțiu a declarat pentru Ziar de Cluj că nu susține acest demers, considerând că un parlamentar nu are nevoie de o motivare suplimentară dincolo de munca în beneficiul comunității pe care o reprezintă.

„Eu sunt printre cei care și-au dat demisia ca nu care cumva să mă răzgândesc peste 30 de ani și să cer pensie specială. Nu am candidat și nu am ocupat funcția publică de parlamentar pentru un ultra beneficiu în momentul în care ajung să ies la pensie. Am făcut-o în folosul comunității și am avut un venit mai mult decât decent în perioada asta, s-au plătit contribuții la pensie. O să beneficiez de pensie de pe urma acestor patru ani din Parlament. E considerată vechime în muncă și modul în care e reglementată acum și beneficiile sunt aceleași ca la orice om care muncește într-o instituție publică sau privată. În aceste condiții nu văd justificarea acestei pensii speciale și nici nu consider că ar trebui să fie o motivare pentru un parlamentar. Motivarea unui parlamentar trebuie să fie munca pe care și-a asumat-o în beneficiul comunității pe care o reprezintă”, a declarat Mihai Goțiu.

Fostul senator Goțiu crede că există însă foști parlamentari care își doresc să beneficiere în continuare de această pensie deoarece clasa politică din România încă privește funcțiile publice sunt „un mod de căpătuială” din care încearcă să obțină cât mai multe beneficii.

„De ce consideră unii politicieni care ocupă funcții publice că mai trebuie să fure, pe lângă beneficiile pe care le au în respectivele funcții publice? Pentru că avem o clasă politică încă dominantă care consideră că o funcție publică e un mod de căpătuială și atunci încearcă să obțină tot ce pot, de la comisioane la contracte dacă vorbim de persoane din administrație, de la diferite contracte și sume incorecte și care ajung inclusiv în domeniul penal pentru adoptarea unor legi cu dedicație, dacă vorbim de parlamentari. Asta e „motivația” umană a unora. Eu nu intru în caregoria aceasta și de aceea mă irită să văd că în continuare se încearcă blocarea eliminării pensiilor speciale. Ne facem sănătoși în momentul în care vedem că o funcție publică e patru ani sau de opt ani în folosul comunității. În rest ai cariera personală, ai viața personală, nu văd de ce ar trebui să fie niște privilegii pentru munca de parlamentar”, consideră Goțiu.

Asociația Foștilor Parlamentari a fost înființată în 2009 și avea (la acea dată), 9 membri, foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC. Prima inițiativă importantă a acestei Asociații a fost în 2014, atunci când la o întâlnire cu Victor Ponta, Avocatul Poporului de atunci membrii delegației au prezentat „problemele pe care le întâmpină foștii parlamentari în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie”. Pensiile speciale au vost votate de Parlament în 2015 și au fost eliminate săptămâna trecută. Asociția Foștilor Parlamentari fac acum demersuri către Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională într-o încercare de a schimba decizia Parlamentului. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 13 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE