Din oras

Aquaparkul din Cluj: Un proiect promis din 2012 care nu se mai regăsește în obiectivele din 2020, blocat în Centura Metropolitană

Promisiunile mari ale edilului Emil Boc din campaniile electorale s-au dovedit a fi proiecte cât se poate de neînsemnate. Bunăoară, până și AquaParcul realizat din vorbe, care punea iar Clujul pe harta lumii, a rămas o simplă bufonerie, chiar dacă în urmă cu un an făcea mare vâlvă și ajungea în atenția Consiliului local, acel aparat de vot simultan al promisiunilor lansate în eter de primarul Clujului ori al studiilor de pre-fezabilitate, a alocărilor financiare din bani publici. 

AquaPark da, teren, ba…

După ce a încercat să impună locația Parcului Est pentru noul Aquaparc, fără a beneficia de susținerea clujenilor, Emil Boc a renunțat și la această zonă, susținând că are în plan alte trei posibile locații pentru Aquaparcul clujean, fără a spune despre ce terenuri ar fi vorba.

De fapt, municipalitatea nu prea deține terenuri care se pot preta pentru construcția unui aquapark.

Acesta este motivul pentru care edilul a ținut cât a putut de zona Parcului Est, însă nu a mai convins pe nimeni să îi susțină ideea.

„Aquapark-ul nu se mai face în Parcul Est. Avem trei locații alternative, pe care o să le dezvălui când le avem bătute în cuie, altfel încep specualțiile imobiliare. Avem alternative în zone la fel de fezabile. Și locația Parcului Este era fezabilă dar se estompa un spațiu verde extrem de important al Clujului. NU dorim să construim împotriva clujenilor, dorim să construim astfel încât să mulțumească cât mai multe persoane cu putință. Ascultăm, nu suntem opaci la motivele care ne spun de ce nu se poate face acolo. Avem trei locații alternative și Aquapark-ul se va face la Cluj. Majoritatea spun că nu se putea integra Aquapark-ul în Parcul Est, că s-ar distruge ecosistemul ca și continuitate într-un spațiu de o asemenea amploare, plus deranjul pe care l-au invocat foarte mulți locuitori, proximitatea de la 200-300 de metri de blocurile existente. Sunt locuri în Clujul acesta unde se pot face. Se face Aquapark și după aceea se ține cont de ceea ce se va construi în jur”, declara Emil Boc la începutul lunii februarie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Aquapark-ul nu se mai face în Parcul Est. Boc are alte trei locații: oare să fie la Pata Rât, pe Someș sau pe lacul Chios?

Mai mult chiar: la început de an, realizarea Aquaparcului nu a mai fost inclusă pe lista de obiective prioritare pentru anul 2020. 

Convingerea edilului clujean, afirmată în urmă cu doi ani, conform căreia în Cluj-Napoca va apărea acel aquapark promis încă din primul mandat, nu a avut sorți de izbândă.

În acest sens, consilierii locali au aprobat un studiu de fezabilitate care prevedea construcția unui aquapark pe o suprafață de 21.000 de mp cu bazine exterioare și interioare și opt topogane acvatice. Valoarea totală estimativă a investiției se ridică la 43 de milioane de euro. 

Entuziasmul lui Boc a mai pălit când locația acestui proiect a fost contestată atât de activiștii de mediu cât și de ordinul arhitecților din România, filiala Transilvania. 

Ultima oară, pentru a explica impasul în care a ajuns și acest proiect, Emil Boc lega realizarea Aquaparcului de ideea Centurii Metropolitane, motiv pentru care un proiect este condiționat de celălalt, iar ambele sunt astfel inexistente.

„Orice lucrare din acea zonă trebuie corelată cu lucrările la centură, de aceea nu suntem într-o criză de timp.

Un asemenea aquapark nu se va putea deschide niciodată până nu vor fi deschise și finalizate lucrările de la centură pentru a asigura accesul.

Nu poți să mergi prin mijlocul Gheorgheniului, dacă se va păstra acea locație, să ajungi la aquapark, pentru că s-ar bloca tot orașul.

Aquaparkul e legat de centură!”, potrivit lui Boc.

CITEȘTE ȘI: Boc nu le mai face clujenilor aquapark. Proiectul nu mai este inclus în lista de priorități din 2020

Oricum ar fi, proiectul Aquaparcului nu a făcut decât să stârnească imaginația clujenilor, provocând o adevărată furtună într-un pahar cu apă. 

Singurul aspect clar din acest proiect este că, din nou, au fost anunțate estimări ale unor costuri totale, fără concretizări ulterioare.

„Durata de construcţie propriu-zisă durează doi ani.

Acum se realizează studiul de fundamentare, se pregătesc celelalte documente, va fi o decizie în Consiliul Local, vom mai dezbate public acest subiect, nu este un proiect nici politic, nici electoral. Nu are legătură cu o anumită perioadă de timp”, declara Emil Boc în martie anul trecut. 

Proiectul de hotărâre din Martie 2019 poate fi consultat aici. 

Deja s-a scurs mai bine de un an de la acel moment, adică din termenul de execuție de doi ani, dar Aquaparcul ia-l de unde nu-i…

CITEȘTE ȘI: Boc le face pensionarilor zonă de adrenalină în aquapark și le dă bilete gratis. Primarul spune că nu e proiect electoral

Tot la nivel de promisiuni electorale, Emil Boc anunța încă din 2012 un Aquapark în zona strandului SUN, dar proiectul promis s-a incurcat în liniile de inaltă tensiune.

„Este un obiectiv pe care îl avem, problemele pe care le avem sunt arhicunoscute şi nu ţin de Primărie, sunt factori externi care împiedică două proiecte: unul public şi unul privat. 

Cel de la ştrandul Sun care este asumat de Primărie şi de RADP în vederea realizării, dar care este blocat din cauza unei revendicări în instanţă introduse de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Procesul urma să se finalizeze, dar s-a întors la instanţa anterioară şi urmează să se finalizeze probabil anul viitor.

Atâta vreme cât este în litigiu nu se pot face investiţii publice.

Noi avem 400.000 de euro pentru mutarea magistralei Transelectrica pentru a face loc aquaparcului. Noi am sperat ca în această primăvară să se termine procesul”, declara Emil Boc în iunie 2017. 

După promisiunile din 2012, privind amenajarea unui Aquapark în zona strandului SUN, la noua locație din Becaș, pentru același proiect de Aquapark – proiect respins de clujeni în schimbul realizării Parcului Est – zona de agrement se lasă așteptată, dar nu a mai fost inclusă în obiectivul de investiții din 2020, iar Aquaparkul va putea fi construit numai după realizarea Centurii Metropolitane. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *