In vizor

Ce speranțe pot avea clujenii pentru podul Porțelanului? Emil Boc: „Firmei i-a expirat termenul contractual și decide dacă se reface licitația cu ce a mai rămas”

 „Podul Porțelanului și amenajarea străzii Porțelanului, la nivel de 2021, ce speranțe să aibă oamenii de acolo?”, a fost întrebat astăzi primarul Emil Boc, la un post de radio local.

„Speranțe să descâlcească tehnicienii problema, pentru că e încâlcită. Acuma sunt două soluții, una propusă de un expert, alta propusă de un alt expert, firmei i-a expirat termenul contractual și decide dacă se reface licitația cu ce a mai rămas, continuă cu actualul proiectant și un expert își dă varianta finală pe soluțiile propuse. Pentru că acele complicații au apărut odată cu implementarea proiectului, deci cu ocazia bugetului pe 2021 o să avem exact situația finală acolo”, a declarat edilul.

În cazul în care nu ați înțeles explicațiile primarului, vă deslușim noi: doi experți au propus două soluții, un al treilea expert urmând a își pune expertiza pe expertiza celor doi, firmei Diferit i-a expirat termenul contractual și va decide dacă mai continuă ce a rămas de făcut, adică cel de-al doilea pod rutier. Dat fiind faptul că acele complicații despre care vorbește primarul (sarea nedescoperită din sol) au apărut odată cu implementarea proiectului tocmai pentru că un expert, avizat de alt expert, a greșit expertiza, studiul geotehnic, speranțele ca tehnicienii să deslușească problema par cam deșarte.

Pentru mai multe detalii privind experții care au expertizat podul care nu s-a mai făcut, citiți și:

Sarea care a blocat lucrările: studiul geotehnic de la podul Porțelanului sare peste forajele necesare

În anul 2019, în luna aprilie, podul Porțelanului a fost închis circulației pentru lucrările de modernizare, care urmau a se efectua conform unei documentații tehnice întocmite în urmă cu 5 ani.

Primăria și-a propus, în 2019, „construirea unui pod nou în amonte față de cel existent, la o distanță de 2 metri față de acesta, care va avea două benzi de circulație și două trotuare. Lungimea noului pod va fi de 62 metri și va avea 3 deschideri. Secțiunea transversală a podului va fi de 10,8 metri.”

Studiile geotehnice au fost realizate eronat cu 5 ani în urmă, în Clujul ”smart” nimeni nu s-a prins, iar podul a fost închis în 2019, timp de 8 luni, efectiv degeaba. După cum recunoaște primarul în raportul său de activitate realizat pentru anul 2020. Cu toate că faptele s-au petrecut în 2019:

„Lucrările la Podul Porțelanului au fost oprite după ce a fost descoperit un zăcământ de sare. Acest lucru presupune găsirea unei alte soluţii tehnice şi amânarea implementării proiectului, dar el urmează să fie realizat.”

În 18 decembrie 2019, vechiul pod Porțelanului, „reabilitat”, a fost redeschis. El trebuia să devină exclusiv unul pietonal, iar lângă acesta, conform proiectului inițial, ar fi trebuit construit un nou pod rutier. Numai că, de abia la 8 luni de la începerea lucrărilor, s-a descoperit, unde ar fi trebuit să fie baza noului pod rutier, o pungă de sare. Sare care trebuia descoperită din 2015, fiindcă de-asta au fost plătite studii geotehnice.

În decembrie 2019, muncitorii de pe șantier știau că o nouă firmă va face un nou proiect și că podul se va închide iar pentru lucrări, după ce se va găsi o altă soluție tehnică. Noul proiect era așteptat în luna ianuarie 2020. Nu 2021. Soluția tehnică este așteptată de un an, amânarea implementării proiectului datează deja de un an de zile și adevărul este că nu se știe când urmează să fie realizat podul.

În urma apariției în spațiul public, la începutul acestei luni, a informației că Diferit ar fi anunțat că nu va continua lucrările la podul Porțelanului și că ar urma să treacă la rezilierea contractului, Ziar de Cluj a încercat să îi contacteze pe reprezentanții firmei, însă aceștia ne-au răspuns scurt: „Nu comentez, vă salut!”

Dacă informația se va confirma, în cele din urmă, rezilierea contractului ar urma să arunce lucrările la noul pod, amânate deja cu un an din cauza unei erori survenite din stadiul preliminar, de studii geotehnice, într-un și mai mare nor de incertitudine, iar locuitorii din Iris ar putea juca popice pe pod cu stabilopozii de plastic montați, mai nou, în locul celor din beton, pentru o lungă vreme de acum înainte.

Dacă firma Diferit va rezilia contractul, jocul de popice ar mai putea continua multă vreme pe vechiul pod „reabilitat” Porțelanului.

Ziar de Cluj a solicitat Primăriei Cluj-Napoca, în data de 3 februarie, clarificarea situației acestui pod, să ne informeze dacă există în prezent o nouă soluție tehnică, dacă firma Diferit a notificat municipalitatea că nu va mai continua lucrările și că va trece la rezilierea contractului, ce sume a încasat Diferit SRL pentru lucrările realizate până acum.

Nu am primit niciun răspuns, primarul Emil Boc preferând să comunice la radio informații care nu elucidează viitorul acestui pod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *