O parte din proprietarii parcelelor pe care se va construi viitoarea bază sportivă La Terenuri din cartierul Mănăștur contestă modul în care s-a realizat evaluarea valorii terenurilor în vederea exproprierii. Oamenii spun că în loc să primească 790 lei/mp vor primi doar 40 lei/mp. Singura variantă pe care o au la dispoziție este să conteste în instanță evaluarea realizată de experții externi angajați de Primărie.
Unul dintre proprietarii terenurilor afirmă că parcelele ar fi trebuit încadrate la categoria parcele construibile, nicidecum neconstruibile, cum scrie în raportul de evaluare.
„Avem de a face cu o eroare în evaluarea terenurilor noastre. Această eroare constă în încadrarea greșită a două parcele în terenuri neconstruibile în loc să fie încadrate în parcele construibile, conform PUZ-ului aprobat în decembrie 2019. Din cauza acestei erori, terenurilor noastre se aplică un coeficient de 0,05% corespunzător terenurilor neconstruibile scăzând astfel valoarea lor de piață de la 790 lei/mp cât a stabilit în mod corect evaluatorul pentru acea zonă la 40 lei/mp. Chiar și în proiectul aprobat pentru realizarea bazei sportive La Terenuri se vede foarte clar că pe parcela noastră sunt construcții, printre care o clădire cu două nivele. Vă rugăm să analizați această situație și să remediați greșeala făcută de evaluator”, declară Lucian Napeu, unul din proprietari.
Reprezentanții Primăriei susțin că nu poate fi vorba despre o eroare pentru că totul a fost realizat conform legilor în vigoare.
„La baza raportului de evaluare a expertului extern au fost transmise toate reglementările urbanistice ale zonei în vigoare. Evaluatorul arată în două locuri în raport că în evaluare a luat în considerare reglementările urbanistice ale zonei aprobate prin Hotărârea de Consiliu Local în concordanță cu prevederile legii. Zona La Terenuri cuprinde 3 UTR-uri – zonă verde de protecție a apelor; zonă verde squar-uri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat și zonă destinată construcțiilor pentru parcaje colective de cartier. Evaluatorul în misiunea lui a avut la dispoziție aceste documente și arată în raportul de evaluare că a ținut cont de acestea. Precizările evaluatorului arată nu este vorba despre o eroare materială și s-a ținut cont de reglementarea urbanistică”, explică Iulia Ardeuș, directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc subliniază că proprietarii nemulțumiți de prețurile stabilite pentru exproprierea terenurilor se pot adresa instanței, care va decide dacă este sau nu corectă valoarea stabilită de către evaluator. Până la o decizie finală a instanție, procedurile pentru realizarea bazei sportive merg mai departe.
„Primăria are un plan de a realiza peste 100 de hectare de spații verzi pentru a îmbunătăți condițiile de trai din oraș, pentru a diminua poluarea și pentru a menține calitatea vieții. Acest proiect vizează realizarea unei baze sportive după modelul celei din Gheorgheni pentru a oferi celui mai mare cartier al orașului să aibă o astfel de bază sportivă și cetățenii Clujului să nu fie nevoiți să meargă toți la o singură bază sportivă ultra modernă. Astăzi ne aflăm în faza pregătirii exproprierilor și de a realiza o justă expropriere. Vreau să precizez că evaluările care s-au făcut asupra terenurilor sunt făcute de către experții statului în baza legilor. Dacă sunt persoane nemulțumite de valoarea exproprierilor pot să conteste în instanță, iar instanța va stabili valoarea finală. Dar legea permite ca lucrările să meargă mai departe. Noi consemnăm în cont acei bani despre care ne spun experții că valorează terenul respectiv. Dacă instanța va spune altceva, evident că noi vom da și alți bani. Nu a fost posibil să găsim acum soluția de schimb de teren. Trebuie întâi să realizăm toate procedurile de retrocedare din municipiu și după aceea vom vedea dacă mai există terenuri pentru a fi date la schimb. În acest moment nu există soluția de teren la schimb astfel că acum singura soluție legală este aceea prin exproprieri”, explică primarul Emil Boc.
Baza Sportivă La Terenuri va avea o suprafață de 42.410 mp, din care 33.496 mp sunt în proprietate publică și 8.914 mp în proprietate privată. Vor fi expropriate 39 de parcele, pentru care Primăria a pregătit 511.637 lei. Raportul a fost realizat de MondEv Real Estate SRL București și stabilește 790 lei/mp pentr parcelele construibile și 44 lei/mp pentru parcelele neconstruibile.