Din oras

Festivalul Mozart, la a 25-a editie

Iubitorii muzicii lui Mozart sunt asteptati intre 4 si 11 decembrie la manifestarile celei de-a 25-a editie a Festivalului Mozart. Invitatul principal al evenimentului este pianistul, muzicologul si compozitorul american Robert Levin. 

In acest an se implinesc 25 de ani de la prima editie a Festivalului Mozart si, totodata, 5 ani de la plecarea dintre noi a fondatorului Societatii Romane Mozart, evenimentului muzicologul Francisc Laszlo, dupa cum a precizat Adriana Bera, presedintele asociatiei. 

“Este un miracol, nu imi vine sa cred ca am ajuns aici, dar se pare ca e adevarat. E o editie frumoasa, spun eu, din punctul de vedere al programului si a ofertei catre public si catre muzicienii profesionisti, catre tinerii muzicieni in devenire”, a precizat Bera.

Editia jubiliara le va oferi iubitorilor muzicii clasice, intre altele, doua concerte sustinute de Orchestra simfonica a Filarmonicii “Transilvania” , doua concerte camerale, un spectacol de opera, Concursul de interpretare a Soantelor pentru vioara si pian de Mozart, un concert pentru copii o conferinta sau cursuri de maiestrie pentru tineri muzicieni. 

Un moment important este si conferinta “Mozart mereu actual  – Noua editie a Catalogului Kochel”, sustinuta de Ulrich Leisinger, directorul Departamentului stiintific al Fundatiei Internationale Mozarteum. Evenimentul va avea loc vineri, 11 decembrie, de la ora 11, la Sala Studio a Academiei de Muzica Gheorghe Dima (AMGD). 

De asemenea, opera se intoarce pe scena festivalului dupa multi ani de absenta. Joi, 10 decembrie, de la ora 18.30, pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca va avea loc spectacolul “Nunta lui Figaro”, interpretat de colectivul institutiei-gazda. Invitatul spectacolului este baritonul Marian Pop, solist al Operei din Kassel, Germania. 

“In 5 decembrie, de Mos Nicolae, vom avea un concert pentru copii, in Sala studio a AMGD, de la ora 17. Se numeste “Invitatie la dans”, va include fragmente din lucrari de Mozart, Bach, Rameau, Chopin sau Brahms”, a precizat Adriana Bera, presedinte al Societatii Romane Mozart.  

Directorul Filarmonicii de Stat Transilvania a declarat de la bun inceput ca isi scoate palaria in fata organizatorilor festivalului pentru ca au reusit sa il organizeze an de an. 

“Imi scot palaria in fata Adrianei Bera pentru faptul ca stie sa faca al 25-lea Festival Mozart fara bani. Stiu ce inseamna asta, stiu ce inseamna sa faci festivaluri fara sa ai o pusculita bine garnisita din care sa poti sa platesti. Este un succes care ar putea intra si in Guiness Book. Nicaieri nu cred ca s-a inventat acest fel de de festivaluri. Mai ales intr-o tara care are un festival care primeste de la Guvernul Romaniei 9 milioane de euro. E bine ca-l avem, dar eu ma gandesc ca ar fi destul si 7 milioane de euro, iar din rest sa mai vina si pe la noi, si pe la Toamna Muzicala Clujeana si la Festivalul Mozart si la alti amarati din provincie. Noi provincialii stim sa ne descurcam si fara bani, dar va rog sa nu spuneti treaba asta, ca pana la urma vor spune ca nu mai avem nevoie. Toate acestea nu sunt de gluma, este deosebit de serios. Ma lovesc si eu an de an de asta si ma gandesc cat vom mai reusi. Sper sa mai avem destula sfoara ca sa putem lega si mai departe aceste obiceiuri”, a precizat Marius Tabacu. 

Concursul de interpretare va avea loc in 5 decembrie, de la ora 10, in Sala Studio a AMGD. Se vor intrece in competitie 17 formatii. Juriul este prezidat de Marialena Fernandes, de la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Viena. 

O noutate inedita este implicarea ca sponsor a Sucariei, o firma de vizavi de cladirea AMGD care a creat cu aceasta ocazie inclusiv un suc nou, numit Mozart. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *