In vizor

Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!

Ministul Educației, Ligia Deca, a fost confruntată și contrazisă joi de ziariști în timpul unei conferințe de presă organizate la guvern pe tema măsurilor luate de executiv pentru a opri greva din educație.

  • Reporterul Sonia Teodoriu i-a demonstrat incompetentului ministru Ligia Deca, fost consilier al președintelui Iohannis, că memorandumul pentru salariile profesorilor adoptat de guvern nu este un act normativ, așa cum a pretins oficialul.

Deca a declarat, în debutul conferinței de presă, că guvernul a adoptat în ședința de joi o declarație privind politica de salarizare a profesorilor, care are ca anexă un memorandum. Anexa se publică în Monitorul Oficial, a spus Deca. Sindicatele au respins constant această soluție, cerând ca mărirea salariilor pentru anul 2024 să fie garantată printr-o ordonanță sau lege.

Schimbul de replici dintre ministrul Deca și reporter:

Reporter: Această declarație este un act normativ, așa cum au cerut sindicatele?
Ligia Deca: E un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial.

Reporter: Deci nu e un act normativ, așa cum au cerut sindicaliștii ca să oprească greva
Ligia Deca: E un document adoptate de guvern și publicat în Monitorul Oficial

Reporter: Lăsați-mă să vă spun ce scrie în lege: actele normative sunt hg sau OUG, nu memorandumuri
Ligia Deca: O serie întreagă de decizii importante se asumă de către guvern prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Min Muncii. Angajamentul dorit de dascăli într-o formă oficială publicată în MOf e inclusă în acest Monitor Oficial.

Reporter: Apropo de angajamentul dorit, ei au cerut expres să nu primească banii în mod etapizat. Cuprinde acest memorandum și doleanța de a nu fi plătit etapizat?
Ligia Deca: Chestiunea a fost discutată cu liderii sindicali și include prevederea cu creșterea etapizată.

Reporter: Dar asta nu e ce au spus sindicaliștii că își doresc. Nu face guvernul exact împotriva cererilor sindicaliștilor? E exact invers
Ligia Deca: E pentru prima oară când aud că o creștere salarială se face împotriva celor care o cer

Ulterior, Deca a fost salvată de tirul reporterilor de către Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului: ”cu permisiunea doamnei ministru, aș vrea să vin cu câteva detalii”, a spus acesta, repetând informațiile date de Deca.

Vezi mai jos schimburile de replici dintre ziariști și Ligia Deca:

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/162755616630958