In vizor

FACIAS are dubii în privința corectitudinii anchetei accidentului în care a fost implicată Monica Macovei și a cerut explicații Parchetului și Poliției

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut explicații IPJ Constanța și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în cazul accidentului de circulație în care a fost implicat fostul ministru Monica Macovei. FACIAS a adresat, oficial, o serie de întrebări fiecărei instituții. mai ales că s-a așternut tăcerea peste caz deși există o situație de declarații în contradictoriu. Organele de cercetare au ajuns la concluzia că ”Minica Macovei a intrat pe contrasens și a lovit motociclistul”, iar aceasta a susținut pe Facebook contrariul: că motociclistul a acroșat-o. Și de atunci, fâs, nici o declarație”

Parchetului i s-a cerut să răspundă dacă:

  • „Ați fost sesizați de organele de poliție cu privire la accidentul de circulație produs de dna. Monica Macovei pe ruta DN 39, între Mangalia – 2 Mai, la data de 08.10.2022?
  • Procurorul de caz a cerut examinarea medico-legală a victimei și numărul estimativ de îngrijiri medicale?
  • Victima a formulat plângere prealabilă până în prezent? A fost începută urmărirea penală in rem față de fapta săvârșită de numita Monica Macovei?
  • Până în prezent a fost audiată dna. Monica Macovei?”, se arată într-un cominicat al celor de la FACIAS.

Către IPJ Constanța au fost adresate următoarele întrebări:

  • „Urmare a cercetărilor de la locul accidentului de circulație produs de dna. Monica Macovei pe ruta DN 39, între Mangalia – 2 Mai, la data de 08.10.2022, evenimentul rutier a fost consecința săvârșirii altei infracțiuni precum conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere sau în perioada în care permisul de conducere era suspendat, retras sau anulat etc.?
  • Organul de constatare a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel cu privire la fapta săvârșită la data de 08.10.2022 de către dna. Monica Macovei?
  • Organul de constatare a cerut sau nu medicului legist numărul estimat de îngrijiri medicale de care are nevoie victima accidentului?
  • Care este starea victimei? Îi permite starea de sănătate să dea declarații și să sesizeze organele de urmărire penală?
  • A fost consemnată declarația făptuitoarei Monica Macovei în procesul verbal de constatare întocmit la fața locului sau s-a prevalat de dreptul la tăcere?”, a precizat organizația.

Anterior, FACIAS a solicitat Poliției și Parchetului să cerceteze corect accidentul provocat de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei și să nu se lase influențate de funcțiile deținute in trecut și de relațiile pe care aceasta le mai are în instituțiile statului.

FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), înființată în anul 2008 este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).