Reportaj

EXCLUSIV: Tanara lovita de o caramida desprinsa din Conti este medic rezident: “Nu ma mai simt in siguranta cand ies pe strada!”

A.M., 27 de ani, medic rezident in anul II la Reumatologie, Spitalul Clinic Judetean Cluj. In 9 decembrie, tanara iesise de la spital, cu gandul sa isi rezolve ultimele comisioane. Era ultima zi de munca si prima de concediu. Intr-o fractiune de secunda, in dreptul cladirii hotelului Continental, vocea i-a inghetat la telefon, si a simtit ceva cald in crestetul capului. Mai multe bucati de moloz s-au desprins din cladire, iar cateva au lovit-o direct in cap. A ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral, are trei cusaturi si o durere de cap care nu o va lasa prea curand. “Daca nu aveam caciula, era mult mai grav”, rememoreaza, acum, rezidenta. Niciun reprezentant al proprietarilor cladirii, nicio autoritate publica nu au cautat-o dupa ce s-a trezit cu o caramida in cap in centrul Clujului. “Nu ma simt in siguanta cand ies pe strada! E cel mai groaznic sentiment, pe care nu am crezut ca o sa-l simt vreodata”. Pentru cei care raspund de cladire, A.M. este doar o victima colaterala.

In seara zilei de 9 decembrie, o tanara a fost transportata la spital cu leziuni in zona capului, dupa ce mai multe bucati de moloz se desprinsesera din cladirea Hotelului Continental. Nu este primul incident de acest fel din ultimii ani. Cladirea-simbol a Clujului, aflata in proprietatea unei societati comerciale – Napocamin SRL  – asteapta de la Primaria Cluj-Napoca actele de autorizare pentru refacerea ei. Pana atunci, oricare dintre noi, cei care trecem pe langa frumoasa cladire, ne putem trezi cu o caramida in cap. De la o inaltime de zece metri, lovitura poate fi fatala.

Pentru A.M., tanara de 27 de ani care a avut “nesansa” de trece pe langa Conti, in 9 decembrie, pe la 20.30, lovitura a trimis-o in spital, cu traumatism cranio-cerebral si 14 zile de ingrijiri medicale prescrise de medicul legist.

A.M. este un viitor medic stralucit. A venit dintr-un alt oras, la Cluj-Napoca, sa studieze Medicina si sa isi foloseasca cunostintele pentru a salva vieti. Miercuri seara, doar caciula pe care o purta a salvat-o de la un diagnostic mult mai grav, care ar fi putut avea urmari pe termen lung.

“A fost o zi foarte incarcata. M-am intors de la serviciu ca sa imi termin treburile, dupa care, hazardul: iei decizia sa o iei pe Napoca si nu pe Republicii… Vorbeam la telefon si dintr-o data nu am mai auzit nimic. Norocul a fost ca in acel moment traversau niste tineri, printre care se afla si o fosta colega de serie. Ea fusese paramedic SMURD, stia exact ce sa faca.

In momentul in care m-a lovit, primul lucru din mintea mea a fost ca imi cade o bucata de gheata sau de zapada in cap, apoi m-am gandit ca este ilogic sa se intample asta.

Mi s-a facut rau. La scurt timp am simtit ceva umed, cald in cap, si mi-am dat seama ca este sange. M-am sprijinit mai mult, dupa care am inceput sa dau telefoane, din automatism, la 112, la familie”.

Sunt cateva franturi de amintiri pe care tanara rezidenta le povesteste cu coerenta, dupa cinci zile de la incident.

Din spusele ei, jurnalistii au ajuns la fata locului inaintea echipelor de prim-ajutor.

“Norocul – intre ghilimele – a fost ca aveam o caciula in cap. Asa m-am ales cu o plaga parietala in spate de cinci centimetri, si inca doua de-o parte si de alta a acesteia, de cate doi centimetri.

A fost un cosmar. Era ultima mea zi de serviciu, urma sa intru in concediu si nu mi-a venit sa cred ca se intampla asta. Primul lucru la care m-am gandit a fost: daca ar fi fost un copil in locul meu? Daca l-ar fi nenorocit pe viata?”

A.M. a fost transportata la UPU. Diagnosticul: “traumatism cranio-cerebral de gradul zero (pentru ca nu si-a pierdut cunosinta, n.r.), plaga parietala inomogena, contuzie cervicala, lovitura prin corp contondent prin cadere (moloz)”. Pe certificatul medico-legal scrie ca, in urma accidentului, are nevoie de 12-14 zile de ingrijiri medicale.

In aceeasi seara, A.M. a fost lasata sa plece acasa de catre medici. Putin dupa miezul noptii, a cautat-o si Politia.

“Am dat o declaratie de mana si am inteles ca, cel putin pe partea penala, vor actiona ei”.

Am intrebat-o daca a cautat-o vreo autoritate sau proprietarii cladirii, pentru a-si cere scuze, cel putin. Raspunsul este:  “Nu, desi ma asteptam”.

Singurul care a sunat-o a doua zi a fost ofiterul de politie care se ocupa de caz. A intrebat-o cum se simte si daca a fost la medicul legist.

De cand cu incidentul, A.M. a iesit din casa doar pentru a merge la medic.

“Am dezvoltat si o anxietate, nu am iesit din casa decat pentru a merge la medicul legist, pentru evaluarea leziunilor, si la un consult neuro-chirurgical”, spune ea.

Totusi, dupa trauma prin care a trecut, tanara a inceput sa se intereseze despre demersurile pe care le poate face, pentru a fi evitate, pe viitor, astfel de incidente.

“Stiu ca in decurs de 60 de zile pot fi facute demersuri legale, daca ar fi sa cer daune. In principiu, primul lucru la care m-am gandit nu a fost sa cer bani, cat sa se asigure ca nimeni nu va mai pati ceva. Oricum, toata lumea se comporta ca si cum nu e mare lucru: <>.

Conluzia ei? Un gust amar, un sentiment ca oricum nu va putea schimba mare lucru, nu stie daca are “nervi” sa se lupte cu sistemul: “Nu ma simt in siguanta cand ies pe strada. E cel mai groaznic sentiment, pe care nu am crezut ca o sa-l simt vreodata”.

In urmatoarea zi, un comunicat de presa cu limbaj sec a venit din partea proprietarilor Hotelului Continental. Din el, aflam ca hotelul este in proprietatea Napocamin SA, din septembrie 2013, iar de atunci incearca sa obtina de la Primarie reautorizarea lucrarilor de reabilitare. Cat despre <> se sugereaza ca ar fi una colaterala, prinsa intre razboiul dintre firma si Primarie:

“In ceea ce priveste incidentul, soldat cu ranirea unei persoane, ne exprimam regretul fata de acest eveniment si fata de faptul ca persoana respectiva a avut de suferit in „razboiul” dintre Primarie si societatea noastra”, punctează oficial printr-un comunicat conducerea societatii Napocamin SRL, detinuta de omul de afaceri Ioan Bene.

Primaria a inclus inca din 2013 cladirea Conti pe o lista de 18 imobile aflate in stare avansata de degradare. Apoi a continuat cu somatii, iar proprietarii au raspuns cu o solicitare de autorizatie de constructie, neaprobata nici pana azi.

“Proprietarul SC NAPOCAMIN SRL a fost notificat de Primarie in februarie si in septembrie 2014 pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare. Proprietarul nu a depus actele solicitate (acordul notarial si nota tehnica de constatare in conformitate cu prevederile HCL nr. 358/2013). in paralel, proprietarul a demarat procedura de autorizare, pentru imobilul in cauza fiind emis Certificatul de Urbanism nr. 424/04.02. 2014 in scopul “Reabilitare hotel New York, recompartimentare spatii existente, restaurare fatade, amplasare firme luminoase”. Nu s-a emis nici o autorizatie de construire in urma acestor demersuri din cauza faptului ca proprietarul nu a depus la documentatie Avizul Directiei judetene pentru cultura si culte si patrimoniul cultural national Cluj si Certificatul de urbanism impreuna cu Planul de situatie vizat din documentatia care a stat la baza emiterii  acestuia. La inceputul lunii noiembrie 2015, Politia Locala a somat proprietarul sa realizeze lucrari de reabilitare in regim de urgenta, starea avansata de degradare a acestuia reprezentând un pericol public. In paralel, proprietarul imobilului, SC NAPOCAMIN SRL,  a solicitat un nou certificat de urbanism, care s-a eliberat luni, 7 decembrie 2015, in vederea reabilitarii si refunctionalizarii imobilului, refatadizarii, recompartimentarii interioare, amplasare firme luminoase pe fatada, racorduri si bransamente la adresa Napoca nr. 1”, a explicat Iulia Persa, sefa Biroului Mass-Media a Primariei Cluj-Napoca.

Aceasta a mai aratat ca in anul 2015 au fost identificate si somate 558 de imobile in stari diferite de degradare. Din acestea, 40 sunt in stadiu avansat de degradare, iar 116 vor intra, ca prima urgenta, in programul de refatadizare. De asemenea 19 cladiri sunt reparate in aceasta perioada in regie proprie de cei care le detin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *