In vizor

Fermierii sunt tot mai sceptici în privința despăgubirilor promise de Oros: „Pură campanie electorală, doar promisiuni…”

Fermierii români au devenit tot mai puțin încrezători în privința obținerii despăgubirilor promise de ministrul Agriculturii, clujeanul Nechita Oroș. Încă de la începutul stării de urgență, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a continuat să anunțe acordarea de despăgubiri, perioadă în care situația agricultorilor și a fermierilor a continuat să se înrăutățească. Aflat recent la Iași, de unde a lansat noi promisiuni electorale, Adrian Oroș a promis să devanseze termenul obișnuit, 16 octombrie, pentru plata avansului la subvenții, iar astfel, în contextul alegerilor locale din 27 septembrie, ministrul MADR a anunțat un nou termen: 16 septembrie 2020. Atât fermierii, cât și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, au dezumflat făgăduielile de campanie ale liberalului clujean.

„O să – vom face – vom da”

Aflat recent la Iași, în cadrul unei conferințe de presă cu iz electoral, unde a prezentat pașii pentru salvarea sectorului agricol românesc, alături de ministrul salvator al Mediului, Costel Alexe, clujeanul Nechita Oroș a promis devansarea termenului și acordarea mai rapidă a avansului pentru plata despăgubirilor:

„Avansul la subvențiile din această toamnă dorim să îl plătim cu o lună mai devreme.

În mod normal plata avansului la subvenții se făcea la 16 octombrie, noi am notificat Comisia că anul acesta plata să o facem începând din 16 septembrie.

Cu siguranță Comisia va accepta pentru că până la urmă sunt bani de la Bugetul Național iar sumele vor fi rambursate în luna ianuarie indiferent de momentul la care facem noi plata în avans”, a declarat Adrian Oros.

CITEȘTE ȘIApicultorii și crescătorii de ovine iau atitudine contra debandadei din agricultura patronată de Adrian Oroș: „Vă rugăm să nu promovați interesele de grup a unor persoane angajate de dumneavoastră…”

Acesta s-a arătat, astfel, încrezător că o decizie a Comisiei Europene (CE) privind plata timpurie a avansului din subvenții va fi una pozitivă și va permite Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) să achite banii către fermieri încă din 16 septembrie. 

Daea: „Lipsa de voință și amatorismul în actul de conducere ne afectează pe toți…”

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a contestat posibilitatea aplicării acestei măsuri cu o lună mai devreme, arătând lipsa de cunoaștere a procesului de acordare a subvențiilor de către reprezentanții ministerului Agriculturii:

„Solicitarea conducerii Ministerului Agriculturii cu privire la acordarea avansului la subvenții, înainte de 16 octombrie, a demonstrat lipsa de cunoaștere a regulamentelor europene, făcându-se de râs prin această solicitare”, a notat fostul ministru al Agriculturii pe pagina sa de socializare. 

CITEȘTE ȘIAprozarele lui Daea în varianta Oros: „Această platformă se dorește să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal”

„Este cunoscută situația grea prin care trec fermierii români, din cauza secetei din acest an.

Culturile compromise îi aduc în pragul falimentului pe o mare parte dintre aceștia. (…). Se știe foarte bine că fermierii nu văd banii. Ei văd doar producțiile obținute pe care le împart la furnizorii de inputuri pentru continuarea activității în agricultură. 

Ei trebuie ajutați!

Dar acest ajutor nu poate veni de la cei care nu vor, nu știu și nu pricep.

Să mă explic: 

nu vor: 
– prin întârzierea nepermis de mare a inventarierii pagubelor provocate de secetă, mizându-se pe trecerea timpului până la acordarea avansurilor la plățile directe

– prin nepromovarea la timp a unui act normativ pentru acordarea despăgubirilor
nu știu mecanismele europene: 

– că anul financiar începe la 16 octombrie a.c. și se termină la 15 octombrie anul viitor
– că 30 septembrie este data de referință a cursului valutar 
– că 16 octombrie – este prima zi de acordare a avansului la plățile directe (a se vedea Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei din 16 aprilie 2020), care prevede foarte clar data la care se pot acorda avansurile

nu pricep: 
– pentru că nu vor să comunice cu specialiștii din minister, care știu ce trebuie făcut”
, a adăugat Daea. 

În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, statele membre ale Uniunii Europene pot plăti avansuri în valoare de până la 50% în cazul plăților directe, în conformitate cu regulamentele UE și de până la 75 % în cazul măsurilor de sprijin legate de suprafața și de animale.

Și în acest an, România a obținut, prin derogare, aprobarea Comisiei Europene (CE) de a acorda 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii, notează agrointel.ro 

Și fermierii au reacționat, formulând diverse comentarii și reacții prin care-și exprimau nemulțumirea și indignarea în privința promisiunilor neonorate ale actualei conduceri a Ministerului Agriculturii.

„PURĂ campanie electorala !!!!…DOAR promisiuni !….scârba imi este de astfel de mincinosi…apar pe terenuri agricole care apartin nu stiu căror mari ” investitori”,pe la nu stiu ce drum judetean sau chiar european,fac tot felul de promisiuni care ramân DOAR PROMISIUNI….!!!!”

„ Cînd dați banii dle Ministru ?? Promiseseti că pe 14 august se pot depune cererile pt despăgubiri !!!”

„ Asa de mult iubiti agricultorii incit ati uitat sa le dati despagubirile pt seceta ,sinteti total depasit de situatie,sinteti precum cirtitele care fac gauri prin pamant ,minciuni dar mai putine fapte,,o sa facem,o sa dam,am propus,rahaturi si mistocareala!!!”

„ Așa cum ați spus dle ministru ,iar n-ați putut !!! O să vă dăm și noi cite 80% din votul nostru,al fiecaruia și 20 % după ce ne dați restul ! Vom căuta resurse să va votam la parlamentare după ce le găsiți și dvs pe cele pt culturile de primăvară . E foarte greu să găsești soluții sa votezi cînd n-ai bani,nu-i așa !!”

Acestea au fost doar câteva dintre reacțiile fermierilor și agricultorilor care și-au vărsat nemulțumirea în comentarii pe pagina ministrului clujean al Agriculturii, Adrian Nechita Oroș.

„Răspunsul negativ primit de la Comisie, care era previzibil, le-a încurcat planul tragerii de timp privind despăgubirile, obligându-i la o modificare pripită a bugetului chiar în ședința de guvern, fără o documentare prealabilă, care nu asigură sumele necesare pentru toți fermierii afectați, întârziindu-se acordarea acestor despăgubiri și din cauza lipsei actului normativ de reglementare.

Situația era rezolvabilă demult, prin simplificarea, accelerarea procesului de inventariere și promovarea concomitentă a unui act normativ pentru despăgubiri, cu consultarea prealabilă a Comisiei Europene. 

V-am sugerat încă din aprilie aceste soluții. Nu ați ținut seama de ele.

Lipsa de voință și amatorismul în actul de conducere ne afectează pe toți.

Costul facturii „nu vreau + nu știu + nu pricep” este plătită de fermieri”, a conchis fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. 

CITEȘTE ȘIPetre Daea, despre problemele producătorilor români și măsurile implementate de Oros: „Batjocoritor! Platforma online o poate face un copil de școală…”

 

 

 

 

 

 

featured image: adrianoros/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *