Casa pe care clujenii o stiu intr-o eterna ruina pe strada Hermann Oberth a ajuns in pragul prabusirii. Bucati de zid sunt cazute pe trotuar si peretii parca sunt gata sa o ia la vale. Desi este o cladire-monument, parte a palatului Teleki, nimeni nu poate face nimic pentru ca face obiectul unei cereri de revendicare. De 11 ani.
Casa de peste drum de Colegiul National “Emil Racovita” a ajuns intr-un stadiu al degradarii mai mult decat ingrijorator, dupa cum se atrage atentia pe blogul panfi.ro.
“Intr-o zi, ce nu pare sa fie foarte departe, cineva va trebui sa dea niste explicatii pentru ca zidurile acestei “case” s-au prabusit peste copilul cuiva care tocmai mergea sau se intorcea de la scoala”, incepe postarea.
La fata locului, cladirea nu mai are de mult acoperis, pe ziduri a crescut vegetatie abundenta, geamurile sunt sparte, grinzile ies in afara si peretii sunt inclinati in mai multe directii.
Recent, pe trotuar au aparut si bucati de tencuiala si de zid.
Imobilul apartine de Palatul Teleki, de pe strada Kogalniceanu numarul 7, aflata in vecinatate.
Inca din anul 2003 a fost depusa o cerere de retrocedare a cladirii,din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia.
Oficialii primariei nu au putut fi contactati astazi pentru a furniza informatii in acest caz. In 2011, acestia declarau pentru citynews.ro ca in luna iunie a acelui an au „primit de la Comisia Speciala de Retrocedare de la Bucuresti o adresa prin care ne-au comunicat ca «pana la clarificarea calitatii de persoana indreptatita la restituire a solicitantei, dosarul aferent cererii de retrocedare mentionat anterior este incomplet, astfel, la momentul actual, nu este posibila luarea unei decizii in conformitate cu prevederile O.U.G. 94/2000»”.
Contactat de Ziar de Cluj, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, Komaromi Attila Sandor a precizat ca situatia nu s-a schimbat cu nimic, desi au trecut 11 ani de la depunerea cererii de retrocedare la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
“Problema e ca nu s-a solutionat cererea de revendicare. E o situatie neplacuta pentru toata lumea, si pentru noi, ca nu am devenit proprietari, si pentru primarie, ca nu poate interveni sa salveze constructia. Din pacate nu e singura situatie de acest fel. Nici la CEDO nu putem apela pana cand ANRP nu ia o decizie, intr-un fel sau altul. Probabil se va ajunge si in instanta daca se intampla ceva cu cladirile in acest timp in care nu se face nimic”, a declarat avocatul Komaromi.