In vizor

EXTRAORDINAR: Emil Boc NU ESTE MULŢUMIT de curăţenia din oraş! Plus o săgetuţă către Alin Tişe

Emil Boc a declarat ieri, în şedinţa CL Cluj-Napoca, în timpul semi-discuţiilor în care s-a mimat opoziţie privind scumpirea tarifelor de salubritate, că nu este mulțumit de curățenia din oraș și recunoaște că „se pregătește” pentru ce este mai rău în ceea ce privește ridicarea și transportul gunoiul de la populație. Totul, din cauza nefinalizării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. În materie de ipocrizie, Maestrul a dat din nou lecţii. De mai bine de două săptămâni Ziar de Cluj demonstrează că amicul pensionar Pantelică, pus la şefia RADP Cluj-Napoca, face presiuni asupra companiilor de salubritate pentru a mări preţul la depozitarea pe rampă, mergând până a-i ţine cu maşinile la poartă „până nu vine şeful să semneze cu Şefu'”.

Previzibil, ieri, în şedinţa de Consiliu Local, maşinăria de vot a lui Emil Boc a învins opoziţia şi a votat majorarea prețurilor pentru salubritatea menajeră. Firav, opoziţia a încercat să iniţieze discuții în contradictoriu pe subiect. Degeaba, de votat, s-a votat cu majoritatea disciplinată a consilierilor primarului (că ai clujenilor nu sunt, n-au fost şi nici nu au să fie). Interesant este altceva: primarul Emil Boc i-a transmis un mesaj lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, în legătură cu nefinalizarea CMID-ului.

Consilierii locali USR nu au votat proiectul privind scumpirea gunoaielor și au atras atenția că județul are „cel mai scump CMID nefuncțional” din țară.

„Suntem la 13 ani de la începerea proiectului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și ar trebui să recunoaștem câteva lucruri. CMID se pare că nu funcționează, încă nu avem un nou contract cu ADI Eco-Metropolitan și licitația nu e finalizată pentru transportul deșeurilor pe raza municipiului Cluj-Napoca. Clujenii care locuiesc la bloc au renunțat la a colecta selectiv pentru că văd că toate deșeurile sortate și nesortate sunt amestecate de mașinile de gunoi în fiecare zi, deși de 3 ani ar trebui să se colecteze selectiv. De partea celalată, operatorii de salubritate taxează cu 25% în plus tot gunoiul ca fiind nesortat. Din ce vedem noi, pare că primăria nu face nimic să impună propriul regulament de colectare. Nu putem vota o nouă creștere de prețuri și să pedepsim clujenii pentru administrația județului incapabilă să implementeze în tot acest timp un sistem de management funcțional al deșeurilor. Avem cel mai scump CMID nefuncțional din țară, e un eșec. Când se va termina acest blestem al gunoaielor?”, a spus Consilierul local din partea USR, Radu Mihai Boloveschi.

În plus, putem spune noi (şi la Ziar de Cluj am tot scris şi documentat aceste lucruri): Lipsa locurilor de colectare selectivă este cronică la Cluj-Napoca. Azi, nu este instalată nici măcar jumătate din capacitatea necesară. În 2019, Primăria se angaja să realizeze 200 de stații îngropate de colectare cu toate la acea oră nu și-a onorat angajamentul nici măcar pentru primele 100, contractate. Dar, Emil Boc, în loc să se amendeze pe el, îi amendează pe clujeni. Apoi, RADP transportă deșeurile municipale la sute de kilometri (Oradea, Aleșd, Târgu Mureș, Câmpulung, Hoghiz) în loc să le ducă la CMID Cluj. Ori toată această risipă bugetară, de peste 5 milioane de lei, contribuie la creșterea prețurilor la gunoaie. Din nou, Emil Boc, în loc să se amendeze pe el, îi amendează pe clujeni.

Apoi, Celula 1 a CMID se umple la o rată aproape dublă decât cea prevăzută, și în loc de 10 ani, o să fie plină în 6 ani, în 2026. Cu toate că în jur de 70% din deșeuri este compostabil, RADP-ului îi lipsește cu desăvârșire orice capacitate de compostare. În ciuda „investiţiilor”, în ciuda promisiunilor – ori şi asta contribuie la creşterea preţurilor la gunoiae. Dar, din nou, Emil Boc, în loc să se amendeze pe el (pe cei responsabili), îi amendează pe clujeni.

Nu putem să nu remarcăm buna colaborare a consilierului local PSD, în trecut consilier judeţean, Vladimir Mătuşan cu Emil Boc. Acesta „i-a ridicat mingea la fileu” primarului: „Sincer, Baia Mare este mai curată decât Cluj-Napoca și nu cred că este de același nivel. Și merg des în Baia Mare. V-aș invita să faceți astăzi o scurtă drumeție în centru în Baia Mare sau pe străzi și să comparați cu Cluj-Napoca, din păcate. În Cluj e plin de praf”.

Emil Boc a preluat pe piept, a pus-o la picior şi i-a şutat-o lui Alin Tişe: „Ați fost și consilier județean și ați avut activități intense în a susține finalizarea CMID-ului, aflat în subordinea Consiliului Județean, sper că ați fost la fel de incisiv și combatant când ați avut în subordine proiectul”.

„Am fost la fața locului, domnule primar, când a trebuit să alocăm 20% în plus pentru consolidarea unui versant”, a încercat să se tragă din faţa mingii Mătușan.

„Și, cu toată implicarea dumneavoastră, nu l-ați terminat la timp. Ați venit acum aici din altă poziție unde nu avem niciun fel de competențe să ne întrebați cum e cu el. Eu zic că ați avut ocazia acolo unde ați fost consilier județean să vă manifestați forța și abnegația politică”, i-a mai şutat una Boc între picioare.

Apoi a şutat-o către Alin Tişe: „Ne pregătim și pentru ce îi mai rău”, că pregătește soluții în cazul în care licitația derulată de Consiliul Județean pentru un nou operator care să ridice gunoaiele nu va fi finalizată la timp.

„Când se va termina toată licitația pe care o face ADI Eco-metropolitan atunci vom avea și noi un nou operator la salubrizarea menajeră. Sunt profund nemulțumit și aveți dreptate, dar sunt constrâns de ceea ce nu s-a terminat acolo unde dumneavoastră ați fost șef (încă un şut între picioarele lui Mătuşan – n.a.) înainte de a veni la noi la Consiliul Local. Sper să nu ne pună Consiliul Județean în offside să nu termine licitația pentru că atunci chiar vom avea o problemă noi că nu mai avem cadru legal de prelungire sau trebuie să găsim o soluție, am dat-o să o studieze colegii mei, în speranța că nu o vom pune niciodată în aplicare. Ne pregătim și pentru ce îi mai rău. Eco-Metropolitan trebuie să termine această licitație care e în etapa finală am înțeles în luna iulie, august, astfel ca în toamna acestui an să intrăm cu noul contract. Salubritatea menajeră e încă pe contractul vechi și actualizarea prețurilor se face tot în baza contractelor vechi. ADI Eco-Metropolitan validează noul câștigător și noi cedăm în baza contractului toată activitatea de salubritate menajeră la Eco-Metropolitan”.

În rest am rămas cu servicii mai scumpe şi cu ipocrizia lui Emil Boc despre cât e el, chiar el, Maestrul, de uşor nemulţumit (dar stă cu fruntea sus) de curăţenia din oraş (de parcă nici nu ar împlini azi, mâine, 20 de ani în mandat).

„În privința curățeniei, respectându-vă punctul de vedere, pot să vă spun că orașul nostru stă cu fruntea sus fără a fi perfect, departe de mine gândul de a spune că e un oraș care să mă mulțumească, dar e departe de lucrurile despre care dumneavoastră ați vorbit în materie de calitate. Și se vede un salt calitativ a ceea ce înseamnă salubrizarea stradală față de ceea ce a fost anterior. Oameni care vin din Europa apreciază curățenia, eu repet, încă nu sunt mulțumit. Una este să spui că se poate și mai bine, alta să spui că e jale în Cluj-Napoca. Noua licitație pe care am făcut-o se pare că a făcut diferența față de ce am avut în trecut. Când se va termina în final și vom avea o nouă echipă care va face și salubrizarea menajeră, care e alta decât cea stradală, sunt convins că și acolo vom avea salt calitativ”.

CITEŞTE: Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică

CITEŞTE: V-am avertizat că Pantelică de la “readepică” i-a strâns de “gunoiere” pe operatorii de salubritate până ce aceştia au semnat majorarea de tarife la depozitarea de deşeuri pe rampă. Acum diferenţa de preţ o scot clujenii din buzunare. Parcă CMID era pentru “ieftinirea” colectării