In vizor

Fabrica Clujana nu se mai mută în Tetarom. Ce se întâmplă mai departe cu producătorul de încălțăminte

Mutarea Fabricii de Încălțăminte Clujana în Parcul Industrial Tetarom de pe Tăietura Turcului este imposibilă. Relocarea fabricii în Tetarom a fost adusă în discuție încă de anul trecut, dar o vizită concretă la fața locului s-a făcut abia în luna mai, în primele zile de mandat ale noului director interimar, Călin Oancea. În prezent, Clujana își desfășoară activitatea în mai multe spații dintr-o hală cu o suprafață totală de aproape 5000 mp.

„În primele zile din mandatul meu, am mers la Tetarom, după ce discuțiile fuseseră deschise de predecesorul meu. Am fost împreună cu directorul tehnic, care cunoaște foarte bine topografia fabricii, știe foarte bine ce suprafață ne trebuie, ce curent avem nevoie. Cei de la Tetarom ne-au prezentat mai multe hale, dar din păcate, din punct de vedere tehnic nu ne sincronizăm. În proiect scrie clar „hale de depozitare”. A transforma o hală de depozitare în una de producție necesită foarte multe modificări. Aceste modificări oricum nu ar fi putut fi făcute pentru că proiectantul nu ne-ar fi permis”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Călin Oancea, directorul interimar Clujana.

Halele din Tetarom nu sunt compatibile sub niciun aspect pentru activitatea specifică unei fabrici de încălțăminte. Directorul Clujana explică de ce:

„Compartimentarea secțiilor este o altă problemă. Ne trebuie depozite de gestiune, vestiare pentru femei și bărbați, grupuri sociale etc. Și dacă am fi păstrat configurația inițială, nu am fi primit autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. Noi lucrăm cu tanin, sistemul de ventilație este de depozit, iar nouă ne trebuie un sistem de ventilație care scoate aerul rău și bagă aerul bun. Deci ar fi trebuit să schimbăm și sistemul de ventilație. Mai mult, avem și compresoare, iar când am întrebat unde le punem, cei de la Tetarom au rămas surprinși. Singura soluție ar fi fost să le punem afară, lucru care ar fi necesitat spargerea halei. Apoi, mașinile de cusut trebuie prinse în podea”.

Dacă varianta mutării în parcul industrial de pe Tăietura Turcului a picat, conducerea fabricii și a Consiliului Județean se gândesc acum la alte soluții. Pentru Clujana ar fi suficientă și o suprafață de 1000 mp, față de cei 4000 – 5000 mp de care dispune acum.

Acționarul majoritar al Fabricii de Încălțăminte Clujana este Consiliul Județean. O mică parte din acțiuni mai dețin Asociația Priv 92 și SIF Oltenia. Clujana a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 1,3 milioane euro și pierderi de 1,1 milioane euro.

În prezent, are 110 angajați. Din cei 110 angajați, aproximativ 20 au fost angajați începând cu luna mai, odată cu instalarea noului manager. În 2018, avea un număr mediu de 237 angajați.

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *