Editorial

Fii tare ca o stâncă și nu uita că ești româncă – modest omagiu Doamnelor politicii românești

Acesta este un modest omagiu adus marilor Doamne din politica românească, acum, când se închid listele pentru parlamentare, hotărâtoare pentru soarta țării în următorii patru ani. Dominată de bărbați, adeseori mârlani și insensibili la nevoile poporului, clasa politică avea nevoie de dârzenia, simțirea și spiritul de sacrificiu dovedite de brave românce în vremuri de cumpănă pentru poporul român. Cum ar fi, de exemplu, Ana lui Manole și Ana Pauker (că aduce a Norica Nicolai), Ecaterina Teodoroiu și Ecaterina Andronescu (căci, cu tot respectul, și ea e deja istorie), Regina Maria și sensibila poetesă vestimentară, contemporana creatoare de haine Dana Budeanu. Paranteză: chiar dacă în această galerie de doamne remarcabile Dana Budeanu apare ca virgula între subiect și predicat, am inclus-o pentru delicatețea verbului și măiestria cu care mânuiește mașina de cusut, din stofele ei născându-se poeme nepereche, nemărginite reverberații ale sufletului și simțirii artistice. Ca să înțelegeți și mai bine anvergura artistică a Danei Budeanu, vă spun că, spre exemplu, Ion Mureșan este un mare poet, dar dacă-i pui în mână un ac de cusut habar nu are ce să facă cu el.

Dar să revin: mame devotate și gospodine desăvârșite, într-o zi și-au lăsat locul de muncă, unde s-au bucurat de aprecierea colegilor pentru înaltul profesionalism dovedit în diverse ocazii și situații, pentru a se arunca în vâltoarea luptei politice. Adică fix acolo unde a fost și este nevoie de ele. Steluța Cătăniciu, bunăoară, a dus de-a lungul timpului lupte grele pentru a ne reprezenta în Parlament. În PDL fiind, s-a luptat ca o leoaică pentru un loc pe listă, dar în zadar. Infamul Boc, temându-se de anvergura personaliății ei, a respins-o. Dar, tenace fiind, Steluța nu s-a lăsat, n-a disperat. A sărit în PNL, aterizând drept pe lista lor. Aici l-a cunoscut pe Omul și Politicianul Tăriceanu, fotomodel și model de referință. Un mare caracter pe care, fără ezitare, Steluța l-a urmat în ALDE, adevărata dreaptă românească. Dar nu trecură nici patru ani și, simțind ea că nu mai are ce învăța de la maestrul Tăriceanu, și că ALDE a devenit un partid prea mic pentru anvergura ei, se duse la partidul lui Voiculescu, unde căzu în uitare. Dar, șoc și groază! Steluța Cătăniciu nu s-a lăsat, și-a găsit resurse și s-a reinventat. Cu două-trei zile înainte să se încheie sesiunea de transferuri electorale, a „înflorit” pe lista PSD Bihor, ca floarea de  lotus pe balta din Băile Felix.

Situația doamnei Dăncilă este, până la această oră, incertă și mă îngrijorează rău. Va reuși ea să învingă răutatea lui Ciolacu, așa cum Ana Aslan a învins bătrânețea? Aceasta-i întrebarea. Ciolacul să nu uite că, așa cum Ana Aslan a descoperit gerovitalul, Dăncilă a descoperit cuvinte în limba română. Și a mai descoperit și că Johannis a inventat cuvântul giroscop. Un cuvânt care nu există în limba română, că, dacă ar fi existat, undeva ascuns, de nimeni știut, l-ar fi descoperit ea înaintea lui Johannis. Nu pot să nu mă întreb ce va face ea dacă nu va prinde un loc pe liste: va face un gest de onoare și își va da demisia, sau va rătăci prin deșertăciunea vieții de partid, ca Moise cu poporul Ales în deșert?

Despre soarta Monicăi Anisie de la PNL, un alt blestem abătut asupra învățământului românesc, după cel numit Liviu Pop și zis ministrul „genunche”… sunt liniștit. Inventatoarea „pepsiglas”-ului și a televizorului care merge fără curent a primit apreciarea colegilor, a lui Ludovic Orban personal. E pe lista PNL la Senat. Iar de va continua la Educație… și mai bine, căci va face din Ecaterina Andronescu o frumoasă nostalgie.

Dar, vai, ce mai face doamna Maria Grapini? Fostă în PC, fostă în PPU și cunoscută luptătoare cu limba română, doamna Grapini șade liniștită la Bruxelles, departe de lumea dezlănțuită a politicienilor români. Ea a fost trimisă de PSD acolo, ca să ne facă mândri ocupându-se de franceză și engleză.

Doamnelor, în semn de adâncă prețuire, vă fac fiecăreia același îndemn: Fii tare ca o stâncă și nu uita că ești româncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *