In vizor

Firma de casă a Primăriei Florești, Lukacom Invest, a primit prin încredințare directă 168.000 de lei pentru cosolidarea șantierului de pe Eroilor

Administrație nouă, metehne vechi. Chiar dacă noul primar Pivariu ar vrea să se dezică de vechea administrație când el a ocupat funcția de viceprimar, iată că firmele abonate la banii publici atunci, primesc contracte bănoase și acum.

Lukacom Invest, una dintre firmele care a câștigat mai multe contracte importante în timpul administrației Șulea a reușit să obțină prin încredințare directă contractul în valoare de 168.000 de lei pentru consolidarea șantierului de pe strada Eroilor. 

Iată care este obiectul contractului: „Lucrari de instalare de garduri, de balustrade si de dispozitive de siguranta str. Eroilor, com Floresti, jud Cluj, constand in: – achizitie si montaj panou mobil 3500×2000 – 260 buc; – achizitie si montaj baza ciment heras – 261 buc; – achizitie si montaj colier dublu panou mobil – 260 buc; – achizitie si montaj panou informare accesul interzis – 50 buc; -amenajare acces cu piatra sparta grosime 10 cm – 1028 mp; – reparatii rtotuar cu beton C8 / 10 cu grosime de 6 cm – 418 mp; – concolidare mal prin taluzare cu adaos de pamant – 110 m”. 

Cristian Marchiș, unul dintre cetățenii activi din comuna Florești, remarcă faptul că suma contractului depășește pragul până la care un contract poate fi adjudecat fără licitație. Acesta se întreabă dacă administrația din Florești a încercat „să faulteze lege” pentru a-i încredința direct contractul firmei Lukacom Invest. 

„Dacă stăm să ne uităm, suma contractată depășește cea prescrisă de lege pentru achiziții, dar nu depășește suma stipulată pentru lucrări. Practic s-a făcut o achiziție, fiindcă majoritatea sumei respective era prețul gardului în sine, însă primăria a denumit cheltuiala ca lucrare, deși partea de lucrare propriu zis era o fracțiune nesemnificativă a acestei cheltuieli din bugetul local. În consecință rămâne întrebarea dacă nu cumva administrația locală a încercat să faulteze legea și să facă achiziție directă pentru ceva care necesita licitație prin încadrarea greșită cu premeditare a acestei cheltuieli?”, se întreabă Cristian Marchiș.

Lukacom Invest SRL  se regăsește și în dosarul de corupție al primarului Șulea. Lukacom Invest SRL a primit de mai multe ori contracte de la Primăria Florești pentru servicii de deszăpezire și curățare stradală fără ca să existe contracte de achiziție pentru aceste servicii, potrivit procurorilor. Prejudiciul este estimat la 270.000 de lei.

Lukacom este firma care a realizat Parcul Poligonului, un contract în valoare de 1,1 milioane de lei, dar a obținut și contractul pentru dezinfecția scărilor de bloc în starea de urgență, un contract în valoare de 60.500 de lei. 

Lukacom este deținută de Vidrean Florina și Vidrean Ioan. În 2019 a avut o cifcră de afaceri de 1,9 milioane de euro și profit de 641.175 de lei. 

Pivariu promitea soluționarea dificultăților și definitvarea proiectului de modernizare a străzii Eroilor. Recent însă, acesta a anunțat preluarea șantierului în custodia autorităților locale din Florești:

„Am finalizat procesul de preluare a șantierului de pe strada Eroilor. Începând de azi, acesta a reintrat în custodia Primăriei Florești! Ne cerem scuze pentru ambuteiajele create, dar securitatea floreștenilor primează și din acest motiv, de îndată ce am preluat șantierul, am trecut la securizarea lui, demers care a generat disconfortul participanților la trafic”, a notat Bogdan Pivariu. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *