De cartier

Planwerk a câștigat proiectarea zonei Piața Mărăști. Valoarea acordului cadru este de 900.000 lei

Proiectanții de la Planwerk Arhitectura și Urbanism au depus oferta câștigătoare pentru un acord cadru în valoare de 899000 lei pentru reamenajarea zonei Piața Mărăști și a străzilor adiacente, construire parking subteran. Astfel, obiectul acordului vizează elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), expertiza tehnică și studiile specifice/studiul de fezabilitate pentru realizare parking subteran, documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic și asigurarea asistenței tehnice pe perioada de execuție a lucrărilor. 

Străzile aflate în proximitatea Pieței Mărăști sunt parte a unui proiect ce presupune ample lucrări de modernizare, proiectul cuprinzând inclusiv realizarea unui parking subteran.  

Administrația locală și-a anunțat intenția de reamenajare a acestei zone încă din noiembrie 2020. 

Obiectul achizitiei:

Reamenajarea zonei Piata Marăşti si a străzilor adiacente, construire parking subteran- Plan Urbanistic Zonal, expertiza tehnica, studii specifice tipului de investiție, studiului de fezabilitate – realizare parking subteran, documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic si asigurarea asistentei tehnice pe perioada de executie a lucrarilor.

Tipul de servicii contractate: Servicii de proiectare tehnica pentru constructia de lucrari publice

Valoarea acordului este de 899000 lei. 

Modul de evaluare a ofertei a vizat cel mai bun raport calitate-preț.

Pretul ofertei   Componenta financiara   40 % 

Punctaj pentru obtinerea unui premiu in cadrul unui concurs de soluții/ de arhitectura si/sau urbanism national sau international – componenta tehnica – 30 %.

Experienţa a 3 experti-cheie  – componenta tehnica – 30 %.

Durata contractului, concesiunii, a acordului-cadru sau a sistemului dinamic de achizitii: 18 luni.

„Se doreste obtinerea de finantare europeana pentru acest proiect”, notează reprezentanții autorităților în detaliile proiectului. 

Contractul de finantare nu este inca semnat, acesta urmând să fie semnat sub conditia unei clauze suspensive privind semnarea contractului de finantare.

Denumire contract:

Plan Urbanistic Zonal, expertiza tehnica, studii specifice tipului de investiție, studiului de fezabilitate – realizare parking subteran, documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic si asigurarea asistentei tehnice pe perioada de executie lucrarilor pentru obiectivele de investiţii „Reamenajarea zonei Piata Marăşti si a străzilor adiacente, construire parking subteran”

Ofertant castigator:

PLANWERK ARHITECTURA SI URBANISM / NV Construct S.R.L 

Valoare contract: 899000 RON

Potrivit clauzei suspensive, pe baza căreia va fi semnat contractul, „încheierea contractului de achizitie publica este conditionata de încheierea contractului de finantare sau de alocarea de credite bugetare pentru acest obiectiv de investitii de catre autoritatea contractanta, semnarea contractului facându-se cu respectarea dispozitiilor Ordinului1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si legale. 

In cazul in care contractul de finantare nu va fi semnat, autoritatea contractanta va putea aproba pentru anul semnarii contractului, o suma reprezentand contravaloarea lucrarilor aferente acestuia. AC precizeaza ca va încheia contractul cu ofertantul declarat câstigator numai în masura în care fondurile necesare achizitiei vor fi asigurate prin semnarea contractului de finantare sau prin alocarea de fonduri din bugetul local conform mentiunilor de mai sus.

In cazul în care, indiferent de motive, contractul de finantare nu se va semna sau nu vor putea fi aprobate fonduri din bugetul local conform mentiunilor din prezenta sectiune, AC îsi rezerva dreptul de a aplica prevederile art. 212 alin (1) lit. c) din Legea 98/2016.

Ofertantii din cadrul acestei proceduri accepta ca AC si/sau finantatorul nu pot fi considerate raspunzatoare pentru vreun prejudiciu în cazul anularii procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia si indiferent daca AC si/sau finantatorul au fost notificate asupra existentei unui asemenea prejudiciu. Ofertantii din cadrul acestei proceduri îsi asuma întreaga raspundere în raport cu eventualele prejudicii pe care le-ar putea suferi în situatia aplicarii clauzei”, arată reprezentanții administrației locale în documentația aferentă acordului pentru reamenajarea zonei Piața Mărăști. 

Proiectul de reamenajare a zonei Piața Mărăști și a străzilor adiacente a fost propus și votat în cadrul procesului de Bugetarea participativă. Proiectul presupune amenajarea unor trotuare late fără obstacole, vegetație, mobilier stradal și piste pentru bicicliști.  

În proiect sunt cuprinse străzile B-dul 21 Decembrie, Fabricii și Aurel Vlaicu.

Aceste străzi vor avea benzi dedicate transportului în comun și piste pentru biciclete.

De asemenea, vor deveni mai prietenoase cu pietonii și bicicliștii și străzile Crinului, Ciocârliei sau Aleea Bibliotecii.  

Cum vor fi transformate străzile aflate în proximitatea Pieței Mărăști: 

B-dul 21 Decembrie, tronsonul dintre Biserica Sf. Petru și sensul giratoriu Piața Mărăști cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City.  

Recent, autoritățile locale au anunțat deschiderea șantierului de pe Bdul 21 Decembrie 1989 începând din luna martie 2021. 

CITEȘTE ȘI: Bulevardul 21 Decembrie 1989 se transformă în șantier pentru 2 ani: „În martie încep lucrările”

Strada Fabricii – tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și strada București cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 

• Str. Aurel Vlaicu – tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și pod – cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 

• Aleea Bibliotecii – cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, piste cicliști, trotuare, mobilier urban și un parking subteran.  

• Strada Crinului și Strada Ciocârliei cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, piste cicliști, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 

„Este de așteptat ca implementarea proiectului să conducă la creșterea numărului de bicicliști, creșterea numărului de pietoni și reducerea traficului de autoturisme personale”, potrivit caietului de sarcini.

Parking subteran sub Aleea Bibliotecii 

Parcarea subterană se prevede a fi amplasată sub Aleea Bibliotecii și se studiază amenajarea acesteia pe două nivele cu minim 260 de locuri de parcare. Construcția va trebui să fie dotată cu intrări și ieșiri pietonale, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, astfel va fi tratată și montarea unui lift.  

Amenajarea Pieței Mărăști a început încă din 2019, atunci când au fost demolate toate chioșcurile aflate vizavi de piață, iar trotuarul a fost redat pietonilor. Primăria vrea să demoleze și clădirile aflate chiar în stația de autobuz, dar deocamdată acel proiect încă nu a demarat. 

De altfel, administrația locală a lansat licitația pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și a studiilor de fezabilitate necesare proiectului de regenerare urbană a zonei Expo Transilvania prin amenajarea și extinderea Parculului Aurel Vlaicu, dar și a străzilor adiacente. Valoarea proiectului este de cca de 2.200.000 lei, fonduri din bugetul public. 

CITEȘTE ȘI: 460.000 euro pentru amenajarea și extinderea zonei Expo Transilvania

Planwerk Arhictectura si Urbanism a derulat de-a lungul timpului mai multe proiecte din municipiul Cluj-Napoca, precum masterplanul pentru cartierul Sopor, modernizarea bulevardului 21 decembrie 1989, reamenajarea zonei Piața Lucian Blaga, scuarul Între Lacuri Cluj ori strada Molnar Piuariu. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *