Politica

Firea: Am publicat primul ghid dedicat instituţiilor şi companiilor private în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale. Doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărţuite în spaţiul public

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă publicarea primului ghid dedicat instituţiilor şi companiilor private în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale. Ea arată că, doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărţuite în spaţiul public şi există 287 de anchete penale în lucru, relatează News.ro.

  • „Premieră în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale! Am publicat primul ghid dedicat instituţiilor şi companiilor private. Doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărţuite în spaţiul public şi există 287 de anchete penale în lucru”, a anunțat ministrul Familiei, într-o postare pe Facebook.

Gabriela Firea arată că „hărţuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbeşte prea puţin, dar care este prezent în instituţiile publice şi companiile private”.

  • Împotriva statului român a fost pronunţată recent o decizie într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituţii de stat. România a pierdut tocmai pentru că instituţiile au tratat superficial plângerile femeii. Este o decizie care trebuie să ne dea mult de gândit, chinurile şi nedreptatea prin care trece o persoană hărţuită la locul de muncă nu sunt de neglijat”, spune Firea.

Potrivit ministrului Familiei, „Ghidul privind hărţuirea pe criteriu de sex şi hărţuirea morală la locul de muncă este o premieră pentru România, documentul fiind elaborat de specialiştii ANES împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale”.

„Mulţumesc Adrian Bulgaru, preşedinte IRDO, şi Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, pentru tot sprijinul. Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituţiile şi care va fi sprijin real pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori. Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, orice acţiuni şi gesturi nepotrivite înseamnă hărţuire şi acest ghid stabileşte toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituţii pentru a gestiona astfel de situaţii, dar în primul rând pentru a preveni”, afirmă ea.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES, va oferi suport, îndrumare şi coordonare metodologică instituţiilor publice şi companiilor private pentru aplicarea măsurilor din acest document. Ghidul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Timp de 30 de zile, aşteptăm propunerile, sugestiile şi opiniile privind acest proiect, mai precizează ministrul.

 

Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea