Din oras

”Filme” cu hoți de buzunare, perversiuni și agresivitate în mijloacele de transport în comun din Cluj

Scris de 902

De-a lungul mandatului lui Boc au fost zeci sau chiar sute de plângeri de la clujeni cu privire la transportul în comun și incidentele din autobuze. Condițiile în care se circulă cu mașinile CTP sunt improprii unui oraș cu atâtea stele pe firmamentul imaginii.

Agitație ca într-un furnicar, un cocktail de mirosuri, mizerie pe scaune și nervi întinși la maximum sunt ingredientele atmosferei din autobuzele CTP. Călătoriile liniștite și plăcute cu mijloacele de transport în comun sunt ceva de dorit dar tot mai rar întâlnit, mai ales în anotimpul cald. Cel mai cunoscut scenariu trăit de clujeni e acesta: Autobuzul întârzie tocmai când te grăbești, după ce ajunge într-un final, ușile se deschid greu sau nu se deschid cele din spate, ești îmbrâncit din toate părțile, se stă ceafă în ceafă, compostorul de bilete din apropierea ta nu merge și simți cum cineva încearcă să îți deschidă geanta sau rucsacul sau te atinge prea intim.

Cireașa de pe tort e să te trezești în brațele unui alt călător sau pe podea dacă șoferul pune o frână bruscă. Dacă nu ai trăit cel puțin una din aceste neplăceri, ori nu ești clujean, ori te deplasezi doar cu mașina personală sau cu taxi. Majoritatea clujenilor sunt nemulțumiți de condițiile din transportul clujean în comun și îi trimit primarului sesizări.

”Ieri 22-Martie-2017, ora 18:15, stația Opera a fost o aglomerație rar întâlnită. Suntem încurajați să lăsăm mașinile acasă și să circulăm cu transportul în comun, pentru a evita aglomerația. A fost ultima dată când am făcut și eu acest lucru. După cum puteți observa și în poza atașată, acestea nu sunt condiții de transport. Am așteptat 4 autobuze (cca. 30 min) ca să pot urca și când în final am reușit, am fost nevoit să dau din coate, să mă înghesui și cert cu alte persoane. Dacă tot e să aștept în trafic, prefer să o fac în propria mașină. V-aș ruga insistent să luați atitudine cât mai curând posibil. Nu pentru mine (eu mi-am aruncat abonamentul dupa experiența aceasta), pentru cei care încă mai folosesc transportul în comun și nu au alte posibilități” a scris Barbu Andrei pe domnuleprimar.ro. 

Nu e surprinzător faptul că nu a primit niciun răspuns la plângerea sa.

Incidente în autobuz

S-ar putea scoate o carte cu incidentele nefericite care au loc în autobuzele clujene, aproape zilnic. Oamenii nu se sfiiesc să vorbească. Pentru că e destul de riscant să călătorească cu autobuzul, mai ales bătrânii și copiii. 

”Indiferența șoferilor este una din chestiile neplăcute pe care le-am trăit personal. În urmă cu câteva luni, o gașcă de rromi făcea un zgomot infernal pe linia lui 3 și deși călătorii i-au tot atenționat, ei au continuat mai tare și au devenit și agresivi verbal. Când cineva din autobuz i-a spus șoferului să facă ceva, acesta s-a făcut că nici nu observă incidentul. Altă dată, pe linia lui 25, un bărbat a început să se masturbeze chiar pe primul rând lângă o adolescentă. Noi cei din autobuz am început să îl luăm la rost, iar o doamnă i-a spus șoferului să nu îl lase să coboare, să nu deschidă ușile la prima oprire ca să vină Poliția. Bineînțeles că șoferul nu a făcut nimic și bărbatul s-a dus în treaba lui, probabil să mai facă același lucru în alt autobuz” a relatat o clujeancă.

Bianca, o studentă care circulă cu autobuzul e nemulțumită de șoferi. ”Șoferii pun mereu frâne bruște și mereu sunt la o fracțiune de secundă depărtare de un accident. Și mereu șoferul vorbește cu câte un pasager. Nu-s atenție la drum. Vorbesc constant și la telefon. Bine, cu căști, dar nu e ok. Că totuși, transporți zeci, poate chiar sute de oameni” a spus tânăra.

transport in comun

Cum comentează șeful CTP ce se întâmplă în trafic

L-am întrebat pe Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public cum comentează plângerile aduse de clujeni și l-am introdus în temă printr-o observație la adresa autobuzelor care sunt distribuite pe rutele de călătorie spre zonele periferice. Ne întrebăm dacă municipalitatea ”împarte” clujenii pe categorii și dă mașini mizerabile către destinații periferice precum Someșeni, Dâmbu Rotund și Borhanci.

”Nu, nu facem o selecție. Intră autobuze care cum, după cum e situația. În funcție de cum sunt planificate la revizii, la anumite reparații periodice sau la anumite reparații ca urmare a unor accidente. Deci, nu mergem cu preferințe pentru nimeni. Poate cade o mașină, nu știi de care, poate cade una veche sau una nouă. Nu este o regulă aici” a precizat Liviu Neag. 

În opinia șefului CTP, dacă șoferii bruschează pasagerii frânând, au un motiv întemeiat. Evită un posibil accident.

”Eu am văzut scene când li se taie fața de către anumiți participanți la trafic și sunt obligați să pună frână bruscă pentru a evita niște accidente, unele chiar foarte grave. E urmarea unor comportamente inadecvate a celorlalți participanți la trafic. Dacă se întâmplă ca cineva să se lovească, șoferul are obligația să declare, deobicei își ia martori că s-a întâmplat nu cu voința lui. Cam astea sunt 90 și ceva la sută din cazuri. Foarte puține sunt cazurile, izolate de tot. Am avut și zilele trecute, un autoturism i-a tăiat spatele efectiv. Dacă nu punea frână ieșea un accident îngrozitor. Dar noi nu ne plângem că e viața noastră de zi cu zi” ne-a spus șeful CTP.

Ce trebuie să facă clujenii când au probleme cu transportul în comun

Când e întrebat de incidentele de altă natură ( agresiuni, deranj public în autobuze etc.), Liviu Neag fabulează puțin: ”Șoferul deobicei intervine și ajută”. Lucrul acesta nu se prea întâmplă în realitate.

Cum ar trebui să acționeze clujenii, care sunt martori sau implicați direct într-un incident neplăcut, ca să fie luate măsuri? La momentul întâmplării trebuie să meargă la CTP să facă o reclamație, nu să amâne.

”Să spună numărul de mașină, ora și atunci noi intervenim. Dacă se spune la modul generic că într-un trolebuz sau autobuz nu știu ce s-a făcut, noi nu putem să luăm în seamă așa ceva. Trebuie să ne spună: în data de, la ora de, mașina cu număr de circulație sau dacă nu este număr de circulație, este numărul acela de inventar mare de pe lateral, spate sau față și orice om îl poate vedea. Când ne dă coordonate, noi știm să răspundem, chemăm șoferul la discuții, dar în mod justificat, și nu nejustificat.

Poate fi și asta o situație ( cuvântul pasagerului împotriva cuvântului șoferului n.r.), totuși noi cercetăm. Mai avem și camere de luat imagini în mijloacele de transport și nu puține au fost cazurile în care s-a dovedit că reclamația era neîntemeiată. Am avut situații în care efectiv persoane au încercat să ne ducă în eroare cu anumite aspecte. Noi trebuie să fim echidistanți. Trebuie să fim alături și de călători, dar și de șoferi. Să nu pedepsim șoferii nevinovați. Cu asta nu pot să fiu de acord. Am avut cazuri: ”Păi, știți o mașină”. Dar ce mașină? ”Nu mai știu.” Nu pot să iau măsuri. Pe cine să pedepsesc?” a conchis Liviu Neag, șeful CTP.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 19 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 20 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 22 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 23 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 2 days Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 2 days Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 2 days Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 2 days PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 2 days Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE