Editorial

Fii tare ca o stâncă și nu uita că ești româncă – modest omagiu Doamnelor politicii românești

Scris de 76

Acesta este un modest omagiu adus marilor Doamne din politica românească, acum, când se închid listele pentru parlamentare, hotărâtoare pentru soarta țării în următorii patru ani. Dominată de bărbați, adeseori mârlani și insensibili la nevoile poporului, clasa politică avea nevoie de dârzenia, simțirea și spiritul de sacrificiu dovedite de brave românce în vremuri de cumpănă pentru poporul român. Cum ar fi, de exemplu, Ana lui Manole și Ana Pauker (că aduce a Norica Nicolai), Ecaterina Teodoroiu și Ecaterina Andronescu (căci, cu tot respectul, și ea e deja istorie), Regina Maria și sensibila poetesă vestimentară, contemporana creatoare de haine Dana Budeanu. Paranteză: chiar dacă în această galerie de doamne remarcabile Dana Budeanu apare ca virgula între subiect și predicat, am inclus-o pentru delicatețea verbului și măiestria cu care mânuiește mașina de cusut, din stofele ei născându-se poeme nepereche, nemărginite reverberații ale sufletului și simțirii artistice. Ca să înțelegeți și mai bine anvergura artistică a Danei Budeanu, vă spun că, spre exemplu, Ion Mureșan este un mare poet, dar dacă-i pui în mână un ac de cusut habar nu are ce să facă cu el.

Dar să revin: mame devotate și gospodine desăvârșite, într-o zi și-au lăsat locul de muncă, unde s-au bucurat de aprecierea colegilor pentru înaltul profesionalism dovedit în diverse ocazii și situații, pentru a se arunca în vâltoarea luptei politice. Adică fix acolo unde a fost și este nevoie de ele. Steluța Cătăniciu, bunăoară, a dus de-a lungul timpului lupte grele pentru a ne reprezenta în Parlament. În PDL fiind, s-a luptat ca o leoaică pentru un loc pe listă, dar în zadar. Infamul Boc, temându-se de anvergura personaliății ei, a respins-o. Dar, tenace fiind, Steluța nu s-a lăsat, n-a disperat. A sărit în PNL, aterizând drept pe lista lor. Aici l-a cunoscut pe Omul și Politicianul Tăriceanu, fotomodel și model de referință. Un mare caracter pe care, fără ezitare, Steluța l-a urmat în ALDE, adevărata dreaptă românească. Dar nu trecură nici patru ani și, simțind ea că nu mai are ce învăța de la maestrul Tăriceanu, și că ALDE a devenit un partid prea mic pentru anvergura ei, se duse la partidul lui Voiculescu, unde căzu în uitare. Dar, șoc și groază! Steluța Cătăniciu nu s-a lăsat, și-a găsit resurse și s-a reinventat. Cu două-trei zile înainte să se încheie sesiunea de transferuri electorale, a „înflorit” pe lista PSD Bihor, ca floarea de  lotus pe balta din Băile Felix.

Situația doamnei Dăncilă este, până la această oră, incertă și mă îngrijorează rău. Va reuși ea să învingă răutatea lui Ciolacu, așa cum Ana Aslan a învins bătrânețea? Aceasta-i întrebarea. Ciolacul să nu uite că, așa cum Ana Aslan a descoperit gerovitalul, Dăncilă a descoperit cuvinte în limba română. Și a mai descoperit și că Johannis a inventat cuvântul giroscop. Un cuvânt care nu există în limba română, că, dacă ar fi existat, undeva ascuns, de nimeni știut, l-ar fi descoperit ea înaintea lui Johannis. Nu pot să nu mă întreb ce va face ea dacă nu va prinde un loc pe liste: va face un gest de onoare și își va da demisia, sau va rătăci prin deșertăciunea vieții de partid, ca Moise cu poporul Ales în deșert?

Despre soarta Monicăi Anisie de la PNL, un alt blestem abătut asupra învățământului românesc, după cel numit Liviu Pop și zis ministrul „genunche”… sunt liniștit. Inventatoarea „pepsiglas”-ului și a televizorului care merge fără curent a primit apreciarea colegilor, a lui Ludovic Orban personal. E pe lista PNL la Senat. Iar de va continua la Educație… și mai bine, căci va face din Ecaterina Andronescu o frumoasă nostalgie.

Dar, vai, ce mai face doamna Maria Grapini? Fostă în PC, fostă în PPU și cunoscută luptătoare cu limba română, doamna Grapini șade liniștită la Bruxelles, departe de lumea dezlănțuită a politicienilor români. Ea a fost trimisă de PSD acolo, ca să ne facă mândri ocupându-se de franceză și engleză.

Doamnelor, în semn de adâncă prețuire, vă fac fiecăreia același îndemn: Fii tare ca o stâncă și nu uita că ești româncă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE