Din oras

Ce organizatii vor primi spatiu de la Primarie

Consilierii locali vor vota in sedinta ordinara din aceasta saptamana inchirierea unor spatii din zona centrala unor organizatii non-profit. De asemenea, in cazul altor entitati se va discuta prelugirea contractelor de inchiriere sau de comodat pentru astfel de spatii ultracentrale.

Fundatia Dezvoltarea Popoarelor – Filiala Cluj a primit de la Primarie un spatiu pe Bulevardul Eroilor nr. 20, apartamentul avand o supafata de aproape 30 de metri patrati. Fundatia se ocupa cu “activitati socio-educative cu copiii de la Pata Rat, servicii educationale pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii, servicii de economie sociala cu persoane defavorizate social din Cluj-Napoca”.

Asociatia Culturala Opera Group Project a primit un spatiu si mai generos, de 34 de metri patrati, si curte de 24 de metri patrati, pe strada I.C. Bratianu nr. 8. Spatiul va fi folosit de ONG drept sediu. “Opera Group Project a fost infiintata in toamna anului 2008 de catre contrabasistul si tenorul Alexandru Manzat . Componentii grupului sunt  instrumentisti de mare valoare si cu mare experienta profesionala,  in mare parte componenti ai Orchestrei Operei Nationale Romane Cluj.

„Opera Group Project este o formatie de tip cameral cu veleitati solistice (fiecare dintre membrii grupului putand sustine momente solo) dar si de acompaniament. Este o orchestra maleabila care poate sustine concerte atat in cadrul pretentios al salilor de teatru cat si pe scene improvizate in diferite locatii publice (mall-uri, in aer liber, sali de sport, hoteluri, sali de expozitie, biserici ,etc)”, se arata pe site-ul organizatiei.

Pasi Inainte,  o organizatie non profit organizata sub forma unui centru de asistenta psihologica pentru copii, adolescenti si tineri din Cluj Napoca, a primit de la Primarie sediu pe Calea Dorobantilor nr. 47, un apartament de 30 de metri patrati.

“Ideea dezvoltarii acestui centru s-a nascut in 2007 cu colaborarea dintre cei care acum sunt membrii fondatori, din dorinta de a stimula cercetarea in domeniul dezvoltarii copilului, a promova interventia timpurie in tuburarile de dezvoltare si de a oferi servicii psihologice de inalta calitate. Centrul de interventie Pasi inainte a fost infiintat in 2008 cu scopul: de a promova sanatatea mintala a copilului si adolescentului; de a apara drepturile si interesele acestora; de a sprijini cercetarea aplicata in domeniul dezvoltarii copilului; de a oferi servicii de consiliere si formare adresate parintilor si specialistilor”, arata reprezentantii organizatiei pe site.

Pentru a primi spatiu de la Primarie, asociatiile trebuie sa fi fost constituite in baza Ordonantei 26/2000, sa nu se afle in litigiu cu autoritatea locala, sa nu aiba restante la plata impozitelor si taxelor locale si sa provina din domenii de activitate ca arta, cultura, invatamant, sport, tineret, social etc.

De asemenea, tot in sedinta din aceasta saptamana se vor prelungi contractele de inchiriere pentru alte 9 organizatii si persoane fizice, in spatii de pe strada Memorandumului, IC Bratianu, Emil Isac, Piata Stefan cel Mare si Navodari.

Asa cum v-a aratat Ziar de Cluj cu mai multe ocazii, chiria pe care aceste organizatii o platesc pentru spatii ultracentrale este mai mult decat modica.
Multe Organizatii Non-Guvernamentale, institutii ale statului sau chiar societati comerciale beneficiaza de contracte de inchiriere, iar sumele pe care le platesc sunt derizorii. Spre exemplu, pentru un metru patrat in centrul Clujului, ONG-urile si fundatiile platesc o chirie de 0,50 de bani lunar. Chiriile percepute de municipalitate au fost stabilite, in 2009, in baza unei Hotarari de Consiliu Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *