Din oras

Exclusiv: Suporterii Universitatii se regrupeaza intr-un nou proiect – NumaiU.ro

Evenimentele din ultimii ani ce au avut loc in sanul echipei de fotbal Universitatea Cluj, cea mai respectata si iubita echipa din Ardeal, au dus la framantari importante in randul fanilor.

Galeria, expresia cea mai vie a puterii lor, s-a divizat constant in grupuri si grupulete. De la „Marsul pentru o Idee” din anul 2009, cand 5000 de suporteri au iesit in strada sa isi exprime dragostea pentru Simbol, s-a ajuns la certuri si acuze, la parti-pris-uri si amenintari chiar intre capii factiunilor.

Mai mult decat atat, numarul suporterilor prezenti la meciuri in afara galeriei a scazut mereu, ajungandu-se ca doar la meciurile cu CFR sau Steaua tribunele sa se umple cat de cat.

Lipsa de incredere pe care o au unii fata de altii a fost consolidata si de apropierea, pe vremuri de neacceptat, a liderilor galeriei de conducerea echipei. Unii fani prefera sa nu mai frecventeze cercurile U-iste, motivand tocmai aceasta lipsa de respect pentru opiniile celorlalti, lipsa de respect care nu exista pe vremuri in comunitatea Sepcilor Rosii.

Cativa sustinatori vechi ai Simbolului s-au adunat impreuna intr-o incercare de „coagulare a energiilor pozitive ce trebuie sa ii anime pe fanii adevarati ai Universitatii”.

„Vrem sa nu uitam niciodata ca suntem suporteri. Ca, data fiind natura comuna a pasiunii noastre, suntem egali unul in fata celuilalt. Nici educatia, nici pregatirea si nici faptele nu confera unui U-ist dreptul de a se considera superior in fata altui camarad ce impartaseste acelasi crez. Actiunile noastre sunt impozitul pe care il platim de bunavoie Universitatii Cluj pentru privilegiul de a ne considera si a fi recunoscuti ca facand parte din familia ”U”.

”Stim ca traversam vremuri tulburi, ca ideea de ”U” se risipeste si prafuieste in locuri pe unde nu ar avea ce cauta. De aceea, vom invata la inceput sa ne acceptam unul pe altul ca intr-o terapie de grup. Vom (re)invata sa fim uniti, pentru ca numai asa vom redobandi un statut pe care l-am pierdut. Caracteristica de ”unici” este a grupului, nu a unui individ sau a altuia”, spune un suporter care sprijina initiativa.

”Un alt fan U Cluj il completeaza: „Vrem sa fim mandri nu doar de trecut. Prezentul este responsabilitatea noastra si nimeni nu ne va ierta daca vom risipi mostenirea primita, chiar daca fiecare in parte consideram ca am facut bine un anumit lucru. Cand copiii nostri ne vor intreba unde s-a pierdut ”U”, noi nu le vom putea raspunde ”nu eu am fost de vina”. Vrem ca ”U” sa traiasca, la fel ca pana acum, intr-un grup de oameni ce impartasesc aceleasi valori.

Vrem, pentru ca inca suntem multi cei care iubim Universitatea, sa ne strangem pe stadion, in sala sau oriunde e prezent numele de ”U” si sa il aparam de orice atac. Toate actiunile noastre vor avea ca scop promovarea valorilor specifice lui ”U”, dar le vom filtra prin sita conditiei de suporter. Pentru ca a fi suporter ”U” e cel mai nobil lucru, nu vom accepta nicio tradare. Prin urmare, vom initiatia sau sprijini orice actiune gandita respectand statutul de suporter, limita care ofera si garantia succesului”.

Suporterii cu care am vorbit spun la unison ca nu vor sa se creada mai destepti, ci doar sa apere Simbolul intr-un fel mai coerent:

„Prima expresie a initiativei noastre o sa fie site-ul www.numaiU.ro, unde asteptam sugestii si pareri despre tot ce tine de Universitatea. Ca pe stadion, majoritatea va decide. La fel ca in tribuna, nu vom permite insa atacuri si jigniri la adresa altor fani. Site-ul va fi lansat vineri, zi in care va avea loc si prima actiune specifica, despre care vom vorbi, insa, la momentul potrivit”, au tinut sa mai adauge suporterii.

Interesanta este si declaratia de intentie ce sta la capataiul initiativei:

„Numai “U” este locul de intalnire al obsedatilor, al idiotilor cu buna stiinta care am acceptat ca relatia noastra cu ”U” a rezistat mai mult decat orice legatura rationala creata de noi. Ne iubim familiile, dar stim ca acestea ne-au fost livrate fara sa fim intrebati, pe cand dragostea fata de ”U” a venit subit si inexplicabil, ramanand la fel de puternica in pofida perioadelor de indiferenta, mahnire sau ura provocate de echipa.

Numai ”U” este marturisirea de taina a mincinosilor obligati sa raspundem la intrebarea ”la ce te gandesti” ocolind adevarul. A celor care, intrebati brusc la ce meditam cu zambetul pe buze, a trebuit sa zicem ”la tine”, ”la politica” sau ”la noi” cand gandul nostru era, de fapt, departe, la nu stiu ce voleu din marginea careului sau la un gol marcat in ultimul minut acum 20 de ani.

Numai ”U” este pentru prieteni care au indurat pe ”Moina” calduri de cuptor si s-au agitat in frig si ploaie prin locuri pe unde nu au mai ajuns niciodata altfel decat insotind Universitatea.

Nu iubim fotbalul si dispretuim oamenii ce introduc subiectul in peisaj doar pentru a purta o conversatie. Pentru noi, incalzirea globala, amenintarea nucleara a Iranului sau suspendarea lui Basescu nu au nici o importanta atata timp cat ”U” mai exista. Dispretuim finala Cupei din ziua in care am parasit competitia si ne cerem scuze tuturor celor care sunt nevoiti sa accepte ca nu ne pot avea atunci cand Universitatea are meci. Iubim Universitatea.

Numai ”U” este pentru suporteri si pentru oricine se intreaba cum o fi sa fii asa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *