In vizor

Florestenii se unesc impotriva fermei de pui si cer in instanta anularea autorizatiei de functionare

Casa de avocatura Chirita si Asociatii intentioneaza sa demareze un proces colectiv, prin care sa solicite anularea avizelor de functionare a fermei de pui din Floresti, administrata de SC Amareto SRL, si obligarea acesteia la plata unor despagubiri. Cei care doresc sa faca parte din proces se pot inscrie in grup pana in 10 aprilie.

“Am avut mai multe solicitari din partea clientilor nostri din alte dosare, ne-am dat seama ca e o problema colectiva. Pana acum nu a existat nicio initiativa in instanta, au fost petitii si proteste, dar e timpul sa vina o instanta, sa decida daca functioneaza legal sau nu. Un proces colectiv este cea mai buna varianta pentru ca are efecte asupra tuturor partilor, iar costurile se impart. Un proces implica expertize, care sunt foarte scumpe. In plus un proces colectiv are un impact mai mare”, a explicat pentru Ziar de Cluj avocatul Oana Chirita.

Toti cei afectati de functionarea acelei ferme trebuie sa lupte pentru a-si proteja drepturile, iar intr-un stat de drept aceasta lupta se poarta in fata judecatorului. Prin actiunea care va fi formulata vom solicita instantelor de judecata anularea avizelor de functionare a fermei si obligarea acesteia la plata unor despagubiri si a cheltuielilor de judecata. Daca actiunea noastra va fi admisa, ferma se va inchide sau va fi relocata, cu beneficii materiale si morale pentru toate persoane care detin imobile in Floresti. Cei care ni se vor alatura vor putea obtine, daca actiunea se va admite, obligarea societatii care administreaza ferma la plata unor despagubiri de cateva mii de lei si recuperarea cheltuielilor facute pentru promovarea actiunii”, se arata pe site-ul casei de avocatura.

Data limita pentru constituirea grupului este 10 aprilie. Avocatii au estimat ca suma de 350 de lei pe persoana ar putea fi suficienta pentru cheltuielile procesului.

In cazul in care numarul celor inscrisi va fi mult mai mare decat cel dorit de 500 de persoane, este posibila o reducere a sumei. Data limita pentru incheierea contractelor si plata sumei in discutie va fi 5 mai 2014. Dupa aceasta data, va fi sesizata instanta de judecata cu actiunea in discutie”, se mai arata pe site.

“Absolut in toata legislatia de mediu poluatorul plateste. Oamenii ar trebui sa primeasca bani pentru mirosul pe care il suporta pentru ca afecteaza calitatea vietii”, a mai subliniat avocatul.

De cealalta parte, patronul firmei Amareto, Nicolae Coborzan spune ca nu se teme de un eventual proces.

“Am auzit tangential, nu ma intereseaza. Este dreptul lor, nu pot sa ii opresc. O casa de avocati vor sa castige niste bani de pe seama oamenilor. Noi functionam legal, nu vad ce pericol ar putea fi. Ilegali sunt cei care au construit blocurile din jur, nu noi”, a declarat Coborzan pentru Ziar de Cluj.

Florestenii care locuiesc in jurul fermei de pui s-au plans de nenumarate ori de mirosul pe care trebuie sa il suporte din cauza fermei de pui. Cu toate acestea ferma detine autorizatie de mediu pana in 2016.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *