Din oras

Fortech, AROBS, NetMatch si EBS Romania au un proiect comun: „Descopera-ti pasiunea in IT”

Fortech, AROBS, NetMatch si EBS Romania, patru din cele mai importante companii clujene de IT au lansat astazi o noua editia a programului de mentorat si practica in IT “Descopera-ti pasiunea in IT”, oferind posibilitatea unor liceeni din Cluj-Napoca sa afle mai multe din tainele acest domeniu fascinant.

“Descopera-ti pasiunea in IT” a fost initiat acum 3 ani de Fortech, insa editia din 2016 se va desfasura in parametri noi. Beneficiarii sunt 100 de elevi de la 4 licee, iar compania are sustinerea altor nume mari din domeniul IT,  AROBS, NetMatch si EBS Romania.

Cei 100 de elevi au fost selectati de la Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Colegiul National “Emil Racovita”, Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu” si Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, in urma unor teste de aptitudini.

Atat mediul pre-universitar, cat si cel universitar sustin proiectul “Descopera-ti pasiunea in IT”, prin  Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, alaturi de Asociatia FOR  IT. FOR  IT este o asociatie infiintata cu scopul de a sustine si promova educatia tinerilor in IT, in randul comunitatilor locale si regionale. Obiectivele asociatiei sunt de a creste numarul de tineri care aleg sa urmeze o cariera in IT si de a contribui la recunoasterea Clujului ca important centru de educatie si dezvoltare in IT.

Dezvoltat cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei, prin interactiune directa cu responsabilitati reale si mediul de munca dintr-o companie, programul este construit pe doua componente esentiale: una practica si una de mentorat. Acestea vor fi sprijinite de cursuri axate pe concepte si limbaje de programare, precum si sesiuni de soft skills. 

Noutatea acestei editii consta in introducerea unui modul intensiv de antreprenoriat. Practic, in decursul a 7 luni, elevii vor dezvolta proiecte de echipa in care vor rezolva sarcini de lucru reale, sub indrumarea unor programatori profesionisti cu rol de mentori. Programul se va desfasura in perioada martie-septembrie 2016, prin aportul fiecarei parti implicate si se va incheia in septembrie cu un concurs al aplicatiilor realizate. 

Aplicatia castigatoare de anul trecut a fost una dedicata miscarii, insa au mai fost aplicatii interesante: de monitorizare a mijloacelor de transport in comun sau de gestionare a documentelor din telefon.

Fortech, AROBS, NetMatch, EBS Romania

Intr-un cadru festiv, dar in acelasi timp relaxat, tinerii participanti au avut ocazia sa ii asculte vorbind si sa primeasca incurajari de la oameni importanti din industrie. CEO Fortech – Calin Vaduva, CEO AROBS – Voicu Oprean, COO NetMatch – Cristian Mates,  Diana Stanese – Senior Vice President, Head of HR, Marketing & Business Support Functions – EBS Romania.

Andrei Chis (aflat la a III-a editie in program) si Vlad Lazar (din echipa castigatoare la editia 2015) sunt doi dintre cei mai mari sustinatori ai proiectului, beneficiari directi si tineri insetati de cunoastere.

Vlad prefera sa se concentreze pe examenul de Bacalaureat, fiind in clasa a XII-a, insa doi dintre coechipierii sai din editia precedenta s-au inscris din nou in program. “Consideram ca mai avem mult de invatat. Cu siguranta va fi o experienta noua, abia asteptam sa inceapa”,  au precizat acestia.

Fortech, AROBS, NetMatch, EBS Romania

„La 25 de ani poti sa traiesti experiente minunate, poti sa castigi bani, sa te intretii singur, IT este un domeniu in care poti sa faci cariera”, i-a incurajat Calin Vaduva pe cei 100 de liceeni. Acesta a menionat ca va fi nevoie de multa munca, timp, dar si vointa, si determinare.

“Este primul proiect in care patru companii de IT, membre ARIES Transilvania, se aliaza si investesc in educatia practica a 100 de copii, care, speram noi, vor da tonul in inovatie peste cativa ani.”, a precizat Voicu Oprean, care a dat exemplu echipa de baschet feminin a Universitatii Cluj – renascuta datorita unei echipe de 40 de sponsori, care au pus fiecare cate putin, au conlucrat pentru a atinge un scop mai mare. “Asocierea noastra ca firme este un prim pas, ne face mai puternici. Voi, liceenii, veti avea de invatat de la fiecare dintre noi cate ceva”. 

Fortech, AROBS, NetMatch, EBS Romania“Sper sa va placa sa lucrati in IT; mie, cu siguranta mi-ar fi placut sa am o astfel de oportunitate, cand eram de varsta voastra. Sper sa va bucurati de aceasta perioada”, le-a urat si  COO NetMatch, Cristian Mates.

Diana Stanese – Senior Vice President, EBS Romania a precizat ca “educatia in IT poate incepe timpuriu, deoarece este si va fi un domeniu de viitor si avem nevoie de colegi tineri, pasionati, care vor duce mai departe ceea ce firmele au inceput, prin IT-ul din Cluj. Va felicit ca ati ales sa participati la acest program inovativ si va felicit ca ati ales sa va investiti timpul liber in educatia voastra”.

Fortech, AROBS, NetMatch, EBS Romania
Viziunea Asociatiei FOR IT este de a le oferi elevilor expunere la culturi organizationale si proiecte software cat mai variate. Astfel, apelul de alaturare ramane deschis si pentru alte companii care cred ca educatia timpurie in IT este o directie esentiala pentru a sustine cresterea relevantei educatiei in scolile noastre si unul dintre pilonii dezvoltarii orasului.

Despre programul “Descopera-ti pasiunea in IT”

Dezvoltat cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei, prin interactiune directa cu responsabilitati reale si mediul de munca dintr-o companie, programul s-a conturat ca un pol de intersectie a intereselor pentru educatie. A pornit ca o actiune comuna, dezvoltata de Fortech impreuna cu Liceul Teoretic “Avram Iancu”. Ulterior s-au alaturat si alte licee clujene de top: Colegiul National “Emil Racovita” Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu” si Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”. Editiile din 2014 si 2015 in care au fost activi peste 200 de elevi, peste 50 de mentori, profesori si traineri s-au tradus in peste 20 de proiecte dezvoltate de catre elevi cu sprijinul profesionistilor din companie.

Lansarea celei de-a 3-a editii coincide cu nominalizarea initiativei in top 3 la categoria “Programul de cooperare academica al anului” in cadrul Galei Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) Romania. 

In cadrul lansarii programului au mai luat cuvantul si Conf. Dr. Simona Motogna, Facultatea de Matematica-Informatica, UBB Cluj, prof. Alina Moldvai – ISJ Cluj, prof Simona Haidu – Director Liceul de Informatica Tiberiu Popoviciu, prof. Dana Vaida, mentorul Alexandru Kovacs – programator Fortech, dar si Liliana Cazacu – Director Program, Asociatia FOR IT.

Aceasta din urma a coordonat toate trei editiile programului si deja are curajul sa spere ca “Descopera-ti pasiunea in IT” va ajunge un program regional, feed-back-ul fiind unul foarte bun. “Deja avem solicitari din judet, dar si din judete limitrofe. In plus, ne bucuram de sustinerea si implicarea parintilor, care isi doresc pentru copiii lor cariere in IT”, a punctat Liliana Cazacu.

Cei 100 de elevi vor fi impartiti in echipe de cate 5 si fiecare dintre cele 20 de echipe va fi coordonata de un mentor. Peste 25 de traineri si profesori le vor preda partea teoretica, in peste 300 de ore de training. Cursurile de baza vor fi OOP, algoritmi, baze de date, limbaje de programare si antreprenoriat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *