Justitie

DANIEL MORAR SE AUTODENUNȚĂ ÎN PROPRIA CARTE: Cum a încălcat Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale

Daniel Morar, fost șef DNA și judecător al Curții Constituționale, povestește în cartea ”Putea să fie altcumva” cum Klaus Iohannis a intrat, anunțat de un sunet de gong, în sala de la Cotroceni, unde s-a discutat eliminarea ofițerilor serviciilor secrete din cercetarea penală. Momentul, demn de filmele cu Fantozzi, dezvăluie și conduita ilegală a lui Daniel Morar. Parctic asistăm la un autodenunț. Probabil fapta este prescrisă, dar rămâne, pe cât de ILEGALĂ a fost, pe ATÂT DE IMORALĂ.

Episodul relatat de Daniel Morar

Fragmentele din cartea lui Morar au fost publicate de ziarul ”Libertatea”. „Discuția a avut loc la Cotroceni, într-o încăpere în care președintele și-a făcut apariția după bătaia unui gong și anunțul solemn, dintr-o boxă, privind sosirea sa”. Așa redă Daniel Morar momentul din 2016, când era judecător al Curții Constituționale și s-a întâlnit, la cererea sa, cu președintele Klaus Iohannis.

  • Întâlnirea de la Cotroceni a avut loc înainte ca CCR să se pronunțe, în februarie 2016, în legătură cu participarea SRI în dosarele penale. ”Îmi cunoșteam colegii (n.r. – judecătorii Curții Constituționale), știam care le sunt convingerile”, spune Morar, care era aproape sigur că CCR va decide îndepărtarea ofițerilor serviciului secret din dosare.

Daniel Morar pretinde că și-a dat seama și de dificultățile care urmau să lovească sistemul judiciar. ”Acesta nu avea logistica și capacitatea pentru a prelua și realiza ceea ce făcuse până atunci SRI, astfel că unele anchete penale ar fi avut pentru un timp un handical major, acela de a nu beneficia de interceptări”. Căuta o soluție, susține el, și a ajuns la Cotroceni.

El a propus președintelui ca ”SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei”.

”Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea profund»”, relatează Morar întâlnirea. De ce? „Pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum”, afirmă judecătorul CCR că i-a argumentat președintele.

”Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim”.

Gestul lui Morar, interzis de lege

Gestul lui Daniel Morar, de a se consulta cu preșeedintele despre o chestiune afară pe masa CCR, este interzis chiar de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Morar nu doar că a încălcat caracterul secret al procedurii de la Curte, dar și-a negat propria independență de judecător CCR.

Potrivit art. 64 din lege, „judecătorii Curții Constituționale sunt obligați: (…) b) să păstreze secretul deliberărilor și al voturilor și să nu ia poziție publică sau să dea consultații în probleme de competența Curții Constituționale; (…) f) să se abțină de la orice activitate sau manifestări contrare independenței și demnității funcției lor.”

Deși penibilul momentului de la Cotroceni a făcut rapid senzație pe rețelele de socializare, iar eforturile CCR de a pune lucrurile într-o ordine conformă cu statul de drept, prin scoaterea serviciilor din justiție, au fost apreciate de numeroși specialiști, dezvăluirea lui Morar a generat mai degrabă o stare de consternare în rândul juriștilor, în special al specialiștilor în drept constituțional, prin ușurința cu care fostul judecător relatează propria încălcare a legii.