In vizor

Femeile scolite sunt inconstiente cand vine vorba de educatia sexuala: 2.250 de avorturi doar anul acesta

Contraceptia e inca un mister pentru multe clujence. In primele noua luni ale lui 2013, in judet s-au inregistrat aproape 2.250 de avorturi. Cele mai multe cazuri sunt inregistrate in randul femeilor tinere, adulte, care se presupune ca au minime cunostinte in domeniul contraceptiei. Paradoxal, in cazul acesta, femeile educate sunt cele mai ignorante.

Ginecologii clujeni sustin ca inca mai sunt femei care se protejeaza dupa metoda calendarului sau nu folosesc niciun fel de metoda de protectie, asa ca ajung la medic pentru avort in mod repetat fara sa stie ca astfel se expun unor riscuri mari. Cea mai mare frica a tinerelor, mai mare chiar decat cea de a ramane gravide, este frica de celulita, declara Lucia Alb, psiholog si coordonator al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) Cluj-Napoca.

“Se spune ca anticonceptionalele ingrasa, ca au citit ele in nu stiu ce revista. Intr-adevar, se poate ca anticonceptionalele sa cresca pofta de mancare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te si ingrasi. Orice medicament de pe piata, intr-o masura mai mica sa mai mare, face si bine, si rau”, spune aceasta.

Asa ca, in loc sa mearga la cabinetele de planificare familiala, tinerele citesc site-uri si reviste care nu au o informatie acurata. Astfel, in jurul anticonceptionalelor s-au creat cateva mituri – ca scad libidoul, ca ingrasa sau ca fac celulita din cauza lor, motiv pentru care femeile se feresc de ele.

“Ele trebuie sa inteleaga ca fiecare om e altfel”, recomanda psihologul.

In 2002, in judetul Cluj s-au inregistrat 6.165 de avorturi. Pana in 2012 , numarul total al avorturilor s-a injumatatit – 3.100. In urma cu 11 ani, 661 de tinere cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani au facut un avort, in timp ce in 2012 doar 200 de astfel de tinere au ajuns la ginecolog cu o astfel de cerere. Si numarul minorelor care au facut avort a scazut – de la 40 de cazuri in care fete de pana in 15 ani apelau la ginecolog pentru o astfel de problema in 2012, la 5 in 2012.

Femeile mature, educate, fac cele mai multe avorturi

Cifrele nu sunt, insa, nici de departe, cele ideale. Dorina Duma, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica a Judetului Cluj, spune ca trebuie remarcate eforturile care s-au depus in aceasta perioada.

“Planificare familiala inseamna capacitatea unei persoane sau a unui cuplu de a anticipa si de a avea un numar de copii dorit, la momentul ales si la intervale de timp intre nasteri. Prin planificare familiala nu intelegem numai a planifica sarcini. Ne ocupam si de utilizarea corecta a contraceptivului ales, sa prevenim infectii cu transmitere sexuala, sa fie prevenit si depistat precoce cancerul de san si de col uterin si sa fie pastrata calitatea vietii unui cuplu”, spune Duma.

Numarul cel mai mare de avorturi se gaseste la grupele de varsta 25-29 de ani si 30-34 de ani. Aceste grupe mentin recordul, din anul 2002, la numarul de avorturi. In 2002, in Cluj, 1.645 de femei intre 25 si 29 de ani erau inregistrate cu avort  si 1.307 cazuri cu varstele cuprinse intre 30-34 de ani.

“Aici intra toate categoriile si paletele de femei, de la cea cu palarie, cea mai frumoasa, pana la cea care traieste in Pata Rat. Aici nu e diferenta. E adevarat ca ignoranta e mai mare in randul populatiei nevoiase, vulnerabile, in jurul comunitatilor de romi, dar ei nici nu fac atatea avorturi cat face cealalta latura a a populatiei, pentru ca ei fac multi copii”, subliniaza femeia.

Asta in conditiile in care Clujul e un unul dintre putinele judete favorizate din tara, care au reusit sa pastreze reteaua de cabinet de planificare familiala. In municipiu exista 5 astfel de cabinete, la fel ca in fiecare oras important din judet. Cu toate acestea, in primele noua luni ale anului, la Cluj au fost inregistrate 2.250 de avorturi – 9 in cazul tinerelor sub 15 ani, 130 intre 15 si 19 ani, 416 intre 20 si 24 de ani, 516 intre 25 si 29 de ani, 538 intre 30 si 34 de ani, 433 intre 35 si 39 de ani si 200 intre 40 si 44 de ani.

“In alte judete, medicii s-au retras in cabinet de medicina primara, ca medici de familie. Fac din cabinetele lor o mica bucatica de planificare familiala, dar nu este o activitate dedicata in exclusivitate”, explica Dorina Duma.

Recomandarile medicilor din cabinetele de planificare familiala

Contraceptia moderna este mai sigura si mult mai sanatoasa decat avortul, chiar daca are si ea riscurile ei, explica medicii.

“Metoda contraceptiva trebuie obligatoriu potrivita cazului respectiv. Contraceptivul nu este unicat, valabil pentru toate femeile. El trebuie adaptat, dupa un consult ginecologic si un consult la cabinetul de planificare familiala, pentru a stabili cu exactitate preparatul care i se potriveste unei persone respective, in functie de mai multe criterii”, arata Corina Corfariu, medic specializat in planificare familiala.

Referitor la contraceptie, in general, Lucia Alb spune ca romanii au alte perceptii despre anumite situatii sau subiecte pe care le considera inca tabu. Mai mult, diafragma, o metoda contraceptiva mai putin hormonala, foarte des folosita in Occident, nici macar nu se gaseste in farmaciile din tara.

“Daca fumezi, nu e indicat sa iei pilule anticonceptionale, pentru ca in acest caz, riscul de accident vascular creste. Atunci, cel mai bine e sa apelezi la prezervativ ca forma de protectie”, mai spune psihologul.

Oficial, in Romania, intre 1990 si 2010, s-au efectuat  7,5 milioane de avorturi. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca mai putin de jumatate dintre femeile din Romania se protejeaza de o sarcina nedorita, spre deosebire de tarile occidentale, unde 75% dintre femei folosesc o metoda contraceptiva moderna.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *