Analiza

Avalanșă de proiecte imobiliare în prima ședință din noul mandat al primarului Boc

După cum Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri, Primăria continuă să răspundă prioritar intereselor imobiliare, după cum a făcut și în ultimii 4 sau chiar 8 ani de zile. Astfel, în prima ședință de Consiliu local – în care peneliștii clujeni, alături de UDMR, au parte de o majoritate extinsă – proiectele imobiliare supuse votului/„dezbaterii” pot fi regăsite din plin pe ordinea de zi, pierdute printre alte proiecte de hotărâre mai mult sau mai puțin importante. Planurile Urbanistice de Detaliu care au trecut de toate etapele de analiză din comisii, precum comisia de urbanism, vor fi aprobate în neștire: noi imobile cu caracter mixt vor răsări ca ciupercile după ploaie pe străzile Câmpina, Oașului, Calea Baciului, Teleorman sau Simion Mușat. În același timp, în cartiere diverse zone sunt supuse restructurării urbane – o primă etapă pentru aprobarea ulterioară a altor PUD-uri pentru imobile cu caracter mixt – prin aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale. 

Totodată, Consiliul local, în noua sa compenență, trebuie să răspundă unor Plângeri prealabile formulate de clujeni ale căror probleme sunt generate de încadrarea imobilelor ori regimul urbanistic al terenurilor deținute. Potrivit hotărârilor deja înscrise și care urmează să fie aprobate/votate de consilierii locali, plângerile prealabile formulate de cetățeni și care vizează reîncadrarea unor parcele/regimul urbanistic al unor terenuri, vor fi „respinse” ca nefondate.

Pentru ca studiile de trafic să permită dezvoltarea imobiliară, Primăria a operat câteva extinderi de străzi (precum str Bună Ziua), iar altele (str Constantin Brâncuși/Fagului/Borhanci) urmează să fie extinse, toate pentru a dezlega proiectele imobiliare în așteptare.

Ritmul alert în care continuă să se construiască la Cluj, precum și obligația stabilită de Primărie prin care dezvoltatorii imobiliari vor oferi la schimb câte o locație pentru creșă sau grădiniță, permit pieței imobiliare clujene să mențină costurile peste limită, iar o banală locuință de 30-40 mp să devină inaccesibilă, context în care Clujul își poate menține „înaltele” standarde umflate artifical, iar clujenii să se poată mândri, în schimb, cu „premierele” realizate în capitala Ardealului, aspecte ce transformă municipiul Cluj-Napoca în cel mai costisitor oraș de provincie.

În fond, cel mai însemnat business dezvoltat la Cluj, cu aportul autorităților peneliste locale, vizează chiar piața imobiliară: aprobarea și realizarea de noi și noi blocuri-dormitor în cartierele de la periferie (dar nu numai), fără alte facilități: creșe, grădinițe, spații verzi, locuri de joacă, puncte medicale etc. 

Blocurile-dormitor sunt peste tot: în cartiere precum Bună Ziua, unde în urma lărgirii stradale proiectele imobiliare continuă să curgă ca gunoaiele pe Someș. Aceeași situație poate fi regăsită în comuna-dormitor a Clujului, Florești. 

Alte străzi periferice, precum Romul Ladea, Borhanci, sunt sufocate doar de terenuri și noi construcții imobiliare. Fără alte utilități suplimentare. 

În aceste condiții, în prima ședință a Consiliului local urmează să fie aprobate o serie de noi imobile cu funcțiuni mixte, spații locative cu locuințe colective sau locuințe semicolective cu câte două unități locative. 

CITEȘTE ȘIÎncă un bloc cu șase etaje apare pe Calea Baciului. Traficul rutier va fi tot mai aglomerat

Astfel, consilierii locali vor aproba Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unei locuințe semicolective pe str. Oașului la nr 252 C.

Un alt imobil cu funcțiuni mixte urmează să fie realizate pe Calea Baciului nr 66-70. 

De asemenea, un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea PUD pentru construire imobil mixt pe str Câmpina la nr 10-10/a-10/A. 

Un alt imobil mixt va fi aprobat pe str Teleorman nr 66.

Pe strada Simion Mușat urmează să fie aprobat PUD-ul pentru un imobil mixt cu spațiu comercial la parter și locuințe colective. 

De asemenea, pentru o serie de zone sunt aprobate Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) de urbanizare și dezvoltare zone rezidențiale, un prim pas pentru viitoarele PUD-uri și imobile, pentru blocurile-dormitor. 

CITEȘTE ȘIPădurea clujenilor bogați, unde întoarce tramvaiul și uliul intereselor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *